Rom er hovedstad i Italien og landets største og mest befolkningsrige by med 2.748.109 indbyggere. Rom er i dag moderne og kosmopolitisk. Byen er den tredjemest besøgte turistdestination i EU og en by med stor kulturel og politisk betydning. Dens internationale lufthavn Fiumicino er den største i Italien.
Hvornår blev Rom lavet?
Sagnet om Roms grundlæggelse i 753 f.Kr. fortæller, at Romulus og Remus, det legendariske tvillingepar, måtte konkurrere, om hvem der skulle være Roms konge. De skulle begge tage varsler, og fordi tolv ørne viste sig for Romulus, vandt han.
Hvordan blev Rom grundlagt?
Rom blev grundlagt omkring 625 f.Kr. i de områder i det antikke Italien kendt som Etruria og Latium. Det menes, at bystaten Rom oprindeligt blev dannet af landsbyboere i Latium, der sluttede sig sammen med bosættere fra de omkringliggende bakker som reaktion på en etruskisk invasion.
Hvornår starter Romerriget?
Hvad var Romerriget? Romerriget startede som en bystat blandt andre bystater på den italiske halvø i midten af 700-tallet f.v.t. og voksede gennem 1.200 års systematiske erobringer til et imperium.
Hvordan opstod Rom?
Byen er formentlig vokset op som resultat af et stammeforbund mellem de latinske befolkningsgrupper, der beboede Tiberdalen og Latium. Ifølge Livius blev Rom først grundlagt den 21. april 753 f.Kr. af Roms første konge Romulus, men disse beretninger regnes for at være langt senere legendariske fortællinger.
Hvordan blev Rom grundlagt? - Romerrigets historie - Del 1
Hvem har grundlagt Rom?
753 f.v.t.: Ifølge romersk mytologi blev byen Rom grundlagt af et tvillingepar ved navn Romulus og Remus.
Hvem startede Romerriget?
Selv om dets geografiske udbredelse stort set var fastlagt under den romerske republik, anføres det ofte, at romerriget blev grundlagt af Julius Cæsar, som i en tid med borgerkrige og politisk ustabilitet blev udnævnt til livsvarig diktator og blev myrdet i 44 f.Kr.
Hvad har romerne opfundet?
Romernes opfandt imidlertid også ting helt fra bunden. Deres vigtigste opfindelse er uden tvivl en slags cement, som de lavede ved at blande kalk og vand med bl. a. pimpsten og en vulkansk aske, kaldt pozzolana efter byen Pozzuoli i nærheden af Napoli.
Hvorfor blev Rom delt i to?
Politisk, militært og administrativt var Rom ved at bryde sammen. Riget kunne ikke længere kontrolleres fra Rom, og Diokletian ville undgå at splitte det i et hav af autonome stater. Han reformerede riget ved at udnævne sin ven Maximianus til medkejser. Maximianus skulle rydde op i vest, og Diokletian i øst.
Hvad er Rom mest kendt for?
- Forum Romanum og Colosseum.
- Trevi-fontænen.
- Pantheon.
- Gladiatorskolen.
- Piazza Navona.
- Vatikanmuseerne og Peterskirken.
- Campo de' Fiori Marked.
- Testaccio.
Hvad var den vigtigste by i Romerriget?
I Romerriget fandtes der forskellige betegnelser for forskellige typer af byer. Disse betegnelser indikerer både byernes juridiske status og oprindelse. Urbs (Byen) var en alternativ betegnelse for Rom. Som hovedstad og udgangspunkt for imperiet, havde denne by en særstatus.
Hvem var romerne i krig med?
Puniske Krig blev udkæmpet 264-241 f.v.t. mellem Romerriget og Karthago. Det var den første af de tre puniske krige. Krigen begyndte, fordi græske kolonier i Syditalien, der var blevet Roms forbundsfæller, følte sig truet af de magtfulde karthaginiensiske kolonier på Sicilien.
Hvilket land stammer Rom fra?
