Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Hvordan opdager man kræft i underlivet?
Symptomer på kræft i skeden kan være:
Blødning fra skeden, eventuelt efter sex. Smerter under samleje. Ildelugtende udflåd eller blodigt udflåd. En knude i skeden.
Hvad kan man se ved en gynækologisk undersøgelse?
Lægen føler med to fingre op i skeden
Lægen kan føle livmoderen, dens størrelse og lejring. Og lægen kan som regel også føle æggestokkene. Samtidig vurderer lægen, om der er forandringer i underlivet. Lægen spørger dig samtidig, om du kan mærke noget, om det gør ondt, eller på anden måde er ubehageligt.
Kan gynækologen se celleforandringer?
Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen. Hvis den viser HPV og/eller forandrede celler, bliver du henvist til en gynækolog. Her får du en kikkertundersøgelse og gynækologen tager vævsprøver fra livmoderhalsen for at se, om der er tale om egentlige celleforandringer på livmoderhalsen.
Kan lægen se livmoderhalskræft?
Hvis du eller din læge har mistanke om, at du har livmoderhalskræft, undersøger lægen dig ved en gynækologisk undersøgelse. Finder lægen forandringer, sår eller knuder i livmoderhalsen, bliver du henvist til en gynækolog til yderligere undersøgelse. Mange kvinder har rødme eller irritation på livmoderhalsen.
What are the Symptoms of Cervical Cancer?
Kan man mærke hvis man har livmoderhalskræft?
Symptomer. Forstadierne til kræft giver ingen symptomer. Hvis du har kræft i livmoderhalsen, kan du få pletblødninger mellem menstruationerne, blodigt udflåd eller blødning, når du har samleje. Smerter kommer der først, når sygdommen er meget udbredt.
Hvordan ved man om man har livmoderhalskræft?
De typiske symptomer, som bør udredes og kan skyldes livmoderhalskræft er: Blødning ved eller efter samleje (kontaktblødning) Unormale, blødninger fra skeden (nytilkomne kraftige og langvarige menstruationer, blødninger mellem menstruationer, blødning fra skeden i overgangsalderen) Blodigt eller ildelugtende udflåd.
Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?
Behandling af celleforandringer
Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).
Hvor hurtigt udvikler celleforandringer sig til kræft?
Først når celleforandringerne vokser ned i det underliggende væv, er der tale om kræft. Celleforandringerne kan udvikle sig over de forskellige stadier. Denne udvikling tager oftest flere år.
Hvordan opdager man celleforandringer?
Celleforandringer giver ingen symptomer, så du kan ikke mærke dem. De fleste celleforandringer bliver opdaget i forbindelse med screening for livmoderhalskræft, som er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 59 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at aldersgrænsen udvides til kvinder i alderen 23 til 65 år.
Hvornår skal man have gynækologisk tjek?
En gynækologisk undersøgelse er blandt andet vigtig, hvis du: Skal begynde på p-piller, have spiral eller lignende. Har smerter i underlivet. Oplever kløe eller svie i skeden eller i området omkring skeden eller anus.
Hvornår bør man få en gynækologisk undersøgelse?
Hvornår skal jeg tage til gynækologisk undersøgelse første gang? Det anbefales, at du får foretaget din første gynækologisk undersøgelse, når du er mellem 13 og 15 år, eller når du begynder at dyrke sex. Hvis du er begyndt at dyrke sex og stadig ikke har været til gynækolog, så book en tid hurtigst muligt.
Hvor ofte bør man få en gynækologisk undersøgelse?
Hvor ofte skal jeg besøge gynækologen? Der skal max. gå tre år mellem, at du indkaldes til en gynækologisk undersøgelse – og fem år, hvis du er fyldt 50. Formålet er at tage en celleprøve for at tjekke, om du har forstadier til livmoderhalskræft.
Kan man have kræft i tissekonen?
Kræft i skeden er en ondartet knude i skeden. Symptomerne kan være smerter ved samleje, kløe og blødning. Kræft i skeden behandles med stråler, kemoterapi og kun meget sjældent med operation.
Kan man lugte kræft i underlivet?
I meget sjældne tilfælde kan en ændring af lugten fra skeden være et tegn på livmoderhals- eller livmoderkræft. Typisk udløser disse kræftformer en metallisk og sygelig lugt.
Kan man mærke hvis man har kræft?
De syv tegn er: uforklarlige blødninger, knuder, modermærker, som ændrer sig, ændret afføringsmønster, uventet vægttab, synkebesvær og hoste i mere end end måned. Mens 80-90 procent af alle danskere ved, at knuder og ændrede modermærker kan skyldes kræft, er vi mere i tvivl, når det kommer til andre tegn.
Hvilken aldersgruppe får livmoderhalskræft?
Der forekommer flest tilfælde af livmoderhalskræft i aldersgrupperne 30-45 år og hos kvinder over 70 år.
Kan man mærke celleforandringer?
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende. Pletblødninger efter samleje, mellem menstruationerne eller efter overgangsalderen (klimakteriet)
Kan kræft gå væk af sig selv?
De kan forsvinde af sig selv eller blive siddende, der hvor de er opstået. Men de kan også blive så store, at de giver gener i hverdagen.
Hvad gør man hvis man har celleforandringer?
Celleforandringer kan komme tilbage efter et stykke tid, og derfor får du tilbudt at gå til opfølgning. Hvor ofte afhænger af, om der stadig er celleforandringer og HPV til stede på livmoderhalsen. Det er fortsat vigtigt at deltage i de regelmæssige tjek for celleforandringer, når dit opfølgningsprogram er slut.
Er celleforandringer normalt?
Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Heldigvis kan alle grader af celleforandringer behandles.
Hvor mange kvinder har celleforandringer?
Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen. Monitoreringsperioden før regression eller progression og eventuelt keglesnit kan være langvarig.
Hvor stor er chancen for at overleve livmoderhalskræft?
Prognosen ved livmoderhalskræft afhænger af, hvor meget sygdommen har spredt sig. Jo mindre kræften har bredt sig, desto større er chancerne for at blive helbredt. Hvis man ser samlet på alle sygdomsstadier, vil cirka 68 procent af livmoderhalskræftpatienter være i live efter fem år.
Hvordan starter livmoderhalskræft?
Cirka 80 pct. af danske kvinder får mindst én HPV infektion i livet. Hos de fleste forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer (forstadier til livmoderhalskræft), som uden behandling senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.
Hvem får typisk livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft rammer oftest kvinder i alderen 35 – 55 år, mens ses hos alle voksne kvinder, uanset alder. Risikoen øges i alderen 15 – 35 år, hvorefter den falder til et stabilt niveau efter 55 år.