Du er dog omfattet af funktionærloven og ferieloven. Bliver du ansat i en leder- eller direktørstilling, er det normalt, at du forhandler dig til mere gunstige vilkår om opsigelse, fratrædelsesordninger, løn og personalegoder og lignende, end hvad der følger af funktionærloven.
Hvem er en typisk funktionær?
Man er funktionær hvis man i mere en halvdelen af sin arbejdstid er beskæftiget med enten arbejdsledelse, køb eller salg, lagerekspedition, kontorarbejde eller bistandsydelse - teknisk eller klinisk. Når man arbejder under en funktionærkontrakt, er man beskyttet under den såkaldte funktionærlov.
Hvem er ikke-funktionær?
En god måde at skelne mellem en funktionær og en ikke-funktionær er at se på de grupper, som er funktionærer og ikke-funktionærer: Funktionærer er medarbejdere indenfor kontor eller handel og mellemledere. Ikke-funktionærer er faglærte og ufaglærte.
Hvornår er man ansat som funktionær?
En medarbejder er funktionær og omfattet af funktionærloven, når medarbejderen: Udfører funktionærarbejde. Arbejder mere end 8 timer i gennemsnit om ugen, og. Er i tjenesteforhold og underlagt arbejdsgiverens instruktionsbeføjelser.
Hvornår betragtes man som funktionær?
Uanset hvilken type arbejde du er beskæftiget med, skal du være beskæftiget mindst 8 timer om ugen i gennemsnit for at være omfattet af funktionærloven. Hvis det er aftalt i ansættelseskontrakten, at arbejdstiden er gennemsnitligt 8 timer ugentligt, er kravet som udgangspunkt opfyldt.
Employee Teaches BOSS a Lesson (2023)
Hvad betyder at være funktionær?
Når en medarbejder er ansat som funktionær betyder det, at ansættelsesforholdet er underlagt funktionærloven. Funktionærloven er en ældre svend fra 1938, og den indeholder regler om blandt andet opsigelse, barsel, sygdom og fratrædelsesgodtgørelse for en bestemt gruppe af lønmodtagere, funktionærerne.
Kan man være funktionær uden overenskomst?
Ansættelse uden overenskomst
Enhver arbejdsgiver kan vælge at lade sin ansættelser ske uden overenskomst. Dette betyder, at du som arbejdsgiver kun skal leve op til lovens krav i dine ansættelser.
Hvad siger funktionærloven om løn?
Er din medarbejder ansat under funktionærloven, har vedkommende ret til fuld løn under sygdom – lige fra den første sygedag og frem til den sidste. Det betyder, at medarbejderen har ret til den løn, som vedkommende normalt ville optjene i perioden, herunder grundløn, pension, provision og lignende.
Kan man undgå funktionærloven?
Man kan godt aftale sig ud af funktionærloven, når der er tale om en funktionærlignende ansættelse. Det er derfor meget almindeligt, at en overenskomst/aftale kun henviser til udvalgte regler i funktionærloven, så som længere opsigelsesvarsel og løn under sygdom.
Er jeg funktionær eller timelønnet?
Timelønnede medarbejdere kan ligesom andre medarbejdere være omfattet af forskellige ansættelsesregler, som regulerer vilkårene for deres ansættelse, fx løn, arbejdstid, vilkår for opsigelse og fratræden, pension m.v. De kan være: funktionærer, dvs. ansættelsesforholdet er reguleret af funktionærloven.
Er en frisør funktionær?
Ikke-funktionær
Det vil ofte være således, at timelønnede medarbejdere, der ikke er funktionærer, f. eks. frisører, murer, og andre håndværkere, ikke har krav på fuld løn under sygdom, men at de derimod har ret til sygedagpenge i henhold til sygedagpengeloven.
Er en lærer funktionær?
