Hvis det gør ondt eller bløder, når man bruger tandtråd, gør man det sandsynligvis forkert, og det kan få tandkødet til at trække sig tilbage og blotte de følsomme tandhalse. Det bedste råd er at få sin tandlæge eller -plejer til at demonstrere, hvordan tandtråden bruges rigtigt.
Kan tandtråd skade tandkødet?
Vær sikker på, at tandtråden ikke sidder fast permanent, da dette kan skade dit tandkød. Ved hjælp af en opadgående og nedadgående bevægelse, skal du forsigtigt bruge tråden mod tandoverfladen og under tandkødsranden. Husk, at du ved hver tand skal bruge et stykke af den rene tandtråd.
Kan man bruge for meget tandtråd?
Her er et par generelle råd og fif til brug af tandtråd:
Brug tandtråd én gang om dagen: De fleste tandlæger anbefaler, at tandtråd bruges mindst én gang dagligt. Hvis du har tendens til, at madrester sætter sig fast mellem tænderne, kan du bruge tandtråd oftere.
Er tandtråd bedre end tandstikker?
Tandstikkere af plast/gummi
Brug af tandstikkere sammen med tandbørstning reducerer forekomsten af plak, men ikke af gingivitis (observationstid en måned). Sammenligning med tandtråd giver uklare resultater. Ingen alvorlige bivirkninger.
Hvor mange gange kan man bruge en tandtråd?
For at opnå god mundhygiejne er det en god idé at anvende tandtråd 2 gange om dagen. Du bør som minimum rense overfladerne mellem dine tænder grundigt 1 gang om dagen for at fjerne madrester, bakterier og plak .
Tandtråd - Korrekt brug og vejledning af tandlægen
Hvorfor lugter det når jeg bruger tandtråd?
Hvorfor opstår der en ubehagelig lugt, når jeg bruger tandtråd? En ubehagelig lugt og/eller smag, når du bruger tandtråd kan skyldes madrester og plak mellem tænderne. Bruger du tandtråd regelmæssigt og effektivt, bør dette mindskes over tid.
Er det bedst at bruge tandtråd før eller efter tandbørstning?
“Du skal bruge tandtråd, når du har tandpasta i munden. Først børster du tænder, så spytter du ud uden at skylle, og så bruger du tandtråden, for så kommer fluoren med ned i mellemrummene,” forklarer Britt Lilja, som er tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter.
Hvad er mest skadeligt for tænderne?
Mad- og drikkevarer spiller en stor rolle for din mundhygiejne. Sukkerholdigt, klistret mad og drikke kan skade dine tænder. Sukkerholdige føde- og drikkevarer er medvirkende til syredannelse og nedbrydning af tænderne. Det er denne syre, der ætser emaljen væk, så kroppens hårdeste væv nedbrydes i sidste ende.
Kan tandblegning skade tænderne?
Pas på med hyppige tandblegninger. På trods af at en tandblegning hos tandlægen ikke er farlig, anbefaler vi ikke, at du får bleget dine tænder for tit. For på sigt slider tandblegning en smule på tændernes emalje. Det er dog så lidt, at det ikke er skadeligt, så længe du kun får bleget tænder en sjælden gang.
Hvad er ikke godt for tænderne?
Når der først er opstået syreskader på tænderne, er det desværre ikke muligt at genopbygge emaljen på tænderne. Derfor er det vigtigt at undgå ting som; syreholdige læskedrikke, som sodavand, juice og energidrikke, syrligt slik og syrlige frugter.
Kan man redde gule tænder?
Man kan både få bleget sine tænder hos tandlægen, eller man kan klare det hjemmefra med en hjemmeblegning. Hvis en tandblegning ikke fjerner den gule farve, kan tandlægen porcelænsbehandle tænderne med porcelænsfacader, så du er sikret et hvidt og skinnende smil.
Hvor ofte må man blege sine tænder?
Tandblegning er ikke permanent, og du kan derfor få behov for at blege tænderne igen. Men blegningen fjerner en ganske lille smule af tandens emalje ved hver behandling. Derfor skal du helst vente et par år med at gentage behandlingen.
Hvad er det gule på tænderne?
