Folkeafstemningen om Danmarks optagelse i EF var en dansk folkeafstemning, der blev afholdt 2. oktober 1972. 63,4 procent af vælgerne stemte ja til dansk medlemskab af EF, mens 36,6 procent stemte nej. Valgdeltagelsen var 90,1 procent.
Hvornår blev Danmark en del af EF?
Danmarks medlemskab
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Hvornår stemte Danmark nej til EU?
september 2000 og handlede om hvorvidt Danmark skulle indtræde i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) pr. 1. januar 2002 og dermed indføre euroen som valuta i stedet for den danske krone. Resultatet af afstemningen blev, at 46,8 procent stemte ja og 53,2 stemte nej.
Hvornår kom EF?
den 1. januar 1973 trådte Danmark ind i EF. Den forholdsvise store tilslutning til medlemskab ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 betød dog på ingen måde, at Danmark fik et let liv i Det Europæiske Fællesskab.
Hvornår skiftede EF navn til EU?
Traktaten om Den Europæiske Union (også kaldet Maastricht-traktaten) fra 1993 udbyggede og styrkede samarbejdet yderligere. Traktaten betød også at EF skiftede navn til EU.
Danmark stemmer ja til optagelse i EF - 3. oktober 1972
Hvorfor blev Danmark en del af EF?
Danmark og Storbritannien
Det er et gennemgående træk ved dansk europapolitik, at man ønskede at holde den tætte tilknytning til Storbritannien og også gerne Sverige og Norge, hvis man skulle søge optagelse i EF.
Hvornår og hvorfor blev EF oprettet?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvad hed EF før?
Seks lande – Frankrig, Vesttyskland, Belgien, Italien, Holland og Luxembourg – etablerede i 1951 Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab. Samarbejdet var forløberen for EF (Det Europæiske Økonomiske Fællesskab), der så dagens lys i 1957.
Hvorfor skiftede EF navn til EU?
Baggrunden var seks europæiske landes ønske om at forhindre krige i Europa ved et tættere samarbejde med afskaffelse af hindringer for færdsel og handel mellem landene. EF's traktatsgrundlag var Traktaten om Oprettelse af Det Europæiske Fællesskab (EF-traktaten). Med Maastrichtaftalen i 1993 skiftede EF navn til EU.
Hvem startede EF?
EF-samarbejdet begyndte den 1. januar 1958, da Rom-traktaten trådte i kraft og Det Europæiske Økonomiske Fællesskab var etableret med seks medlemslande: Vesttyskland, Italien, Frankrig, Belgien, Nederlandene og Luxembourg.
Hvad er forskellen mellem EF og EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvorfor sagde Danmark nej til euroen?
Pga. euroforbeholdet er Danmark ikke forpligtet til at indføre euroen. Danmark har stadig kronen som valuta og har bevaret muligheden for at føre en selvstændig pengepolitik.
Hvad er formålet med EF?
Den Europæiske Fælles Akt blev undertegnet i februar 1986 og trådte i kraft den 1. juli 1987. Hovedformålet var at etablere et indre marked, der ville gøre den europæiske industri mere konkurrencedygtig.
Hvem blev sammen med Danmark medlem af EF?
Den 1. januar 1973 tiltrådte Danmark, Storbritannien og Irland EF. Grønland blev medlem sammen med Danmark, mens Færøerne besluttede sig for ikke at tilslutte sig.
Hvorfor valgte Danmark at stemme nej til Maastricht i 1992?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
Hvornår kom England med i EF?
Et voksende fællesskab – de første nye medlemmer
Danmark, Irland og Storbritannien bliver medlem af De Europæiske Fællesskaber den 1. januar 1973, så der nu er ni medlemmer.
Hvilken EU traktat stemte den danske befolkning nej til i 1992?
1. januar 1993 trådte Maastricht-traktaten i kraft og EF, Det Europæiske Fællesskab, skiftede navn til EU, Den Europæiske Union. Danmark var ikke med ved dannelsen af EU, for et lille flertal af befolkningen stemte nej til Maastricht-traktaten ved en folkeafstemning i juni 1992.
Er Danmark i EFTA?
EFTA er en mellemstatslig organisation, som blev oprettet i 1960 ved EFTA-konventionen. Den arbejder for frihandel og økonomisk integration mellem sine medlemmer i Europa og globalt. Der var syv stiftende lande: Danmark, Det Forenede Kongerige, Norge, Portugal, Schweiz, Sverige og Østrig.
Er Schweiz en del af EU?
Schweiz er medlem af EFTA, men ikke af EØS. EU og de nordiske EØS/EFTA-partnere (Norge og Island) er desuden forbundet gennem forskellige politikker og fora for Norden, som fokuserer på Europas nordligste områder, der er i hastig udvikling, og på den arktiske region som helhed.
Hvornår stemte danskerne nej til Maastricht-traktaten?
Ja til Maastrichttraktaten med forbehold
Herefter blev der i maj 1993 afholdt en ny folkeafstemning om Maastrichttraktaten, nu med Edinburghafgørelsen tilknyttet. Et flertal af vælgerne (56,7 pct.) stemte denne gang ja, og traktaten trådte i kraft den 1. november 1993.
Er EØF og EF det samme?
EØF omdøbes til "Det Europæiske Fællesskab" (EF).
Hvilken europæisk organisation blev Danmark medlem af den 1 januar 1973?
januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Er Malta en del af EU?
Malta er ikke medlem af NATO, men blev medlem af EU i 2004.
Hvor blev Danmark en del af EU?
Danmark har været medlem af EU siden den 1. januar 1973. EU er et internationalt økonomisk og politisk forpligtende samarbejde mellem 27 medlemslande i Europa.
Hvorfor blev EKSF oprettet?
EKSF blev foreslået af den franske udenrigsminister Robert Schuman den 9. maj 1950 som en måde, hvorpå man kunne forebygge krig mellem Frankrig og Tyskland. Han erklærede det som sit mål at 'gøre krig ikke kun utænkelig men direkte umulig.