Sammen med Storbritannien og Irland ansøgte Danmark for første gang om EU-medlemskab i 1961.
Hvornår gik Danmark ind i EU?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvad skete der i 1989 i EU?
Den 9. november 2019 er det 30 år siden, Berlinmuren faldt. Året 1989 ændrede Europa og verden fundamentalt. Med ét skulle alle de kort, der trækkes ned i Europas klasseværelser, trykkes om, så der blev plads til et genforenet Tyskland og mange nye lande øst for det gamle jerntæppe.
Hvornår stemte Danmark ja til EF?
Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvordan kom DK med i EU?
1972: Danskerne sagde ja til at blive medlem af EF. 1986: Danskerne stemte ja til EF-pakken – et fælles marked. 1992: Danskerne sagde nej til Maastricht-traktaten og dermed EU. 1993: Danskerne stemte ja til Edinburgh-aftalen og indtrådte dermed i EU.
Dit Demokrati | EU’s historie
Hvem fik Danmark med i EU?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Hvornår kom vi med i EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvorfor trådte Danmark ind i EF?
Hovedargumentet for at tilnærme sig det europæiske fællesmarked var, at det i fremtiden kunne komme til at udgøre drivkraften for den økonomiske udvikling i Europa. Særligt fordi det nyoprettede Vesttyskland var med i De Seks, og det blev vurderet, at det tyske marked igen kunne udvikle sig til Danmarks vigtigste.
Hvad blev Danmark medlem af i 1973?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Hvad er forskellen på EU og EF?
Med Maastrichtaftalen i 1993 skiftede EF navn til EU.
Hvem var de første lande i EU?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev i 1952 skabt mellem seks lande, Belgien, Frankrig, Italien, Luxembourg, Nederlandene og Vesttyskland, med henblik på at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvad hed EU før 1993?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvilke lande har søgt om optagelse i EU?
- Albanien.
- Bosnien-Hercegovina.
- Georgien.
- Moldova.
- Montenegro.
- Nordmakedonien.
- Serbien.
- Tyrkiet.
Hvad blev Danmark medlem af i 1945?
I 1945 var Danmark en af de 51 lande, som indgik i FN ved FN-pagtens ikrafttrædelse. FN blev ved dens oprettelse et udtryk for en ny verdensorden, hvor krig og konflikt skulle løses ved fredelige forhandlinger og mægling, i stedet for den tidligere traditionelle magtpolitik.
Hvornår stemte vi nej til euroen?
Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 28. september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone.
Hvad hed EU til at starte med?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvad blev Danmark en del af i 1949?
Europarådet blev oprettet i 1949 med Danmark som en af de 10 grundlæggerstater, men er i dag vokset til 47 medlemslande inkl. Tyrkiet, Rusland og landene i Kaukasus, nemlig Armenien, Aserbajdsjan og Georgien.
Hvor lang tid har Danmark været medlem af NATO?
Som stiftende medlem af forsvarsalliancen NATO (Den Nordatlantiske Traktat Organisation) har Danmark siden 1949 bidraget til sikkerheden i den vestlige verden.
Hvornår blev Danmark en del af FN?
Danmark underskrev FN-pagten den 26. juni 1945 og blev dermed et af FN's 51 oprindelige medlemslande. Godt fire år senere, den 4. april 1949, tiltrådte Danmark Atlantpagten og blev således også medlem af NATO.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Er Danmark med i Maastricht aftalen?
Som følge deraf måtte de tolv medlemslande godkende Maastricht-traktaten på nationalt plan. I en række lande blev traktaten automatisk ratificeret, men i Danmark, Irland og Frankrig blev traktaten sendt til folkeafstemning.
Hvorfor skal vi ikke have euro i Danmark?
Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982 – først over for den tyske D-mark og siden hen over for euroen. Beslutningen om at føre fastkurspolitik uden at justere valutakursen i økonomisk-politisk øjemed blev truffet efter en periode i dansk økonomi med høj arbejdsløshed og inflation og store ubalancer.
Er Grønland en del af EU?
Grønland er ikke medlem af EU, men har en særlig fiskeriordning og er blevet optaget som et af de såkaldte oversøiske lande og territorier som har særlige forbindelser med EU. Statsoverhoved: Kong Frederik 10.
Hvad hed EF først?
Traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF) og Det Europæiske Atomenergifællesskab (»Euratom«), også kaldet Romtraktaterne, blev underskrevet den 25. marts 1957 og trådte i kraft den 1. januar 1958.
Hvad står u for i EU?
EU. EU står for Den Europæiske Union. Det er en gruppe på 27 lande i Europa.