Kan en nævningesag ankes?

Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager. Det kan være sager, hvor der er rejst tiltale for fx drab, særlige grove tilfælde af brandstiftelse, voldtægt eller røveri. Nævningesager begynder ved byretten og kan ankes til landsretten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man anke skyldsspørgsmålet i en nævningesag?

Anke fra byretten

Ønsker tiltalte at anke byrettens afgørelse, kan både strafudmålingen og skyldsspørgsmålet ankes. Ankes skyldsspørgsmålet, køres sagen som nævningesag i landsretten også. Ellers køres sagen som en domsmandssag i landsretten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er forskellen på en domsmandssag og en nævningesag?

I domsmandssager kræver anklageren fængselsstraf eller frakendelse af rettigheder, men den tiltalte nægter sig skyldig. Nævninge, som indgår i såkaldte nævningesager. I nævningesager mener anklageren, at straffen skal være fængsel i fire år eller derover. Det er således ofte større sager såsom drabssager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Hvad er en nævningesag?

Nævningesager. Visse sager bliver behandlet som nævningesager. En sag er en nævningesag, når anklagemyndigheden mener, at straffen skal være fængsel i fire år eller derover. Det vil derfor ofte være større sager, hvor der er tale om meget alvorlig kriminalitet, for eksempel drabssager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvilke sager kan ankes til Højesteret?

Højesteret er landets øverste domstol og har til opgave at afklare retstilstanden og sørge for ensretning i straffene. Højesteret tager ikke stilling til skyldsspørgsmålet - det bliver endeligt afgjort i landsretten. Derimod kan Højesteret tage stilling til, om reglerne er anvendt rigtigt eller ændre straffen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Domsmænd og nævninge | Er almindelige mennesker også dommere?



Hvilke sager kan ankes?

Anken kan omfatte skyldsspørgsmålet (om den tiltalte er skyldig i den rejste tiltale) og/eller strafudmålingen (hvilken straf den tiltalte skal have). I nogle sager medvirker domsmænd, i andre sager nævninge. Læs mere om de to typer sager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvad koster en sag i Højesteret?

Retsafgiften er 2.000 kr. for sager med en økonomisk værdi på over 100.000 kr. Hvis du anker landsrettens dom til Højesteret (hvilket som udgangspunkt kræver tilladelse fra Procesbevillingsnævnet), skal du betale retsafgift på 4.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad bestemmer nævninge?

Det er dig som nævning, der sammen med sagens øvrige nævninge og sagens juridiske dommere afgør, om tiltalte er skyldig eller uskyldig. I nævningesager bliver skyldsspørgsmålet afgjort af nævningene og dommerne i fællesskab.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man nægte at være nævning?

Man kan ikke blive domsmand eller nævning, hvis man er minister, advokat, eller præst, eller hvis man er ansat ved domstolene, i anklagemyndigheden, centraladministrationen, politiet eller fængselsvæsnet. Visse fag- og persongrupper kan bede sig fritaget for at være domsmænd eller nævninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk

Kan man sige nej til at være nævning?

Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på via.ritzau.dk

Kan man fyre en dommer?

Normalt kan en arbejdsgiver fyre en ansat, men det gælder ikke for dommerembedet. Når en dommer bliver udnævnt, gælder udnævnelsen frem til dommeren enten går på pension, eller selv ønsker at gå af.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejle.dk

Hvem bestemmer i retten?

Højesteret er den øverste domstol i Danmark. Her afgøres f. eks. sager, der har betydning for, hvordan lignende sager skal afgøres, eller sager, der har særlig samfundsmæssig interesse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad får en domsmand i løn?

Som domsmand modtager man et vederlag på 1.100 kroner for en dags arbejde i retten. Dette vederlag skal godtgøre den løn, man ikke får, når man tager fri fra arbejde for i stedet at løse en opgave for samfundet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politiken.dk

Hvad sker der hvis man nægter sig skyldig?

I sager hvor den sigtede nægter sig skyldig, vil sagen behandles som en domsmandssag med en juridisk dommer, samt to doms-mænd. I retten vil rettens medlemmer altid være tilstede, herudover en anklager samt forsvareren. Nogle gange kan der være en bistandsadvokat tilstede, som repræsenter den forurettede.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på advokatfirmaetengelbrecht.dk

Kan landsretten afvise en anke?

Landsretten kan dog afvise din anke, hvis der ikke er udsigt til, at sagen vil få et andet resultat end i byretten. Her kan du læse om at anke dommen og om at kære afgørelsen om sagsomkostninger. Hvis du ønsker at anke dommen, skal du gøre det senest 4 uger efter, at retten afsagde dommen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan anklagemyndigheden anke?

Anklagemyndigheden har også mulighed for at anke sagen til landsretten. Den tiltalte eller anklagemyndigheden skal senest anke inden 14 dage, fra dommen er afsagt. Et offer i en straffesag kan ikke beslutte, om en dom skal ankes til landsretten. Det er tiltaltes eller anklagemyndighedens beslutning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Kan alle blive nævning?

Det er helt almindelige borgere, som får til opgave at virke som nævninge og domsmænd – det er netop meningen, at det skal være et bredt udsnit af befolkningen. Der er dog visse krav, du skal leve op til for at kunne blive lægdommer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejle.dk

Hvem kan anke en dom?

Domfældte kan som udgangspunkt anke dommen, hvis der er afsagt dom med en bøde på over 6.000 kr., fængselsstraf, andre foranstaltninger eller frakendelse af førerretten. Anklagemyndigheden kan kun anke sagen, hvis der ifølge loven kan idømmes strengere straf end bøde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hjulmandkaptain.dk

Hvornår kan man søge om at blive lægdommer?

Du skal være fyldt 18 år. Du skal have skal have stemmeret. Du må ikke være tidligere straffet for en alvorlig forbrydelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på laegdommer.dk

Hvad kræver det at blive lægdommer?

Du skal være opmærksom på at du kun kan komme på Grundlisten, hvis du opfylder nedenstående krav.
  1. Du må ikke fylde 80 år inden udgangen af 2027.
  2. Du må ikke være ude af stand til at varetage en lægdommers pligter på grund af åndelig eller legemlig svaghed.
  3. Du skal være dansk statsborger.
  4. Du skal kunne tale og forstå dansk.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på kk.dk

Kan man anke en landsretsdom?

instans kan ankes til landsretten og en landsretsdom i 1. instans kan ankes til Højesteret. Kun med særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet kan en sag, hvis opnå behandling ved 3 instanser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på forumadvokater.dk

Er der nævninge i Højesteret?

Højesteret kan ikke tage stilling til om den anklagede er skyldig eller ej, men kun til straffens art og længde. Der medvirker ikke lægdommere, dvs. domsmænd eller nævninge, i Højesteret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor meget får man for at vidne i retten?

Som vidne får du en godtgørelse på 40 kr. for hver påbegyndt periode af to timer, du er væk hjemmefra, fordi du skal møde som vidne i retten. Godtgørelsen er dog mindst 80 kr. Hvis du har haft udgifter eller tab, der overstiger vidnegodtgørelsen, kan du søge retten om tabt arbejdsfortjeneste.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?

Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?

Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk