Rosmarin er en krydderurt med en stærk, træagtig smag. Den er en vigtig ingrediens i fransk og italiensk madlavning og går godt sammen med kød, fjerkræ og kartofler. Rosmarin passer også godt sammen med andre krydderurter som timian, oregano og basilikum.
Hvilke krydderurter går godt sammen?
Hvilke krydderurter passer sammen? Mange af de tørrede bladkrydderier folder sig bedst ud smagsmæssigt, når de kombineres med en eller flere andre urter. Estragon, purløg, kørvel og persille er en mild og fin blanding til kød- og grøntsagsretter.
Kan man spise stilken på rosmarin?
Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering. De spæde stilke kan også sagtens bruges.
Kan man dele krydderurter?
Du kan formere nogle af dine krydderurter ved at dele dem. Det gør du ved at grave planten forsigtigt op eller tag den op af krukken.
Hvilken krydderurt bruger man ofte sammen med fisk i Danmark?
Brøndkarse har en let krydret smag, der passer rigtig godt sammen med fisk og kolde salater. Brøndkarse er bedst at bruge frisk.
Drik rosmarin med timian ~ Hemmeligheden ingen vil fortælle dig, tak mig senere
Hvad passer timian til?
Både frisk og tørret timian er lækkert at drysse over kartofler og i det hele taget til at skabe smagsvariation til f. eks frikadeller, rugbrødschips, pizza, ovnbagte tomater, marinader, olier med videre.
Hvor længe kan frisk rosmarin holde sig?
Køber du den i potte, kan den plantes ud i en større potte på alle andre årstider end vinter. Rosmarin uden rødder kan holde sig i ti dage i køleskabet, hvis den opbevares i en plastikpose.
Hvilke krydderurter må ikke plantes sammen?
Det er vigtigt ikke at plante krydderurter sammen, der konkurrerer om de samme ressourcer, såsom mynte og andre krydderurter, der kan sprede sig og tage overhånd i et bed.
Hvornår skal timian klippes ned?
Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Kan rosmarin overleve vinter?
I milde vintre kan du være heldig, at planterne på friland overlever lidt frost og kulde. Fx kan rosmarin, oliven og laurbær godt tåle lidt nattefrost. Men tag planterne indenfor, så snart det også bliver frostvejr om dagen.
Kan man fryse rosmarin ned?
Dine krydderurter kan fryses – mange af dem også uden at miste saft og kraft. Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump.
Kan man fryse rosmarin?
Køber du rosmarin afskåret, kan du fryse den i en lufttæt boks. Du kan tørre rosmarin ved at hænge den i bundter med stænglerne opad på et tørt, solrigt og ventileret sted.
Kan man spise blomster fra rosmarin?
Den krybende rosmarin får smukke små blålilla blomster, som kan benyttes til salater, desserter og rosmarin(blomster)sukker mm. Den kan også bruges i olier, som står og tager smag.
Hvad går godt med rosmarin?
Særligt til vildt- og rødt kød er rosmarin godt, hvor det går godt i spænd med den kraftige smag der gives fra eksempelvis lam, krondyr eller oksekød. Rosmarin gør sig også rigtig godt i marinader eller olier, og særligt til kød der grilles, hvor rosmarinen komplimenterer den røgede grillsmag rigtig fint.
Kan man spise stilken på timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Hvad smager timian af?
Timian. Timian har en sødlig, jordagtig og let krydret smag, der går godt til kød og marinader. Den passer godt sammen med: Basilikum, purløg, oregano, persille, rosemarin, salvie og estragon.
Kan man klippe en rosmarin ned?
Du beskærer rosmarin automatisk, når du høster dens stilke. Derfor er det sjældent nødvendigt at foretage en beskæring af rosmarin. Den løbende høst gør desuden planten mere busket frem for ranglet. Det kan dog være en fordel at trimme planten lidt, når den har været i blomst.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Er timian Vinterhårdfør?
Timian, Thymus, er vinterhårdfør og beholder bladene, så man kan høste vinteren igennem.
Hvornår skal oregano klippes ned?
Oregano – mere end et pizzakrydderi
Der findes et sted mellem 20 og 40 organoarter. Oregano er flerårig, klip derfor de visne skud ned om efteråret og små nye skud vil dukke op i løbet af april måned.
Kan man plante krydderurter fra supermarkedet ud?
Krydderurter fra supermarkedet smager ofte ikke af så meget – især ikke om vinteren. Derfor er det en god idé at dyrke dine egne krydderurter helt fra start – det er bedst om foråret. Fyld jord i urtepotter eller de beholdere, der skal sås i, og klap jorden let.
Hvilke krydderurter er gode til altanen?
- En nyttehave lige uden for vinduet. Altanen er et godt sted at plante nyttige ting, som du kan bruge i din mad. ...
- Timian. ...
- Purløg. ...
- Persille. ...
- Oregano. ...
- Kørvel. ...
- Mynte. ...
- Basilikum.
Kan rosmarin spises rå?
Finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade kan blandes i brød fx Foccacia(italiensk fladbrød), i salatdressinger eller i kryddersmør til fx bagekartofler. Rosmarinkviste kan bruges til kryddereddike og kryddersnaps.
Hvorfor går min rosmarin ud?
Rosmarin tåler ikke at mangle vand. Tørrer jorden ud, visner planten. Og står den i solen og mangler vand, vil det også hurtigt tage livet af den. Er bladene først visne og stænglerne tørre, er der intet at gøre, den skyder ikke igen.
Hvorfor får rosmarin gule nåle?
For meget vand Hvis du er for ivrig med at hælde vand på planterne, så kan du faktisk godt risikere at drukne dem, og så vil bladene blive gule. Problemet kan også ligge i, at plantens jord ikke suger vandet ordentligt.