En automatsikring fungerer præcis som en smeltesikring; den slår fra ved overbelastning. F. eks. du har for mange apparater kørende til den samme stikkontakt og derfor bruger du for høj en strøm på en punkt, og så slår sikringen fra.
Hvorfor slår en sikring fra?
Derfor slår dit HPFI relæ fra
Hvis dit HPFI relæ opdager fejl i strømmen, slår den al strøm fra med det samme. Det kan for eksempel være, hvis din vaskemaskine eller andre hvidevarer ikke virker. Det samme sker, hvis der sker et lynnedslag i nærheden af dit hus på telefon- og elnettet.
Hvordan fungerer en automatsikring?
Automatsikringer anvendes grundlæggende på samme møde som traditionelle smeltesikringer. Den største forskel er at der ved automatsikringer ikke er noget der skal udskiftes ved en overbelastning eller en kortslutning - Her kobler afbryderen blot fra, og den kan genindkobles igen når fejlen / belastningen er fjernet.
Hvornår er en sikring tændt?
Automatiske sikringer
En automatsikring skal altid stå i 1 og være trykket opad for at være tændt. Man kan også opleve automatsikringer, hvor der står On i et rødt felt, når den er slået til. Hvis den er slået fra, vil der stå Off i et grønt felt.
Hvornår springer en sikring?
Sikringer springer hvis de bliver overbelastet. Enten fordi der er tilsluttet for mange apparater til sikringsgruppen, eller fordi der er en kortslutning i et apparat. Kig på sikringerne i gruppetavlen. Se efter om den lille farvede perle i enden af sikringen er faldet ud.
Nulstilling af tripkontakter på din sikringsboks
Hvordan ved man om der er sprunget en sikring?
Du kan se, at en sikring er sprunget ved at den lille farvede skive i enden af sikringen er faldet ud. Ofte er den rød. Skift sikringen. Hvis strømmen går igen, kan du slukke alle apparater og stikkontakter i den gruppe, der hører til sikringen.
Hvad er automatisk sikring?
En automatsikring fungerer præcis som en smeltesikring; den slår fra ved overbelastning. F. eks. du har for mange apparater kørende til den samme stikkontakt og derfor bruger du for høj en strøm på en punkt, og så slår sikringen fra.
Hvorfor slukker sikring?
Sikring i eltavlen springer/slår fra:
Fejlen skyldes en kortslutning eller en overbelastning i din elinstallation. I første omgang skal du tænke 5 minutter tilbage og tænke på, om du havde en masse elapparater kørende samtidig. Hvis ja, så start med at slukke for nogle af dem.
Hvorfor slår hele relæet fra?
Et HFI-relæ slår fra, når der er en grund til at skulle lukke helt ned for strømmen. Det sker typisk i to tilfælde: Hvis en person har fysisk berøring med en strømførende genstand og samtidig har direkte jordforbindelse.
Kan man gå i bad når strømmen er gået?
Ja. Det allervigtigste råd til alle forbrugere under en strømafbrydelse er undgå at bruge vand, hvis det er muligt. Både fra vandhanen, vand til toiletbesøg, bad osv.
Hvad gør man når en sikring går?
Sluk alle apparater, der sidder på den samme gruppe, som sikringen dækker. Slå automatsikringen til igen, eller udskift sikringen. Tænd apparaterne igen ét ad gangen. Når automatsikringen slår fra igen, eller sikringen springer, så ved du, hvilket apparat der er i stykker.
Kan man selv skifte automatsikring?
Du må ikke selv skifte eltavlen, kun sikringer og teste relæer. Alt andet skal udføres af en autoriseret el-installatør. Du må gerne flytte en eksisterende eltavle, dog vil det betragtes som en ny installation og skal derfor det leve op til de nuværende regler.
Hvad beskytter en sikring?
En sikring er en komponent, som indskydes i elektriske kredsløb eller elektriske installationer med det formål at beskytte mod overbelastning og kortslutning. Under en potentiel overbelastning og kortslutning kan ledningen blive så varm, at dens isolation tager skade.
