Tåler man ikke Alendronat, kan man i stedet få ordineret Aclasta (zoledronsyre) eller Prolia (denosumab). Prolia gives som halvårlig indsprøjtning ved egen læge, og Aclasta gives årligt på et sygehus. De regnes for at være lige så effektive som Alendronat, men er noget dyrere og kræver besøg hos lægen eller hospitalet.
Hvad kan erstatte Alendronat?
Hos de fleste patienter er denosumab et ligeværdigt behandlingsalternativ til alendronat, risedronat og zoledronsyre.
Er der bivirkninger ved Alendronat?
De fleste får ikke bivirkninger til Alendronat, men det er vigtigt du indtager tabletten korrekt efter anvisningerne. Alendronat kan give mavesmerter, i sjældne tilfælde mavesår, diarré, forstoppelse samt smerter i fodleddene. Se i øvrigt indlægssedlen i medicinpakken.
Hvorfor må man ikke tage kalk sammen med Alendronat?
Alendronat findes som tabletter
Optagelsen af bisphosfonater fra tarmen er lav og hvis tabletterne indtages sammen med mad eller kalkholdige (Calcium) drikke, kan optagelsen blive tilnærmelsesvis nul. Derfor er det meget vigtigt, at medicinen tages korrekt.
Hvad er den bedste medicin mod knogleskørhed?
De fleste tilfælde af knogleskørhed behandles med medicin af typen bisfosfonater: Alendronat er det mest anvendte: Du tager en ugentlig tablet om morgenen (fastende). Alendronat fås med og uden D3-vitamin tilsat. Ibandronsyre tages som tabletter en gang om måneden (fastende) eller som injektion hver 3.
Sådan taler du med din læge om ikke at bruge knoglemedicin
Hvad må man ikke med knogleskørhed?
Rygestop og begrænset alkoholindtag. Rygning og indtag af større mængder alkohol er forbundet med en øget risiko for at få en forværring af osteoporose eller få et knoglebrud. Derfor kan du selv gøre noget for at forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag.
Hvad er bedst, Prolia eller Alendronat?
Prolia er livslang behandling
Når det gælder behandling af knogleskørhed i Danmark, er førstevalget Alendronat. Det er billigt og effektfuldt for langt de fleste mennesker. Der er dog nogle personer med knogleskørhed, for hvem Alendronat ikke er en mulighed.
Hvad gør Alendronat ved tænderne?
Risikoen for at få parodontitis kan være større for personer med knogleskørhed. Nyere forskning viser desuden, at bisfosfornat (fx Alendronat og Aclasta) kan give mundtørhed og nedsat spytsekretion, hvilket yderligere kan øge risikoen for parodontitis og andre orale sygdomme.
Kan Alendronat give svimmelhed?
Alendronat kan give bivirkninger (inklusive sløret syn, svimmelhed og alvorlige smerter i knogler, muskler eller led) som kan påvirke din evne til at køre bil eller betjene maskiner. Det er individuelt hvordan man reagerer på Alendronat STADA (se afsnit 4 ”Bivirkninger”).
Kan Alendronat give mavesyre?
Som med al anden medicin kan nogle patienter få bivirkninger når de behandles med Alendronat. Bivirkninger kan opstå når som helst i forløbet. Bivirkninger kan være: De hyppigste bivirkninger er smerter i knogler, led og muskler. Desuden ses mavesmerter og sure opstød/halsbrand.
Kan alendronat give træthed?
Overdosering kan give smertefulde sammentrækninger i musklerne og kramper eller gøre dig træt, svag, og udmattet. Du kan også få uro i maven og smertefuld betændelse i det øverste af fordøjelsessystemet.
Er der binyrebarkhormon i alendronat?
Alendronat "Sandoz" bruges mod
Bisfosfonat. Alendronat "Sandoz" anvendes ved knogleskørhed hos kvinder efter overgangsalderen og hos mænd ældre end 50 år, hvis der er en øget risiko for knoglebrud. Anvendes desuden for at modvirke afkalkning af knoglerne hos patienter i langvarig behandling med binyrebarkhormon.
Hvor meget må man løfte, når man har knogleskørhed?
Har du osteopeni eller osteoporose uden sammenfald, er der som udgangspunkt ingen begrænsninger for, hvor meget du må løfte – men husk den gode ergonomi og løfteteknik.
Hvorfor skal man holde pause med Alendronat?
Man kan umiddelbart ikke holde pause med behandling med denosumab, da effekten af behandlingen kun er til stede, så længe man får behandlingen hvert halve år. Hvis man stopper med at tage medicinen, falder knoglemineralindholdet meget hurtigt tilbage til udgangspunktet, og der er risiko for rygsammenfald.
Hvor længe må man få Alendronat?
Hvor længe gives behandlingen? Den anbefalede behandlingsvarighed er 5 til 10 år. De fleste tåler behandlingen godt. Der kan dog især opstå bivirkninger fra spiserøret, maven og tarmen.
Kan Alendronat give hårtab?
Hårtab, Hudkløe. Væskeophobning i fx arme og ben. Ikke almindelige. Højst 1 ud af 100 personer får bivirkningen.
Hvorfor må man ikke ligge ned efter indtagelse af Alendronat?
Du må ikke lægge dig ned i mindst 30 minutter efter du har taget medicinen pga. risiko for irritation af spiserøret og mavesækken.
Kan man blive svimmel af blodtryksmedicin?
Nogle typer af blodtryksmedicin kan forårsage et betydeligt fald i blodtrykket, især når man rejser sig hurtigt, hvilket kan medføre svimmelhed eller en følelse af lethed i hovedet.
Er Alendronat bisfosfonat?
Alendronat tilhører en gruppe stoffer kaldet bisfosfonater. Alendronat virker ved at sætte sig på knoglen og på den måde forhindrer Alendronat, at knoglen nedbrydes for meget. Alendronat beskytter også knoglerne mod fremtidig nedbrydning.
Kan knogleskørhed påvirke tænder?
En ny undersøgelse viser, at knogleskørhed kan øge risikoen for den alvorlige tandsygdom parodontitis (en følge til ubehandlet tandkødsbetændelse), så tænderne i værste fald bliver løse og falder ud. Begge sygdomme er ”stille epidemier”, der især rammer ældre.
Hvordan føltes paradentose?
De første tegn på paradentose er typisk blødende og ømt tandkød i forbindelse med tandbørstning. Dette skyldes tandkødsbetændelse. Nogle mennesker oplever dog hverken symptomer eller ubehag i forbindelse med betændelsen. Derfor er regelmæssige tandlægebesøg vigtige i forhold til at opdage tilstanden.
Hvilke typer medicin kan ødelægge tænderne?
- Antihistaminer.
- Midler mod forstoppelse.
- Smertestillende midler.
- Diuretika (vanddrivende)
- Blodtrykssænkende medicin.
- Antidepressiver.
Hvor meget D-vitamin om dagen ved osteoporose?
10 mikrogram D-vitamin dagligt anbefales til gravide, personer med mørk hud, personer som har en lav soleksponering. Personer over 70 år, plejehjemsbeboere og mennesker i øget risiko for knogleskørhed (uanset alder) anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 mikrogram kombineret med 800-1000 mg kalk.
Hvornår må man ikke give Prolia?
Du må ikke få Prolia, hvis du:
Har for lavt kalkindhold eller D-vitamin i blodet. Er allergisk over for denosumab eller et af de øvrige indholdsstoffer i Prolia. Er gravid, planlægger at blive gravid eller ammer.