Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.
Kan jeg blive nævning?
De kaldes lægdommere. Lægdommere er den samlede betegnelse for domsmænd og nævninge. Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind, sund fornuft og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.
Hvem er nævninge i Danmark?
Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere, og de har til opgave at hjælpe rettens juridiske dommere med at dømme i visse straffesager. Domsmænd og nævninge er den samme gruppe personer. Om man er domsmand eller nævning afhænger derfor af, hvilken type straffesag, der er tale om.
Hvad får man i løn som domsmand?
Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten.
Kan man blive indkaldt som jury?
For at blive domsmand eller nævning skal man være under 80 år og have valgret til Folketinget. Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet.
Domsmænd og nævninge | Er almindelige mennesker også dommere?
Kan man blive indkaldt som nævning?
Domsmænd bliver indkaldt med mindst tre dages varsel og nævninge med mindst en uges varsel. Fristen vil som regel være noget længere, men kan også i hastende tilfælde være kortere. Indkaldelse sker via digital post eller telefonisk i hastende tilfælde.
Hvordan bliver man valgt som nævning?
Krav for at blive optaget på grundlisten
Du skal være dansk statsborger og have stemmeret til Folketinget. Du må ikke være født i 1947 eller tidligere, da du dermed fylder 80 år inden udgangen af 2027 og dermed falder for aldersgrænsen for at kunne optages på grundlisten (§ 69 i Retsplejeloven).
Hvad er forskellen på nævning og domsmand?
Hvis du er domsmand, skal du dømme i straffesager sammen med en eller flere juridiske dommere og en eller flere andre domsmænd. Hvis du er nævning skal du dømme i straffesager sammen med andre nævninge. Der bruges kun nævninge i sager om meget alvorlig kriminalitet, hvor straffen er mere end 4 års fængsel.
Kan man sige nej til at være nævning?
Er det borgerligt ombud? Som borger i Danmark er der en række opgaver, du ikke kan sige nej til at udføre, hvis du bliver spurgt. Dette offentlige arbejde, som alle har pligt til at påtage sig, kaldes borgerligt ombud. Arbejdet som nævning eller domsmand er borgerligt ombud, og der vil derfor være mødepligt.
Kan alle blive domsmand?
Hvem kan blive nævning eller domsmand? For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser.
Hvor lang tid kan man sidde som en domsmand?
Lægdommere er borgere, som er udpeget for en periode på fire år til at fungere som domsmænd eller nævninge ved domstolene, hvor de på lige fod med de juridiske dommere er med til at dømme i straffesager, som kan give frihedsstraf.
Hvordan ansøger man om at blive domsmand?
Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027.
Hvor længe kan man være domsmand?
Domsmændene har samme indflydelse som kredsdommeren i forhold til, om den anklagede skal dømmes, og hvilken foranstaltning han eller hun skal have. En domsmand bliver udpeget for en periode på fire år og medvirker i gennemsnit i fire retssager om året.
Hvem udpeger domsmænd?
Det er Grundlisteudvalget der udtager personerne til grundilsten, hvoraf præsidenten for Østre Landsret kan udpege personer til at deltage som henholdsvis nævning og domsmand.
Er der domsmænd i landsretten?
Hvis den dømte eller anklagemyndigheden ønsker at anke byrettens afgørelse til landsretten, vil sagen i landsretten typisk også blive afviklet som domsmandssag. I landsretten afvikles en domsmandssag af tre juridiske dommere og tre domsmænd.
Hvorfor skal jeg være domsmand?
En domsmand er en af to typer lægdommere (den anden er en nævning), som medvirker ved straffesager når tiltalte nægter sig skyldig og hvis straffen kan resultere i mere end bøde; altså fængsel i op til 4 år.
Hvad tjener man som nævning?
Det er forbudt at offentliggøre identiteten på lægdommere, herunder fotos. »Lønnen« er 1.100 kr. pr. dag plus udgifter til transport, hvis man har mere end tre kilometer til retten.
Hvor meget får man for at vidne i retten?
Får jeg vidnegodtgørelse? Som vidne får du en godtgørelse på 40 kr. for hver påbegyndt periode af to timer, du er væk hjemmefra, fordi du skal møde som vidne i retten.
Hvad betyder en nævning?
Domsmænd og nævninge kaldes under ét for lægdommere, og består af almindelige borgere, der i nogle straffesager skal være med til at afgøre, om en tiltalt skal erklæres skyldig eller uskyldig. Det er også lægdommere, som er med til at bestemme udmåling af straf.
Kan man fravælge nævninge?
Mindst to dommere og mindst fire nævninger skal stemme for domfældelse, hvis ikke det skal ende med frifindelse. Som tiltalt har man imidlertid ret til at fravælge en nævningesag. Dermed vil man kunne opnå en hurtigere behandling ved retten.
Hvordan bliver man Juri?
For at blive nævning eller domsmand skal du være ”uberygtet” og have valgret til Folketinget. Det betyder, at du skal være over 18 år, og at du ikke må være straffet for alvorlige lovovertrædelser. Retten undersøger alle, der udpeges som lægdommere, for at sikre sig, at de ikke står i Kriminalregistret.
Hvordan kommer man på grundlisten?
- Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
- Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
- Du skal være dansk statsborger.
- Du skal kunne tale og forstå dansk.
- Du skal bo i Københavns Kommune.
Hvor mange domsmænd er der i Danmark?
Byretten består da af den juridiske dommer og to domsmænd. Landsretten behandler ankesager som domsmandssager, når der har medvirket domsmænd i byretten. Landsretten består da af tre juridiske dommere og tre domsmænd.
Er domsmænd anonyme?
Det er anført på "sedlen", at den ikke må fjernes fra retslokalet, men tiltalte kan evt. huske eller skrive ned hvem der er domsmand. I byretten er der ikke en sådan "seddel", men hvis en tiltalt mener, at en domsmand er inhabil, skal den pågældendes navn frem.
Hvornår bruger man nævninge?
Som udgangspunkt føres en straffesag som nævningesag, hvis den tiltalte nægter sig skyldig og risikerer at blive idømt en fængselsstraf på i 4 år eller derover, jf. retsplejeloven § 686, stk. 4, nr. 1; medmindre den tiltalte ønsker at sagen skal føres som domsmandssag.