Verdens ældste spiritus
Roms historie starter med sukkerrør, som stammer fra Papua Ny Guinea, hvor det dukkede op omkring 4.000 år f.Kr. Traditionen med at destillere rom, som vi kender den i dag, kommer dog fra Caribien. Drikken blev først kendt som “kill-devil” eller “rumbullion”.
Hvor er Rom opfundet?
Rom opstod som et biprodukt af den sukkerproduktion, der blev etableret af de opdagelsesrejsende i Caribien, Central- og Sydamerika, og fremstilles overalt, hvor der dyrkes sukkerrør: fra Mauritius i Det Indiske Ocean til Indonesien og Filippinerne.
Hvad kalder man en person fra Rom?
Sigøjnere - eller romaer, som de kalder sig på deres eget sprog - har været en del af den europæiske virkelighed i 1000 år, og der lever i dag romaer i de fleste europæiske lande. Med de seneste udvidelser af EU er langt de fleste af verdens 12-15 millioner romaer tilmed samlet i samme politiske fællesskab.
Hvem slog romerne?
I sensommeren år 9 kom det til et afgørende slag mellem Romerriget og et forbund af germanske stammer. Slaget fandt sted i en dalsænkning ved Kalkrieser Berg, nær Osnabrück i Niedersachsen. Det lykkedes germanerne, under ledelse af cheruskerhøvdingen Armenius, at lokke romerne i baghold.
Hvad tror romerne på?
Religionen var polyteistisk og var karakteriseret ved at rumme et hav af guddomme. Der var guder for alle sider af livet, og der kom flere og flere til, fordi romerne optog fremmede guder i deres religion. Romersk religion handlede om livet her og nu og rummede næsten ingen overvejelser om livet efter døden.
Hvilke guder troede romerne på?
- Romernes egne guder. I Rom forbandt man guderne med årstidernes gang, naturfænomener, forskellige håndværk og erhverv og ikke mindst med dyrkning af jorden. ...
- De tolv vigtigste. ...
- Jupiter/Zeus. ...
- Juno/Hera. ...
- Diana/Artemis. ...
- Apollo/Apollon. ...
- Bacchus/Dionysos. ...
- Venus/Afrodite.
Hvad har vi arvet fra romerne?
biblioteker, museer, kirker, og regerings bygninger. Romersk politik og lov har haft stor indflydelse. Mange lande byggede deres styreform på idéerne fra den romerske republik. Op gennem tiderne har mange herskere ladet sig inspirere af Romerriget og de romerske kejsere.
Hvilket år var Romerriget størst?
Trajan 53-117 e.Kr.
Som Roms sidste store erobrer-kejser udvider Trajan sit rige i både Østeuropa og Mellemøsten. Under Trajan når Romerriget sit højdepunkt og omfavner et område på hele fem mio. km² – et territorium, der i dag er delt mellem 48 moderne lande.
Hvad kaldte romerne Danmark?
Omkring 150 e.Kr. tegnede den græsk-romerske matematiker og geograf Ptolemæus det første kort over Danmark. Kortet vidner om den frygt, romerne mange år efter nærede for barbarerne fra nord, for Ptolemæus kaldte slet og ret Jylland for “Den Kimbriske Halvø”. Ptolemæus var aldrig selv i nærheden af det nordlige Europa.
Hvornår slutter Romerriget?
395 – Romerriget deles i Vest- og Østromerske rige. Mens Vestromerriget herfra begynder at svækkes og indskrænkes vokser Østromerriget. De to hovedstæder er fra nu af byen Rom i vest og Konstantinopel i øst efter Konstantin den Store. 476 – Det Vestromerske Rige opløses.
Hvad er rum lavet af?
Rom er en alkoholisk drik, som fremstilles af rørsukkersaft eller melasse fra rørsukker og vand. Det gæres til 8-10% alkohol. Derefter destilleres den til en alkoholprocent på op til 90 % og lagres på egetræsfade. Efter lagringen fortyndes den til 40-43 % alkohol og tappes på flasker.
Hvad var årsagen til Romerrigets fald?
Årsagerne til faldet
De ydre årsager var bl. a. folkevandringer og angreb fra germanere og andre folkeslag.