Kvinder i aldersgruppen 60-64 år tilbydes en HPV-DNA-test. Er denne negativ udgår kvinden af screeningsprogrammet. Hvad gør jeg, hvis jeg har menstruation? Du skal vente med at blive undersøgt, til menstruationen er overstået.
Kan man få en gynækologisk undersøgelse når man har menstruation?
Man kan godt få foretaget en gynækologisk undersøgelse selvom man har menstruation. Der er dog nogle undersøgelser, fx celleskrab, hvor det er bedst, at du ikke har menstruation.
Kan man få taget celleskrab hos gynækolog?
Hvis der er celleforandringer i din prøve, bliver du tilbudt at få taget en opfølgende celleprøve eller yderligere undersøgelser hos en gynækolog, afhængigt af, om celleforandringerne er lette eller svære.
Hvornår skal man have lavet celleskrab?
Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.
Kan man bløde efter gynækologisk undersøgelse?
Efter indgrebet: Du kan have lette menstruationslignende smerter nogle timer efter indgrebet, og der kan ligeledes komme lidt små blødninger op til 1 uge. Så længe der er blødning, frarådes tampon, have samleje eller gå i karbad eller svømmehal.
Celleskrabning
Er det menstruation eller pletblødning?
En pletblødning er ofte lysere i farven end menstruation og er fri for klumper – ligesom en pletblødning også oftest varer meget kortere tid end en regulær menstruation. En anden måde, du kan tjekke det, er at tage en graviditetstest.
Hvorfor gør celleskrab ondt?
Celleprøven. Celleprøven bliver taget ved en gynækologisk undersøgelse. Lægen skraber nogle celler fra livmoderhalsens overflade og fra livmoderhalskanalen med en lille børste. Man kan få lidt stikkende smerter og alment ubehag i forbindelse med prøven og lidt blødning bagefter.
Hvor lang tid tager det at få svar på et celleskrab?
4 uger. Hvis det vurderes, at prøvesvaret haster, vil prøven komme foran i køen. Måden, man får svar på, afhænger af, hvordan prøven er taget. Lægen vil få et elektronisk svar på undersøgelsen, og du kan, hvis det er aftalt med lægen, modtage et svarbrev fra Afdeling for Folkeundersøgelser.
Hvad er tegn på livmoderkræft?
De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.
Hvad er tegn på livmoderhalskræft?
Symptomerne afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet.
Kan man bløde efter celleskrab?
De fleste kan godt mærke, at prøven bliver taget, men det er de færreste, der synes, at det gør ondt. Det er normalt, at du kan opleve lidt pletblødning efter undersøgelsen. Efter lægen har taget en celleprøve, bliver den indsendt til Hvidovre Hospital, hvor den undersøges for celleforandringer.
Kan celleskrab vise kræft?
Hvad kan undersøgelsen vise? Ved celleskrab kan man i et mikroskop se celleforandringer, der kan være tegn på kræft, fx Livmoderhalskræft eller forstadier til kræft. Syfilis kan også opdages ved at se prøven i et særligt mikroskop.
Er det normalt at have celleforandringer?
Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.
Hvad må man ikke efter celleskrab?
undgå samleje. undgå karbad, svømmehal og havbad. bruge hygiejnebind fremfor tamponer.
Hvad skal man gøre inden celleskrab?
Før undersøgelsen
Hvis du lige er fyldt 23 år, vil du modtage et brev i din postkasse eller i din e-boks med et tilbud om et celleskrab. Derefter skal du blot ringe til din praktiserende læge eller gynækolog og bestille en tid til undersøgelsen.
Hvor lang tid tager et celleskrab?
Celleprøven tages i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse (underlivsundersøgelse) hos din praktiserende læge. Ved undersøgelsen tages et såkaldt celleskrab fra din slimhinde med en lille børste. Undersøgelsen tager kun få minutter.
Kan livmoderhalskræft mærkes?
Symptomer på livmoderhalskræft
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende.
Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?
Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.
Hvordan føles celleforandringer?
Celleforandringer i livmoderhalsen giver oftest ingen symptomer. Du kan altså ikke mærke noget. Celleforandringer kan kun blive opdaget ved en celleprøve fra livmoderhalsen ("screening"). Ved sværere celleforandringer og især ved livmoderhalskræft kan der komme pletblødninger ved samleje eller øget udflåd fra skeden.
Hvad tjekker man for ved celleskrab?
Når lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen, skrabes slimhindens overfladeceller af. Cellerne undersøges i mikroskop for at afgøre, om der er tale om normale celler eller forandrede overfladeceller. Prøven testes oftest også for HPV. Rækkefølgen af undersøgelsen varierer lidt afhængig af din alder.
Hvem indkalder til celleskrab?
Du skal altså ikke selv henvende dig for at blive indkaldt til undersøgelse. Når du har modtaget brevet, skal du kontakte egen læge for at planlægge en tid til screeningsundersøgelsen. Undersøgelsen er et frivilligt tilbud, som du til enhver tid kan framelde dig.
Kan man mærke celleforandringer?
Celleforandringer giver ingen symptomer, så du kan ikke mærke dem. De fleste celleforandringer bliver opdaget i forbindelse med screening for livmoderhalskræft, som er et tilbud til alle kvinder i Danmark mellem 23 og 59 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at aldersgrænsen udvides til kvinder i alderen 23 til 65 år.
Er smear og celleskrab det samme?
Celleskrab, celleprøve, smear, smeartest – der er mange navne for den vigtige undersøgelse for celleforandringer, som du bliver indkaldt til hvert 3. -5 år, fra du fylder 23 år.
Hvor lang tid bløder man efter celleskrab?
Efter undersøgelsen kan det bløde en lille uges tid. Blødningen kan være som en menstruation, og skal aftage dag for dag. Du må ikke løfte over 2 kg i 2 dage. Du må ikke tage på ferie med mindre du har fået tilladelse af dit forsikringsselskab.
Kan man træne efter celleskrab?
På undersøgelsesdagen bør Du ikke cykle, køre knallert eller ride, og i de første 2 uger efter undersøgelsen bør Du ikke bruge tampon, tage karbad, gå i svømmehal eller have samleje i skeden. Herudover kan Du leve helt, som Du plejer.