Basilikum er en af de mest kendte krydderurter og bruges ofte i italienske retter. Den har en sødlig smag og kan bruges i alt fra pasta til pizza. Basilikum passer godt sammen med andre urter som oregano, timian og rosmarin og kan også bruges sammen med hvidløg for at tilføje ekstra smag.
Hvad kan jeg bruge i stedet for basilikum?
Det går fint med kørvel, persille, estragon, men slet ikke med basilikum og koriander. Her skal man lave en pestoagtig sag, hvor de friske urter køres til mos med olie, salt og en smule citronsaft.
Hvad minder om basilikum?
- RUCOLA. Rucola er en plantegrøntsag, der hører hjemme i Middelhavsregionen og har været brugt allerede i Romerrigets tid. ...
- ROSMARIN. Rosmarin er en stedsegrøn busk, der stammer Middelhavsområdet. ...
- SALVIE. Salvie er en staude med aflange, grågrønne blade.
Hvad passer timian til?
Både frisk og tørret timian er lækkert at drysse over kartofler og i det hele taget til at skabe smagsvariation til f. eks frikadeller, rugbrødschips, pizza, ovnbagte tomater, marinader, olier med videre.
Hvordan bruger man timian?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade. Er god i gryderetter med vin og til ovnbagte grøntsager.
9 urter, der vokser igen i vand - ingen jord nødvendig!
Er timian te sundt?
Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.
Hvad smager timian af?
Timian. Timian har en sødlig, jordagtig og let krydret smag, der går godt til kød og marinader. Den passer godt sammen med: Basilikum, purløg, oregano, persille, rosemarin, salvie og estragon.
Kan timian blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid.
Er timian en krydderurt?
Timian (flerårig staude) er en krydderurt med en markant smag, som ofte bruges i gryderetter og til krydring af kartofler.
Er timian slimløsende?
Timian - Naturlig Antimikrobiel Beskyttelse
Her er timian specielt kendt for sin slimløsende effekt der gør det nemmere at ophoste sejt slim.
Hvor sundt er basilikum?
Urten basilikum er en antibiotikum, antiseptisk, carminative og appetitvækker, der har en særlig affinitet for maven. Basilikum giver betydelige fordele for maven under fordøjelsen og kan give øjeblikkelig lindring af gas, mavekramper og kvalme.
Hvad smager basilikum af?
Smag. Smagen er let krydret, peberagtig. Den rødlilla udgave kan smagsmæssigt være lidt kraftigere end den grønne. Desuden findes thai basilikum eller holy basil, hvis blade er spidsere, og som smager mere hen ad citrus og anis.
Hvorfor dør min basilikum?
Især basilikum, rosmarin og timian kræver meget sol. Vinteren kan være hård ved krydderurterne, da de ikke får så meget naturligt lys i den mørke årstid. Her kan en lavere temperatur hjælpe på lysmanglen, så sæt dem i det køligste og lyseste vindue.
Hvilke krydderurter smager godt sammen?
Hvilke krydderurter passer sammen? Mange af de tørrede bladkrydderier folder sig bedst ud smagsmæssigt, når de kombineres med en eller flere andre urter. Estragon, purløg, kørvel og persille er en mild og fin blanding til kød- og grøntsagsretter.
Kan basilikum tåle direkte sol?
Thai basilikum – Bruges ofte i asiatiske retter, fordi den har en kraftig og lakrids/anis smag. Kan basilikum tåle sol? Basilikum trives bedst når de får 5-8 timers sol dagligt. Derfor er det en god ide at placere dem solrigt i enten udestuen, drivhuset eller højbedet.
Hvor skal basilikum stå?
på en altan eller terrasse. Er sommeren dårlig, kan du i stedet dyrke dine krydderurter i krukker i vindueskarmen, i køkkenhaven eller i drivhuset, hvor det er varmere. Er sommeren derimod varm, er det intet problem at dyrke basilikum på friland.
Er krybende timian stedsegrøn?
Et bunddække af 'Krybende Timian' er delvist stedsegrøn og har et væld af ganske små mørkegrønne blade. 'Krybende Timian' udvikler sig til et 5-10 cm. Højt bunddække. Trives i sol og halvskygge, og ikke i våd jord.
Er oregano og timian det samme?
Oregano smager let bittert og lidt som timian. Bladene indeholder også de samme æteriske olier, nemlig thymol og carvacol, som timian. Oregano er kraftigere i smagen end merian.
Er timian stedsegrøn?
Timian, Thymus, er en stedsegrøn staude, som stammer fra sydeuropæiske lande.
Hvordan fryser man timian?
Timian kan fryses ned i lufttætte bokse eller fryseposer. Klip de små skudspidser af, før du fryser dem. Timian kan tørres, når hele stilke klippes af planten og hænges til tørre med stængelerne op et solrigt, tørt og ventileret sted. I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen.
Kan man fryse frisk timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Kan man blive syg af gamle krydderier?
Krydderier
Du bliver ikke syg at spise tørrede krydderier, der er "for gamle", men de mister smag med tiden. Husk derfor at lukke posen eller bøtten godt til efter brug. Nogle enkelte krydderier er dog mærket med 'sidste anvendelsesdato', og denne mærkning skal du rette dig efter.
Hvilket land kommer timian fra?
Timian kommer oprindeligt fra Sydeuropa. Navnet timian stammer fra thymus vulgaris, som betyder "livskraft" på græsk. Den klassiske havetimian er nem at passe, da den ikke kræver så meget andet end sol. Urten står stærkt hele året og skal blot klippes ned, når foråret er over os.
Kan man spise stilken på timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Hvordan opbevarer man timian?
Afskåret timian opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og har mest smag og aroma de første par dage. Har du mange timiankviste, så hæng dem til tørre og opbevar dem derefter mørkt og tørt. Så kan du altid drysse timian i vinterens gryderetter og supper.