Som hovedregel undersøges celleprøver fra kvinder: mellem 23 og 29 år for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med lige fødselsdato for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med ulige fødselsdato for HPV.
Hvornår bliver man indkaldt til celleskrab?
Screening for livmoderhalskræft er et landsdækkende tilbud til alle kvinder i alderen 23-64 år. Afhængigt af din alder og fødselsdato vil du blive tilbudt at få taget en celleprøve, som bliver undersøgt med HPV-test eller undersøgt for celleforandringer hvert tredje eller hvert femte år.
Kan man bestille tid til celleskrab?
Du modtager automatisk en invitation til undersøgelse med posten eller som digital post. Afhængig af din alder vil du blive indkaldt til undersøgelse 3 eller 5 år efter, du sidst fik taget en celleprøve. Når du har modtaget invitationen, skal du selv kontakte din læge og bestille en tid.
Kan man få lavet celleskrab når man har mens?
Kvinder i aldersgruppen 60-64 år tilbydes en HPV-DNA-test. Er denne negativ udgår kvinden af screeningsprogrammet. Hvad gør jeg, hvis jeg har menstruation? Du skal vente med at blive undersøgt, til menstruationen er overstået.
Hvilken aldersgruppe får livmoderhalskræft?
Der forekommer flest tilfælde af livmoderhalskræft i aldersgrupperne 30-45 år og hos kvinder over 70 år. Livmoderhalskræft hos ældre kvinder skyldes formentligt, at de ikke har deltaget i det danske screeningsprogram for livmoderhalskræft.
Celleskrabning
Kan man få livmoderhalskræft som ung?
Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV (human papillomavirus). HPV er en meget almindelig virus, som især er hyppig hos unge under 35 år.
Hvad er tegn på livmoderhalskræft?
De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.
Kan man få livmoderhalskræft hvis man er jomfru?
Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.
Kan livmoderhalskræft mærkes?
Symptomer på livmoderhalskræft
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende.
Er det normalt at have celleforandringer?
Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.
Kan man se klamydia ved celleskrab?
Undersøgelsen bør laves midt i mellem 2 menstruationer. Ved samme undersøgelse kan du blive testet for kønssygdomme for eksempel chlamydia og gonoré.
Hvor lang tid tager svar på celleskrab?
4 uger. Hvis det vurderes, at prøvesvaret haster, vil prøven komme foran i køen. Måden, man får svar på, afhænger af, hvordan prøven er taget. Lægen vil få et elektronisk svar på undersøgelsen, og du kan, hvis det er aftalt med lægen, modtage et svarbrev fra Afdeling for Folkeundersøgelser.
Hvor lang tid tager et celleskrab?
Det tager 10-15 minutter, og undervejs tager gynækologen små vævsprøver vejledt af kikkertundersøgelsen og tager et nyt celleskrab fra livmoderhalsen. Det kan føles som små trækninger eller lette smerter. Nogle kvinder mærker dog ingenting.
Kan en mand blive testet for HPV?
Hvor på kroppen kan man ellers teste for HPV? HPV-infektioner er ikke kun begrænset til livmoderhalsen, men kan blandt andet også findes i de ydre kønsorganer, i endetarmen og i mundhule og svælg hos både mænd og kvinder.
Kan celleskrab vise kræft?
Hvad kan undersøgelsen vise? Ved celleskrab kan man i et mikroskop se celleforandringer, der kan være tegn på kræft, fx Livmoderhalskræft eller forstadier til kræft. Syfilis kan også opdages ved at se prøven i et særligt mikroskop.
Kan jeg smitte min kæreste med HPV?
Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. HPV smitter ikke kun ved samleje, men også ved hud mod hud kontakt omkring kønsorganerne. Man er derfor ikke fuldstændigt beskyttet, selv om man bruger kondom. Men det nedsætter smitterisikoen væsentligt.
Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Hvordan føles celleforandringer?
Celleforandringer i livmoderhalsen giver oftest ingen symptomer. Du kan altså ikke mærke noget. Celleforandringer kan kun blive opdaget ved en celleprøve fra livmoderhalsen ("screening"). Ved sværere celleforandringer og især ved livmoderhalskræft kan der komme pletblødninger ved samleje eller øget udflåd fra skeden.
Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?
Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.
Hvad er tegn på kræft i underlivet?
De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.
Kan man få HPV ved at kysse?
HPV smitter ved slimhindekontakte, altså ved samleje i skede og endetarm eller ved tæt kontakt mellem kønsdelene samt ved oralsex.
Hvor stor er chancen for at overleve livmoderhalskræft?
Gennemsnitlig overlevelse efter diagnosen
90 pct. 77 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.
Hvor meget bløder man ved livmoderkræft?
Uventet blødning fra skeden er det mest almindelige symptom på kræft i livmoderen. Blødningen kan i starten være vandig, siden mere blodig. Sygdommen giver sjældent smerter. Livmoderkræft opdages ofte i et tidligt stadium, fordi sygdommen er skyld i, at man bløder i utide.
Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?
Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.
Hvornår starter screening for livmoderhalskræft?
Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.