Du kan gemme retter til næste dag, eller fryse dem, hvis persille eller andre krydderurter har været tilsat fra starten, og er kogt, stegt eller bagt med under tilberedningen. De jordbakterier der måtte være på den rå krydderurt bliver dræbt under tilberedningen.
Kan man genopvarme retter med persille?
Det er en skrøne, at mad med persille og spinat pga. jordbakterier ikke må genopvarmes, men generelt gælder det, at krydderurter skal skylles grundigt, at retten nedkøles hurtigt efter tilberedning, og at den ved genopvarmning kommer over mindst 75 grader.
Kan man spise persille dagen efter?
Mad med persille kan sagtens levnes og spises dagen efter, så længe man efterlever visse tommelfingerregler. Du skal altid skylle persillen grundigt inden tilberedning, så der ikke gemmer sig jord på bladene.
Kan man varme persille op igen?
I mange år var det god køkkenskik at lade persilleholdige retter ende direkte i skraldespanden efter middagen, men du skal ikke lytte til det gamle husmoderråd. Det gælder nemlig ikke længere! Genopvarmet persillesovs og spinat er ikke farligere at spise end andre madrester som eksempelvis kødsovs eller en gryderet.
Kan persille være giftigt?
Persille kan nemlig være forurenet med jord og jordbakterier, som kan danne hårdføre sporer. Bakterier bliver dræbt ved høj varme, men sporerne kan overleve en kogning – og hvis din persillesovs ikke bliver kølet hurtigt ned, kan sporerne danne giftstoffer, som giver dig opkast og diarré.
SÅDAN OPBEVARER DU PERSILE I LANG TID (2 muligheder)
Kan man fryse mad med persille?
Ja, persillesovs kan fryses. Frysning af persillesovs er en effektiv måde at bevare saucens friskhed og smag, mens man undgår madspild og bevarer næringsstoffer.
Hvad gør persille ved kroppen?
Persille har et højt indhold af flavonoider, som har vist sig at have bemærkelsesværdige antiinflammatoriske og antioxidante virkninger. Sidst men ikke mindst kan indtagelse af persille holde blodtrykket fint og mindske betændelsestilstande i kroppen.
Hvorfor må man ikke varme persille op?
Nogle mener, at persille ikke bør genopvarmes på grund af det høje nitratindhold, idet bakterier kan omdanne nitrat til nitrit, men persille indeholder generelt ikke mere nitrat end f. eks. rødbeder, spinat og rucola, og der sker ikke nogen bakteriel omdannelse, medmindre der er mulighed for bakteriel vækst.
Hvilke grøntsager må ikke genopvarmes?
Rødbeder og bladselleri
Genopvarmning kan omdanne nitratet i disse grøntsager til giftstoffer, så hvis du laver mad med rødbeder eller bladselleri, der skal blive til varme rester, så sørg for at inddele i små portioner, som hurigt nedkøles. Husk at varme retten til minimum 75 grader.
Hvor længe kan persille holde sig i køleskabet?
Bladene og de tynde stilke kan bruges i madlavningen, de grove stilke bruges som suppeurt. Opbevares i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabet. På køl kan bredbladet persille holde sig i 5-6 dage. Man kan også hakke det og fryse det ned.
Hvorfor må man ikke varme ris op igen?
MEN undlader du at stille opvarmet mad som eksempelvis ris eller pasta i køleskabet, vil Bacillus cereus bakterier formere sig i maden og udskille et giftstof, et toksin. Spiser du derpå maden, vil toksinet vil få dig til at kaste op, mens Bacillus cereus bakterierne vil slå sig ned i din tarm og forårsage diarre.
Kan man gemme persillesovs til dagen efter?
Du kan sagtens varme persillesovsen op på andendagen og spise den uden at blive syg af det. Det er nemlig en myte, at man ikke må genopvarme persille og spinat, lyder det fra flere eksperter, som DR2's Detektor har talt med.
Er rå persille sundt?
