Især basilikum Genovese har tendens til at lave lange skud, men kan holde den mere busket og tæt bare ved at spise af den. De sprøde stilke skal man bare spise med, de smager lige så dejligt som bladene.
Kan man fryse basilikum pesto?
Det korte svar er: ja, du kan godt fryse pesto ned. Der er nogen, der skriver, at det er bedst, hvis man ikke tilsætter sin krydderurter, inden at det fryses ned. Så kan man i stedet køre det sammen færdigt, når det er tøet op.
Hvad passer basilikum til?
Hele blade af frisk basilikum er flot og lækkert i en blandet, grøn salat eller på en tomatsalat sammen med mozzarella. Prøv at blande hele blade basilikum i røræg og spis med tomater, ost og brød som frokost eller en let middagsret. Thaibasilikum bruges især i thaimad.
Kan man spise stilken på timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Kan man bruge stilken på dild?
Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering. De spæde stilke kan også sagtens bruges.
Basilikum : Den stensikre vej til dyrkning af Basilikum
Hvordan gemmer jeg basilikum?
Tør dine krydderurter
Den nemmeste måde at gemme urter til vinteren er at tørre dem. Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter!
Hvordan plejer man basilikum?
Vanding og gødning af basilikum
Hemmeligheden bag en veldyrket basilikum er mængden af lys og varme. Den trives nemlig med store mængder af begge dele. Vand er også væsentligt for basilikum, og her er det vigtigst ikke at overvande. Basilikum skal vandes, når jordoverfladen føles tør – gerne lidt vand ofte.
Hvordan opbevarer man bedst basilikum?
Opbevaring. Afskåret basilikum skal opbevares i køleskabet og spises inden for et par dage. Det holder sig bedst frisk og sprødt, hvis du sætter det i et lille glas med vand.
Hvordan skal man klippe basilikum?
Når du plukker bladene, skal du altid vælge de øverste, og gerne en hel buket. Nip gerne stænglen ned til der, hvor nye skud er på vej ud, så planten ikke ender med at blive høj og spinkel, men i stedet bliver tæt og busket. Hvis du plukker på den måde, vil din plante dele sig og give flotte grønne blade hele sommeren.
Kan man klippe en basilikum ned?
Man skal plukke basilikum rigtigt. Ikke noget med bare at klippe toppen af, så får den råd i de bare stilkender, Man skal give sig tid til at plukke ved at knibe de øverste blade af lige over et bladpar, dvs. to små - eller store blade som er på vej ud af stilken.
Hvordan tørrer man basilikum?
Sådan gør du
Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene. Smid stilkene ud. Put straks de tørrede urter i lufttætte beholdere for at undgå, at de suger fugt fra luften til sig.
Kan man tørre basilikum?
Du kan også tørre basilikum i ovnen ved 40-50 grader eller hænge buketter på et tørt og ventileret sted. Kom tørret basilikum i glas med tætsluttende låg.
Er frisk basilikum sundt?
Urten basilikum er en antibiotikum, antiseptisk, carminative og appetitvækker, der har en særlig affinitet for maven. Basilikum giver betydelige fordele for maven under fordøjelsen og kan give øjeblikkelig lindring af gas, mavekramper og kvalme.
Kan man plante basilikum fra supermarked?
Basilikum skal pottes om i en større potte. Hvis du køber en krydderurt fra supermarkedet, så del den i flere mindre og pot dem i større krukker. Potten skal gerne være en lerpotte, så holder den bedst på fugtigheden. Jeg vander mine basilikum 1-2 gange om ugen.
Kan man fryse ned basilikum?
Afskårne urter opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. De kan også fryses ned. Basilikum i urtepotter skal kun vandes i underskålen og tåler ikke træk.
Hvor lang tid kan basilikum holde sig?
Tørrede krydderurter som fx oregano og basilikum kan holde i 2-3 år.
Er basilikum flerårig?
Basilikum er flerårig, men dyrkes som enårig. Men det er altid et forsøg værd at overvintre basilikum i vindueskarmen, da den er skøn at bruge i vintermånederne og bliver en kraftigere plante, når den sættes ud til forsommeren.
Kan man spise basilikum rå?
Men man mener ikke, der er risiko ved at bruge den i mindre mængder som krydderurt i madlavningen. Basilikum kan anvendes rå i salater, på tomater, pizza, drys på æggeretter, i dressing til nykogte kartofler og grøntsager. Mest bruger jeg dem i tomatretter og til pesto.
Er basilikum Vinterhårdfør?
Basilikum tåler ikke frost. Hvis man har basilikum i potter, skal de flyttes ind i drivhuset så snart temperaturen begynder at gå nedad i eftersommeren, da den ellers standser i vækst. Man kan sætte den ind i vindueskarmen eller udestue og få frisk basilikum lidt længere end på friland.
Kan man spise basilikum i blomst?
Ocimum basilikum (Basilikum) Brug basilikum friskplukket i mad, både blade, blomster og nye stilke.
Kan man tage frø fra basilikum?
Svar. Frøene skal du lade sidde på planten til de er modne, dvs. frøene er blevet mørke og hårde. Du kniber nu de frøstande af, som er tjenlige og lægger dem til tørre et luftigt sted.
Kan basilikum stå ude?
Basilikum er en almindelig og meget anvendt krydderurt, som er en enårig urt fra læbeblomst-familien. Man kan med succes dyrke basilikum i både potter indendørs, i drivhus og i krukker eller direkte jord udendørs i haven.
Kan man spise for meget basilikum?
Hvis du kun spiser hellig basilikum i mindre omfang, fx når det er anvendt i madlavningen, så er der ikke noget, der tyder på, at der er en risiko for skadelige effekter.
Hvor koldt kan basilikum stå?
Basilikum foretrækker en varm vokseplads, et sted som er beskyttet mod vind og kulde. Basilikum er ikke glad for udtørring, men heller ikke overvanding. Rodhalen (rodhalen er den nederste del af stænglen, inden jordoverfladen) er meget udsat for at kollapse, hvis småplanterne står for koldt (under 20 grader).
Kan man fryse friske krydderurter?
Dine krydderurter kan fryses – mange af dem også uden at miste saft og kraft. Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.