Dine tænders yderste tandlag, emaljen, og tandbenet under emaljen er nøglen til at forstå gule tænder. Tandbenet har fra naturens side en mere varm og gullig farve, og fordi der dannes mere tandben, jo ældre, vi bliver, og fordi emaljen samtidig slides, så skinner den gule farve mere og mere igennem.
Er danskvand lige så godt som vand?
Danskvand er ikke bare sundt – det er lækkert!
For danskvand indeholder 99% vand og, i modsætning til diverse læskedrikke, ingen kalorier. Du kan altså med god samvittighed krydre dine middags- og aftensmåltider med sundere bobler i form læskende danskvand.
Er sugerør godt for tænderne?
En god idé er at bruge et sugerør, når du drikker, fordi du dermed undgår at væsken rammer dine tænder og skader emaljen.
Er Cola Zero bedre for tænderne?
»Der er ingen forskel for tænderne på, om du drikker en light sodavand eller en med sukker,« siger Henning Lehmann Bastian, der er ledende overtandlæge på Odense Universitets Hospital. Colaer som Pepsi Max, Coca Cola Light og zero har pH-værdier på 2,7 til 3,0.
Hvad kan man bruge i stedet for tandtråd?
- Følsomt tandkød – Mundskyllere kan være en mindre smertefuld mulighed for personer med følsomt tandkød.
- Bøjle – Det tryksatte vand fra en mundskyller er en af de bedste måder at få mad ud af bøjlen på uden at skulle væve traditionel tandtråd ind og ud mellem tænderne.
Hvad er bedst børste tænder før eller efter morgenmad?
Prøv også at børste tænder om morgenen enten før eller efter morgenmaden. Efter morgenmaden er bedst. På denne måde fjernes madrester. Men hvis du er typen, der spiser morgenmaden på vej ind i bilen eller måske skipper morgenmåltidet helt, børst da tænderne som det allerførste om morgenen.
Hvorfor skal man ikke skylle munden efter tandbørstning?
5: Skyl ikke munden med vand
Spyt den overskydende tandpasta ud, når du er færdig med at børste tænder, men lad være med at skylle munden i vand bagefter. På den måde får fluoren lov at virke lidt længere til fordel for din tandsundhed.
Hvorfor lugter jeg af prut ud af munden?
Når tænder og mundhule ikke holdes rene, kommer der bakterier og sætter sig langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, i dybe huller i tænderne eller på den ru tungeryg. Bakterierne kan nedbryde de organiske bestanddele i mad, hvilket betyder, at der dannes ildelugtende svovlbrinteforbindelser.
Kan tandpasta gør tænderne hvidere?
Slibemidlet i tandpastaen fungerer stort set som sandpapir og polerer på tandens overflade. Slibemidlet fjerner ganske rigtigt effektivt belægninger, der tildels også kan være misfarvende, men sidder misfarvningerne dybere i emaljen vil slibemidlet dog ikke kunne give hvidere tænder.
Kan man selv lugte dårlig ånde?
Nogle gange kan du selv lugte, at du har dårlig ånde. Andre gange er det omgivelserne, der bemærker det.
Kan man få hvide tænder igen?
I de fleste tilfælde kan misfarvninger på tænderne nemlig fjernes succesfuldt ved en professionel tandblegning hos din tandlæge. Ønsker du således hvidere tænder kan dine tænder nemt og sikkert bleges til dit ønskede resultat opnås.
Kan man børste tænder uden tandpasta?
»Hvis man er grundig, når man børster tænder, behøver man slet ikke tandpasta. Vi ved, at fluor (der findes i tandpasta, red.) har en positiv virkning på bekæmpelsen af huller i tænderne. Men vi ved også, at har man ellers en sund og rask mund, kan man lige så godt putte vand på tandbørsten som tandpasta.
Kan man selv rense tænder?
Normalt kan man fjerne belægningen med tandbørsten de første uger, men når den er hærdet, er det svært at fjerne den selv. Så er du nødt til at gå til tandlægen for at få hjælp. På nettet kan man finde produkter til selv at fjerne tandsten, men disse værktøjer er svære at bruge, og man risikerer at skade sine tænder.