Desuden kan medarbejdere, der besidder en vis teknisk eller klinisk viden, også være omfattet af funktionærloven. Eksempler herpå er tandplejere og klinikassistenter, mens lærere, pædagoger og hjemmehjælpere som udgangspunkt ikke er omfattet af funktionærloven.
Er man funktionær som tjener?
Loven omfatter som udgangspunkt ikke medarbejdere, der er beskæftiget med håndværks- eller -fabriksarbejde, landbrug, fiskeri, tjenere, køkkenarbejde osv.
Hvad laver en funktionær?
Hvorvidt en medarbejder er en funktionær kommer an på de arbejdsopgaver, medarbejderen udfører. Hovedområdet for funktionærer er handel og kontor, hvilket betyder de medarbejdere, der arbejder med køb, salg, kontorarbejde eller lagerekspedition.
Hvordan siger man op som funktionær?
Når du skal sige op, bør du gøre det skriftligt, så du kan dokumentere, at du har meddelt din opsigelse. Du kan formulere din opsigelse således: "Jeg, [navn], opsiger min stilling d.d. til fratræden [dato for sidste arbejdsdag]." Din opsigelse behøver ikke at indeholde en begrundelse for, hvorfor du siger op.
Hvis jeg siger op funktionær?
Siger du selv din stilling op, skal du give din arbejdsgiver et varsel på en måned til udgangen af en måned. Har du været ansat uafbrudt i samme virksomhed i mindst 12 år, har du ret til fratrædelsesgodtgørelse, hvis du bliver sagt op. Godtgørelsen er: 1 måneds løn efter 12 års ansættelse.
Hvem falder udenfor funktionærloven?
Udenfor begrebet funktionær falder lagerarbejdere, som primært foretager lagerarbejde vedrørende på- og aflæsning og transport af hele kolli af varer.
Hvilke særlige regler er der som funktionær ansat?
- Fuld løn under sygdom og normalt også på helligdage.
- Længere opsigelsesvarsel end timelønnede.
- Fratrædelsesgodtgørelse efter 12 års ansættelse.
- Godtgørelse ved usaglig opsigelse (forudsat mere end 1 års anciennitet)
- Minimalerstatning ved fritstilling.
Hvor lang opsigelse har en leder?
Hvis du har været ansat i op til 5 måneder, har din arbejdsgiver et opsigelsesvarsel på 1 måned. Hvis du har været ansat i op til 2 år og 9 måneder, har din arbejdsgiver et opsigelsesvarsel på 3 måneder. Hvis du har været ansat i op til 5 år og 8 måneder, har din arbejdsgiver et opsigelsesvarsel på 4 måneder.
Hvad er fordele ved at være funktionær?
Funktionærlovens særlige fordele
sikret følgende: Fuld løn under sygdom og normalt også på helligdage. Længere opsigelsesvarsel end timelønnede. Fratrædelsesgodtgørelse efter 12 års ansættelse.
Hvor mange timer må en funktionær arbejde?
Reglen fastslår, at din arbejdstid højest må være 48 timer i gennemsnit pr. uge set over en periode på fire måneder. Din ugentlige arbejdstid kan således være længere i nogle uger, hvis den kompenseres med kortere arbejdstid i andre uger. Reglen stammer fra EU's arbejdstidsdirektiv.
Hvad får en kontorfunktionær i løn?
En kontorfunktionær tjener omkring 31.500 kr.
Hvor meget ferie har man som funktionær?
Din medarbejder opsparer 25 dages ferie i løbet af et ferieår.
Hvad er forskellen på funktionær og funktionærlignende?
Funktionærlignende ansat
De udfører ikke funktionærarbejde, men har aftalt vilkår, der følger funktionærloven helt eller delvist. Det afhænger af den konkrete aftale, hvor mange af rettighederne fra funktionærloven, du er sikret.
Er en sælger funktionær?
Du er funktionær, hvis du i mere end halvdelen af din arbejdstid er beskæftiget med: køb eller salg. kontorarbejde.