Kan man få livmoderhalskræft efter keglesnit?

Hvordan stilles diagnosen? En celleprøve fra livmoderhalsen kan give mistanke om livmoderhalskræft. Den egentlig diagnose stilles på vævsprøver fra livmoderhalsen. Hvis man får foretaget keglesnit på grund af celleforandringer på livmoderhalsen, kan man også få konstateret kræft i den udtagne kegle.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan man få celleforandringer efter keglesnit?

Opfølgning efter kegleoperation

Oftest er der ikke celleforandringer tilbage på livmoderhalsen, når såret er helet, men det er vigtigt at få det tjekket. Celleforandringer kan komme tilbage efter et stykke tid, og derfor får du tilbudt at gå til opfølgning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få livmoderhalskræft uden HPV?

I nogle tilfælde bliver virus i cellerne i slimhinden og bliver til en kronisk infektion. Dette vil med tiden kunne give celleforandringer på livmoderhalsen. Der går oftest mange år, fra man får en HPV-infektion, til man udvikler celleforandringer. Man får ikke celleforandringer uden først at have en infektion med HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor hurtigt bliver celleforandringer til kræft?

Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad er chancen for at få livmoderhalskræft?

Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Livmoderhalskræft - Symptomer, undersøgelser og behandling



Hvad er tegn på livmoderhalskræft?

De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en​ mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvordan starter livmoderhalskræft?

Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv. Der er også risiko for, at kræftcellerne spreder sig til de nærliggende lymfekirtler og videre til de øvrige indre kønsorganer livmoderhulen og skeden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Er celleforandringer altid kræft?

Celleforandringer på livmoderhalsen er ikke kræftceller, men de kan være forstadier til livmoderhalskræft. Hos nogle kvinder udvikler cellerne sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke behandles. Hos andre forsvinder celleforandringerne af sig selv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Kan en gynækolog se om man har kræft?

Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan lette celleforandringer være kræft?

Hvis du får konstateret celleforandringer i livmoderhalsen, betyder det ikke, at du har kræft. Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er ikke kræft. Ordet celleforandringer bruges både om atypiske celler og om forstadier til livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?

Hvis du er kvinde i aldersgruppen 30-59-år og født på en lige dato, bliver du inviteret til at få taget en celleprøve, der bliver undersøgt for celleforandringer. Du bliver inviteret hvert tredje år i alderen 30-49 år og hvert femte år i alderen 50-59 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Er HPV seksuelt overført?

HPV består af over 150 virustyper, hvoraf nogle overføres ved seksuel kontakt - samleje eller slimhinde-mod-slimhinde-kontakt. Mindst 15 af disse virus kan give celleforandringer, der i nogle tilfælde kan føre til kræftformer som livmoderhalskræft. To typer kan give kønsvorter (kondylomer).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad sker der efter keglesnit?

Der vil efter indgrebet være en smule blødning, som ophører efter nogle dage. Herefter er det normalt med lidt rødligt/rødbrunt udflåd i op til 3 uger. Efter 10-14 dage falder sårskorpen af. Omkring dette tidspunkt kan du forvente lidt frisk blødning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Hvad må man ikke efter keglesnit?

Undgå karbad, svømmehal og havvand i de første to uger efter operationen. Undgå samleje uden kondom de første to uger efter operationen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk

Kan svære celleforandringer forsvinde?

De fleste celleforandringer forsvinder af sig selv uden behandling. Det kan dog ikke på forhånd afgøres, hvilke tilfælde der vil forsvinde, og hvilke der på sigt vil udvikle sig til livmoderhalskræft. Derfor tilbydes hyppigere kontrol af lette til moderate celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynbergholdt.dk

Kan man se livmoderhalskræft på ultralydsscanning?

Kræft i livmoderhalsen kan ikke bestemmes med ultralyd. I livmoderhulen kan der påvises polypper, som oftest kan fjernes med kikkert nedefra (hysteroskopi). Ved kræft i livmoderhulen kan ultralyd rejse mistanke om sygdommen, specielt hos kvinder, der har passeret overgangsalderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor stor er chancen for at overleve livmoderhalskræft?

Gennemsnitlig overlevelse efter diagnosen

90 pct. 77 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man have livmoderhalskræft uden celleforandringer?

De fleste HPV-infektioner forsvinder uden symptomer og medfører ikke celleforandringer. Det er kun i de tilfælde, hvor kroppen ikke er i stand til at bekæmpe virus, at infektionen bliver kronisk. En kronisk infektion kan medføre celleforandringer, der kan udvikle sig til kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan celleforandringer sprede sig?

Man kan beskrive DCIS som celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til brystkræft. Ved brystkræft er kræftcellerne vokset gennem mælkegangene og ind i det omgivende brystvæv og kan derefter sprede sig til lymfeknuderne eller andre dele af kroppen. Prognosen efter behandling for DCIS er god.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er HPV og celleforandringer det samme?

HPV er en fællesbetegnelse for op til 200 forskellige typer virus. Af disse, har 13 typer en større tendens til at forårsage celleforandringer på livmoderhalsen. Disse forandringer kaldes også forstadier, fordi de kan udvikle sig til kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvornår får man svar på keglesnit?

Ca. 4-6 uger efter indgrebet vil du kunne forvente svar på den mikroskopiske undersøgelse af vævet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gynodense.dk

Kan lægen se livmoderhalskræft?

Screeningen for livmoderhalskræft foregår ved en underlivsundersøgelse hos din egen læge. Hos nogle praktiserende læger er det en sygeplejerske, der foretager smear-testen. Hvis du har symptomer fra underlivet, skal du meddele dette ved tidsbestillingen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsjaelland.dk

Hvordan finder man ud af om man har livmoderhalskræft?

Lægen tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Prøven er den samme, uanset om der undersøges for celleforandringer eller HPV. Nogle kvinder oplever ubehag forbundet med at få taget prøven. Prøven bliver efterfølgende undersøgt på et laboratorium.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvor tidligt kan man få livmoderhalskræft?

mellem 23 og 29 år for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med lige fødselsdato for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med ulige fødselsdato for HPV. mellem 60 og 64 år for HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.rm.dk