Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Hvordan fryser man timian?
Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Hvordan opbevarer man timian?
Afskåret timian opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og har mest smag og aroma de første par dage. Har du mange timiankviste, så hæng dem til tørre og opbevar dem derefter mørkt og tørt. Så kan du altid drysse timian i vinterens gryderetter og supper.
Hvilke krydderurter kan fryses?
- Finthakket purløg.
- Persille, grofthakket.
- Dild.
- Mynte.
- Estragonblade og stængler.
Hvordan bruger man frisk timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Sådan fryser du timian
Hvad er frisk timian godt for?
Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.
Er frisk timian sund?
Det er en fantastisk antioxidant
Grundet dens høje indhold af vitaminer er timian en naturligt kraftig antioxidant ingrediens. Antioxidanter, som bekæmper frie radikaler, er en afgørende del af dit hudplejearsenal som beskytter dig mod skadelige udefrakommende effekter.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Kan man fryse ned basilikum?
En buket friske basilikumblade kan fryses i en plastpose. Pust luft i posen og bind til. De frosne basilikumblade knuses over maden lige før servering, og smagen og duften af frisk basilikum kan genopleves.
Hvor længe kan krydderurter holde sig i fryseren?
Derfor skal du fryse krydderurterne
Når du fryser dine krydderurter forlænger du deres levetid med op til 12 måneder, frem for et par dage i køleskabet. At fryse urterne er nemlig den bedste måde, hvorpå du kan bevare urternes friske smag.
Hvad kan jeg bruge timian til?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade. Er god i gryderetter med vin og til ovnbagte grøntsager.
Hvor skal timian stå?
Timian trives bedst i en let og porøs jord, som gerne må være næringsfattig, tør og kalkholdig. Er jorden tung og leret, bør du blande den op med sand, grus og spagnum. Du kan plante timian ved siden af kål og tomater i haven. Du kan også plante timian som bunddække på tørre steder.
Kan man lave te af timian?
Urte-te med timian og citron er en dejlig, lindrende te fuld af antioxidanter. Timian indeholder desuden et desinficerende stof, der gør teen god mod forkølelse og hoste. Det skal du bruge: Friske timian kviste.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Timian (Thymus)
Også blomsterne fra timian kan spises. Fine lyserøde/lyslilla blomster – de smager af timian og lidt af citron – alt efter hvilken variant du bruger. Brug blomsterne som dekoration, og sammen med bladene i dressinger og i kryddersmør.
Kan timian tåle frost?
Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol. Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter. Den kan stå en vinter i hård frost uden beskyttelse, og alligevel skyder den på ny til foråret.
Kan man spise Krybende Timian?
Gode sorter af timian til bunddække:
Havetimian er den type timian, der bruges i køkkenet til madlavning. Sorten 'Compactus' får hvid rosa blomster i juni og juli. En anden sort, der kan anbefales, er Krybende Timian.
Kan man fryse ingefær ned?
TIPS TIL OPBEVARING AF INGEFÆR:
Frys din ingefær ned. Når ingefæren er frossen kan den faktisk rives lettere end ved frisk tilstand – og når du har revet den mængde du skal bruge, så lægger du blot resten tilbage i fryseren til næste gang du skal bruge den. Find en lukket og lufttæt beholder.
Kan man bruge stilken på basilikum?
Basilikum er en karismatisk og parfumeret urt, der ofte bruges i det sydeuropæiske køkken. Det er som regel kun bladene, som vi benytter, eftersom stilkene er forholdsvist smagløse og desuden ikke rare at tygge på.
Kan man putte pesto i fryseren?
Det er dejligt, at have et lager af pesto, som man kan bruge vinteren igennem. Pestoen kan fryses ned i små portioner. Hvis du vil fryse pestoen, er det en god idé først at tilsætte ost og hvidløg, når den er tøet op og skal bruges. Det giver den bedste smag.
Kan man bruge tørret timian i stedet for frisk?
Tørrede urter er stærkere og mere koncentrerede, og kan ofte være en anelse bitre i smagen. Derfor bruger du typisk ikke lige så meget, som når du anvender friske krydderurter. En tommelfingerregel lyder, at 1 tsk. tørret, formalet eller stødt krydderurt svarer til 1 dl frisk, hakket krydderurt.
Hvornår klipper man timian ned?
Timian og lavendel skal derimod beskæres om foråret: Lavendel klippes helt ned, og timian klippes tilbage sådan, så man bevarer nogle grønne blade på stilkene.
Hvordan ser frisk timian ud?
Almindelig timian
Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Hvilke vitaminer er der i timian?
- Latinsk betegnelse: Thymus vulgaris.
- Vitaminer: C og K.
- Mineraler: Calcium, magnesium og jern.
Hvordan tilbereder man frisk timian?
Da timian er en krydderurt, skal den ikke tilberedes. Timian kommer i både frisk og tør form, som begge kan bruges til fx marinering af kød, i gryderetter, ovenpå ovnbagte kartofler eller tilberedt lys fisk.
Hvad betyder timian?
Timian (Thymus) er en slægt med mere end 350 forskellige arter i Europa, Mellemøsten og Nordafrika. Det er aromatisk duftende stauder eller halvbuske med spinkle eller trådagtige stængler, som er firkantede i tværsnit og fint behårede. De ovale blade sidder modsat og er hele, helrandede og ofte stedsegrønne.