Hvornår sker der en kortslutning?
En kortslutning sker, når en varm eller aktiv elektrisk ledning og en neutral ledning berører hinanden, hvilket får en stor mængde strøm til at flyde og overbelaste kredsløbet. En kortslutning bør altid få din fejlstrømsafbrydere eller dit HPFI relæ til at slå fra, eller en sikring til at springe.
Hvad sker der ved en kortslutning et sted i huset?
Kortslutning. En kortslutning opstår, når to elektriske ledninger kommer i kontakt med hinanden. Dette kan føre til en øjeblikkelig strømstigning, hvilket kan resultere i en brand eller elektrisk stød. Den bedste måde at undgå kortslutning på, er ved at undgå at placere ledninger i stramme eller besværlige positioner.
Hvordan virker en elektrisk sikring?
Sikringerne er placeret i din gruppetavle således strømmen løber igennem sikringerne inden de løber ud i dine ledninger. Så bliver belastningen for stor, du sætter 2 elkogere i stikkontakten, så smelter tråden inden i sikringen og dermed afbryder strømmen ud til dine ledninger.
Er der sikringer i et HPFI relæ?
HPFI-relæet er en enkelt sikring med en lille testknap (normalt blå), der er placeret ved siden af gruppetafbryderen. Prøv at nulstille HPFI-relæet . Intet kan ske, hvis fejlen fortsætter, slukker kontakten igen. Hvis ikke, er problemet løst!
Hvad betyder at der er fejlstrøm?
En fejlstrøm kan opstå ved at en person både rører ved en strømførende komponent og samtidigt har forbindelse til jorden fx ved at røre ved en vandhane e.l. En fejlstrøm kan også opstå ved at en strømførende komponent får direkte kontakt til en jordforbindelse.
Hvordan ser jeg om relæet er slået fra?
Du kan se, at relæet er slået fra, når afbryderknappen er afbrudt eller står på "O". Slår relæet ikke fra, eller er du i tvivl, skal du kontakte din elinstallatør, så han kan kontrollere relæet.
Hvorfor slår min ovn relæet fra?
Hvis du oplever din ovn slår fra under brug, kan det skyldes en defekt overhedningssikring. Hvis overhedningssikringen er defekt, vil ovnen slå fra for tidligt og vil derfor ikke nå at blive varm nok. En overhedningssikring er en termostat hvis funktion er at afbryde strømmen til ovnen i tilfælde af overophedning.
Hvad gør man hvis strømmen går i flere dage?
Hvis alt ser fint ud, skal du kontakte dit lokale netselskab eller din elinstallatør. Hvis strømmen er gået i hele nabolaget: Tjek driftsinformation på vores kort. Du kan se status på strømafbrydelser og driftsinformation her. Indtast adresse og/eller bynavn for at se mere information.
Kan man gå i bad uden strøm?
Under strømafbrydelsen
Mens der er strømafbrydelse, er det allervigtigste at undgå at bruge vand, hvis det er muligt. Både fra vandhanen i køkkenet og toilet, bad osv.
Hvilken type automatsikring?
Alt efter om du bruger en automatsikring af type, A, B, C eller D, slår sikringen fra mere eller mindre hurtigt. Det er typisk type B og C, der bliver brugt i private boliger, men det er vigtigt, at den automatsikring, du vælger, bliver valgt ud fra en korrekt dimensionering.
Kan jeg bruge 13A sikring i stedet for 10A?
Må man i gamle installationer udskifte 10A-sikringerne med de nye 13A-sikringer, som ofte bruges i de nye installationer? Ja, hvis det kan verificeres, at lederne i den gamle installation er korrekt overstrømsbeskyttet med en 13 A-sikring.
Hvorfor bliver en sikring varm?
Hvis du har oplevet at en sikring springer hele tiden eller ofte, og den er varm, er den sandsynligvis gået i stykker på grund af overbelastning. Hvis den er kølig, er den sandsynligvis gået i stykker på grund af alderdom eller kortslutning.