Der er olie og gas i den danske del af Nordsøen, og Danmark har indvundet begge dele siden 1972. Produktionen er vigtig for den danske økonomi og skaber arbejdspladser både på land og på havet.
Hvor finder man olie i Danmark?
I hele Nordsøen er der mellem 700 og 800 olie- og/eller gasfelter med omkring 20.000 brønde tilknyttet. I den danske del af Nordsøen er der 21 aktive olie- og gasfelter, omkring 400 brønde fordelt på 55 platforme. De danske felter i drift varetages af fire forskellige firmaer: TotalEnergies, INEOS, Hess og Wintershall.
Er Danmark selvforsynende med olie?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Den danske produktion af olie og gas begyndte i 1972 fra Danfeltet. Siden er produktionen af olie og gas steget markant. Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997.
Hvor meget olie har Danmark?
I 2022 lå den danske produktion på 23,5 mio. tønder olie og 1.313 mio. m3 gas, men efter at have været støt faldende gennem mange år, stiger både olie- og gasproduktion lige nu kraftigt igen.
Hvorfor der kan findes olie i den danske del af Nordsøen?
Tilstedeværelsen af kulbrinter i Nordsøen er betinget af, at Nordsøen gennem de seneste 300 mio år har udgjort et bassin, hvori en række forskellige lag er aflejret.
Kul og olie
Hvem ejer olien i Nordsøen?
I dag står DUC for langt størstedelen af den danske olie- og gasproduktion og ejer centrale dele af infrastrukturen for al aktivitet i den danske del af Nordsøen.
Hvornår solgte Danmark olie til Norge?
1962 A.P. Møller køber koncessionen til at udvinde olie i Danmarks undergrund i spidsen for DUC, Dansk Undergrunds Consortium. 1965 Danmark og Norge dele oliefelter efter midterlinjeprincippet. 1972 Produktionen af dansk nordsøolie begynder.
Hvor selvforsynende er Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Er der olie i Norge?
Oliefeltet, der i dag er Norges største, havde en forekomst på cirka 530 millioner kubikmeter producerbar olie og cirka 190 milliarder kubikmeter producerbar gas.
Hvor lang tid har vi naturgas?
Kul, olie og naturgas er dannet for mere end 100 millioner år siden af døde dyr og planter. Det organiske materiale sank dengang til bunds i havet og efterhånden kom der flere lag ovenpå hinanden.
Hvornår kan Danmark producere gas igen?
Kan Danmark producere mere gas? Ifølge Energistyrelsen forventes den danske produktion af gas at overstige forbruget i perioden 2024 frem til omkring 2042. Frem til vintersæsonen 2023/2024 er genopbygningen af Danmarks største gasfelt Tyra i gang, og der er derfor midlertidigt lukket for en stor del af gasproduktionen.
Hvornår begynder Danmark at producere gas igen?
Efter den omfattende renovering er Danmarks største naturgasfelt klar til produktion igen i starten af næste år. Og allerede i 2. kvartal ventes produktionen at være på fuldt niveau, oplyser det norske energiselskab BlueNord, der er partner i Dansk Undergrunds Consortium.
Er olie lavet af dinosaur?
Olie er dannet af planter og andre organismer igennem millioner af år. Vi begyndte først at udnytte olie i stor stil i midten af 1800-tallet, men det er blevet anvendt i tusinder af år. Man har anvendt olie i tusinder af år, selvom vi kun har udnyttet det i stor skala siden midten af 1800-tallet.
Hvem producerer mest olie i Europa?
Hvem producerer mest olie i Europa? Rusland er hovedleverandør af fossile brændstoffer.
Hvor mange penge har Danmark tjent på olie?
Indvindingen af olie og naturgas indbragte i 2019 5,3 mia. kr. til den danske stat i form af skatteindtægter, men indtægten har været faldende siden midten af 2000'erne. Den økonomiske aktivitet ved indvinding af olie og naturgas var på sit højeste i 2008, hvor bidraget var 4 pct.
Kan Danmark forsyne sig selv med el?
Til trods for at Danmark selv er en stor producent af elektricitet, er vi ikke selvforsynende, når det kommer til at forsyne landet med strøm. En del af den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra andre europæiske lande.
Hvilke lande får Danmark energi fra?
Særligt i form af norsk og svensk vandkraft, men i stigende grad også el produceret på vindmøller og solceller fra Tyskland. Vi importerer også en andel af atomkraft, særligt fra Sverige. Samlet set betyder det at den danske opgørelse af hvor strømmen kommer fra, er et miks af udenlandsk og indenlandsk produktion.
Hvor stor en del af Danmarks elforbrug kommer fra vindmøller?
Vindenergi på land stod i 2022 for at producere lidt mere end 10,3 TWh elektricitet og med et samlet elforbrug på cirka 35,5 TWh i Danmark samme år, svarede det til, at vindenergi dækkede cirka 29,3 pct. af elforbruget. Landvindmøller er, sammen med solceller, én af de billigste former for vedvarende energi i Danmark.
Hvor lang tid tager det at danne olie?
Dannelse af olie og naturgas
Det er også vigtigt, at der ikke er noget ilt tilstede, så der dannes et iltfrit miljø. Derudover skal der være et højt tryk og den rette temperatur i meget lang tid. Det kan tage helt op til 50 millioner år under de rette forhold at danne olie og naturgas.
Hvem har mest gas i verden?
Verdens samlede kendte reserver af naturgas anslås til 172 billioner (1012) kubikmeter, hvoraf over en fjerdedel (47,7 billioner kubikmetre) alene findes i Rusland.
Hvor lang tid tager det at lave olie?
Hvor lang tid tager det at danne olie? Derudover skal der være et højt tryk og den rette temperatur i meget lang tid. Det kan tage helt op til 50 millioner år under de rette forhold at danne olie og naturgas. Olie dannes, når temperaturerne i undergrunden er mellem 90 °C og 120 °C.
Hvem var den første der fandt olie?
Så vidt man ved, var kineserne de første til at hente olie op fra undergrunden. Således blev der 347 år før vores tidsregning foretaget boringer i Kina vha. bambusrør.
Hvem importerer Danmark olie fra?
40 pct. af flybrændstoffet i Danmark importeres fra Indien, hvor raffinaderierne importerer russisk råolie som aldrig før. Danmark er fra 2022 begyndt at importere store mængder flybrændstof fra Indien, som har tråde til Rusland, skriver Jyllands-Posten.