Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024. Det 35 år gamle produktionsanlæg stod for 90 procent af den danske gasproduktion i Nordsøen, indtil det blev lukket i forbindelse med renoveringen.
Hvornår kan Danmark producere gas igen?
Kan Danmark producere mere gas? Ifølge Energistyrelsen forventes den danske produktion af gas at overstige forbruget i perioden 2024 frem til omkring 2042. Frem til vintersæsonen 2023/2024 er genopbygningen af Danmarks største gasfelt Tyra i gang, og der er derfor midlertidigt lukket for en stor del af gasproduktionen.
Er Danmark selvforsynende med olie og gas?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Først om fire måneder er Tyra-feltet dog tilbage på fuld kraft, og først da vil Danmark igen være selvforsynende med naturgas og dermed igen uafhængig af gas fra Rusland.
Hvor længe har vi gas i Danmark?
Der er olie og gas i den danske del af Nordsøen, og Danmark har indvundet begge dele siden 1972. Produktionen er vigtig for den danske økonomi og skaber arbejdspladser både på land og på havet.
Ny oliekrise på vej? | Skal Danmark til at være selvforsynende med energi? (Her er det du skal vide)
Hvornår stopper naturgas i Danmark?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Hvornår producerer Tyra-feltet gas igen?
Produktionen fra Tyra II blev genoptaget igen i marts 2024. Efter genåbningen er anlæggene igen knudepunkt for langt størstedelen af den producerede gas i den danske del af Nordsøen, og produktionen kan være med til at styrke Danmarks forsyningssikkerhed.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet?
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet? Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Hvem ejer Tyra-feltet i Nordsøen?
TotalEnergies driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som det franske selskab ejer 43,2 procent af efter at have købt Mærsk Olie & Gas tilbage i 2016. De øvrige ejere er BlueNord, som har 36,8 procent af aktierne, og Nordsøfonden – som ejes af den danske stat – med 20 procents ejerskab.
Er Tyra-feltet dansk?
Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og distribution til Danmark og flere andre lande fra den danske del af Nordsøen. På grund af ombygningen blev produktion og eksport fra feltet midlertidigt lukket i september 2019.
Hvorfor er Danmark ikke selvforsynende med el?
Hvor kommer strømmen fra? Til trods for at Danmark selv er en stor producent af elektricitet, er vi ikke selvforsynende, når det kommer til at forsyne landet med strøm. En del af den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra andre europæiske lande.
Er USA selvforsynende med olie?
For første gang i 75 år er amerikanerne nu selvforsynende med råolie. Det giver USA et stærkt kort på hånden, som allerede er begyndt at rokke ved de kendte magtbalancer.
Hvor meget gas er der tilbage i Nordsøen?
Modelberegninger fra det grønne nationalregnskab viser at den samlede værdi af nordsøolien er faldet kraftigt og kan estimeres til mellem 0 og 104 mia.
Hvor mange har gas i Danmark?
I alt er ca. 363.000 kunder tilsluttet gasnettet i Danmark, hvoraf de ca. 325.000 er private villakunder, som primært anvender gas til opvarmning, og resten fordeler sig på opvarmning af større bygninger.
Hvilket land får Danmark gas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Hvornår kan vi få gas fra Nordsøen?
TotalEnergies, der driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), fortæller onsdag i en pressemeddelelse, at arbejdet med genopbygningen af feltet bliver forsinket. Forsinkelsen betyder, at man først vil kunne levere gas fra Nordsøen til vintersæsonen 2023/2024.
Hvor meget gas kan Tyra levere?
Tyra-feltet kan producere op mod tre milliarder kubikmeter naturgas om året, hvilket er mere, end vi bruger. Dermed kan Tyra-feltet populært sagt gøre os selvforsynende med gas.
Hvem ejer Nordsøen?
Nordsøfonden ejes af den danske stat, og erhvervsministeren er eneejer af virksomheden. Nordsøfonden administreres af Nordsøenheden. Det er vedtaget ved lov, at Nordsøfonden skal varetage den statslige deltagelse i licenser til efterforskning og indvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen.
Hvem ejer DUC?
Dansk Undergrunds Consortium, DUC, er et partnerskab mellem A.P. Møller - Mærsk, Shell, Chevron og Nordsøfonden.
Hvor mange gasfelter har Danmark?
Olie og gas er blevet indvundet fra den danske del af Nordsøen siden 1972, hvor Dan feltet blev sat i produktion. Siden da har olie- og gasselskaber investeret store summer i efterforskning, som har resulteret i udbygninger af i alt 19 olie- og gasfelter.
Hvor meget gas bruger Danmark om året?
Et typisk hus på 130 kvadratmeter bruger ifølge Energistyrelsen 1.650 kubikmeter naturgas om året. Hvis man antager, at den gennemsnitlige husstand har sparet 37 procent på naturgassen, så svarer det til, at det årlige forbrug er nedsat til omkring 1.050 kubikmeter om året.
Hvor meget energi er der i en gasflaske?
1 kg LPG svarer til 13,95 kWh. 1 kg LPG svarer til 50,2 MJ. 1 ton LPG svarer til 50,5 GJ.
Hvem producerer mest gas?
USA er nu verdens største producent af olie og gas.
Hvad sker der med Tyra-feltet?
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet.
Hvad er prisen på gas i dag?
3,67 kr./m3.