Persille er en rendyrket antioxidantbombe med masser af C-vitamin og flavonoider, som først og fremmest styrker dit immunforsvar og derved mindsker udbrud af bumser. Desuden er persille særligt rigt på A-vitamin, betacaroten, jern, magnesium, kalium og folat, som er godt for huden og blodomløbet.
Hvorfor må man ikke genopvarme grønlangkål?
- Grønkål indeholder nitrat, som bakterier kan omdannes til det giftige stof nitrit. Omdannelsen kan finde sted i tilberedt grønkål, og det er derfor vigtigt, at man følger nedenstående principper, hvis man ønsker at genopvarme madrester, der indeholder grønkål.
Hvordan gemmer man persille?
Tør dine krydderurter
Den nemmeste måde at gemme urter til vinteren er at tørre dem. Det kan du gøre ved at klippe buketter af urterne, binde dem sammen i små bundter og hænge dem et mørkt, lunt sted i huset. De både dufter og pynter!
Hvordan opbevarer man bedst persille?
Som andre krydderurter skal persille opbevares på køl enten i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren. Holdbarhed 4-5 dage, hvis du går efter maksimal smag. Du kan også hakke persille og fryse den ned i små bøtter, så har du en sommerlig smagsgiver til vinterens gryderetter.
Hvilke grøntsager skal ikke i køleskabet?
Grøntsager har bedst af kølighed
De mest ”vandede” af grøntsagerne, såsom peberfrugt, agurk og squash, holder sig rigtig dårligt uden for køleskabet, men der mere hårde knolde og rødder, såsom kartofler, løg, rødbeder, holder sig fint i et køligt, mørkt og tørt rum.
Kan man varme kogte kartofler op igen?
"De hvide, kogte kartofler, som mange får som tilbehør juleaften, kan gemmes i op til fem dage. De kan spises kolde eller varmes op igen eller bruges på ny i andre retter.
Kan man opvarme retter med spinat?
Der er ingen risiko ved genopvarme spinat eller persille, hvis grøntsagerne inden kogning, bagning eller stegning er blevet vasket grundigt af, og madresterne efter middagen er blevet korrekt nedkølet.
Kan man fryse mad der har været varmet 2 gange?
Hvor mange gange må mad fryses ned
Ligesom med genopvarmning af diverse madretter, kan det påvirke smagen, hvis du fryser den samme ret ned flere gange. Det bliver den ikke farlig eller skadelig af, og retten kan piftes op med krydderier, presset hvidløg eller andre smagsgivere.
Kan man bruge stilken på persille?
De grove stilke kan bruges som suppeurt. Bladene og de fine stilke bruges i madlavningen. Kan anvendes rå i salater eller som pynt.
Hvor lang tid kan persille holde sig?
Du kan godt vække en slatten persille til live igen ved at sætte den i et glas med vand. Her vil den kunne holde sig i et par uger. Køber du persille i en potte, kan du plante den ud i en krukke hele sommersæsonen. Eller blot sætte potten i vindueskarmen, hvor der er lidt køligt.
Er persille godt for maven?
Persille stimulerer appetitten ved at øge aktiviteten i maven og sekretionen af fordøjelsesvæsker. Dette fører til at både fordøjelsen og næringsoptaget bedres, noget som gør persille til et ypperligt styrkemiddel, særligt under rekonvalescens efter sygdom.
Hvor står persille bedst?
Persille trives godt i fugtig jord med god dræning, der er rig på organisk materiale og næringsstoffer. Før du sår persille, skal du forberede jorden ved at grave den op og fjerne ukrudt, sten og andre forhindringer.
Kan man plante persille fra supermarked?
Den persille, du kan købe i supermarkederne, kan nemt overleve i din have, hvis du behandler planten på den rigtige måde. Så er det slut med at købe persille i supermarkedet. Du kan meget nemt få din persille-plante og andre krydderurter til at stå stor og flot hele året, hvis du altså griber det rigtigt an.