Kan man godt sætte punktum før og?

Punktum før og og men – det må du gerne Mange har lært i skolen, at det er forbudt at skrive og eller men efter et punktum. Det er det ikke længere. Prøv fx at lægge mærke til reklametekster. Her sætter man tit punktum foran ordene og og men.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogkontoret.dk

Kan man godt sætte punktum foran og?

Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Kan man starte sætninger med og?

Sæt punktum efter alle helsætninger, der ikke starter med og eller men. Det er dog ikke forkert at starte en sætning med enten men eller og. Det er det ikke.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvad er reglerne for punktum?

Punktum bruges til at adskille og afslutte selvstændige dele af en tekst, som oftest helsætninger, fx Situationen er uholdbar. Nu må der handles., men også dele af sætninger, fx Mandag igen. Ulideligt. Efter punktum skrives første ord med stort begyndelsesbogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvor skal man sætte punktum?

Man skal sætte punktum
  1. Efter ordenstal:
  2. Efter visse forkortelser:
  3. Mellem sætninger:
  4. I klokkeslæt:
  5. I datoer:
  6. I store tal:
  7. Ved udeladelser eller tøven:
  8. Hvis en sætning ender på en forkortelse med punktum, sættes kun ét punktum:

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Sæt punktum



Hvornår bruger man 3 punktummer?

Du kan bruge tøveprikker (dvs. to, tre eller flere punktummer i træk) for at antyde at noget er uafsluttet, eller at du fx tøver med noget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Er spørgsmålstegn et punktum?

Spørgsmålstegn ( ? )

Note: Ved citater, som ligner det øverste eksempel, skal første ord efter spørgsmålstegn starte med lille bogstav. Ellers fungerer spørgsmålstegn som et punktum, hvor det første ord efter skal starte med stort bogstav.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på indidansk.dk

Hvornår lærer man at sætte punktum?

Dit barn begynder for alvor at skulle bruge et punktum i 3. klasse, hvor efter komma rigtig introduceres på mellemtrinnet. Punktum finde udover som afslutning på en sætning og ved ordenstal, forkortelser og datoer. I hæftet lærer dit barn om alle typer og får opgaver, der træner dit barn i at sætte dem korrekt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legoglektie.dk

Hvornår punktum i punktopstilling?

Sæt (næsten) altid punktum efter det sidste punkt (når der ikke indgår helsætninger i punktopstillingen. Når du laver en punktopstilling, må du ikke: sætte kommaer mellem de enkelte punkter. sætte punktum efter hvert punkt, med mindre de indeholder helsætninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på btech.medarbejdere.au.dk

Er der punktum i overskrifter?

Der sættes således ikke punktum i følgende tilfælde: (a) Overskrifter (...)". I Dansk Sprognævns "Sproghjælp" står følgende: "Punktum deler teksten op så den er til at forstå, og er derfor vores allervigtigste tegn (...) Man skal ikke sætte punktum (...) efter overskrifter".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fyens.dk

Kan man starte en ny sætning med og?

Og du må ikke indlede en sætning med 'og'

Og du må også indlede en sætning med 'men'. Det er en udbredt misforståelse, at vi ikke må indlede sætninger med 'og' og 'men'; for der er absolut intet grammatisk eller sprogligt forkert ved at gøre det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Kan man sige mig og?

Hovedreglen er, at står det personlige stedord som grundled, skal man bruge du og jeg; i alle andre situationer bruger man dig og mig.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordkraftkom.dk

Kan man sige og at?

Og eller at? Det kan være rigtig svært at høre, hvornår man skal bruge ”og” eller ”at”. Som en huskeregel kan man i stedet udskifte og/at med de engelske and/to. Hvis sætningen på engelsk lyder rigtig med to, skal man bruge at, og lyder den rigtig med and, skal man bruge og.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad betyder 4 punktummer?

Flere punktummer betyder mindre sætningslængde, og kortere sætninger giver et slankere, mere adræt og bedre dansk. Der er 2 grunde til at sætte flere punktummer – og mindst én til ikke at gå for vidt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på omatskrive.dk

Hvornår skal der komma om et navn?

Brug den huskeregel, når du henviser til navne, bøger osv. i dine tekster, så husker du at sætte komma, når du skal - og du ved, hvornår du ikke skal sætte komma rundt om et navn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på m.youtube.com

Hvilke ord skal man sætte komma foran?

Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge".

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvordan laver man punktopstilling?

Når du skal lave en punktopstilling, er følgende tre ting altid bandlyst:
  1. At sætte kommaer mellem de enkelte punkter,
  2. At skrive 'og' mellem næstsidste og sidste punkt og.
  3. At lave punkter, der ikke er sprogligt parallelle.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Hvordan laver man en punktopstilling?

Punktopstillinger – de 8 regler, du skal kende:

Sæt (næsten) altid punktum efter det sidste punkt (når opstillingen ikke indeholder helsætninger). Begynd altid med stort, når et punkt starter med et tal eller bogstav. Begynd altid med småt, hvis punkterne fuldender den sætning, der står før selve punktopstillingen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstr.dk

Hvordan skriver man i punktform?

  1. De vigtigste syv regler. ...
  2. Skriv med stort i punkter som indledes med et tal eller bogstav. ...
  3. Sæt kun punktum efter hvert enkelt punkt hvis de indeholder helsætninger.
  4. Skriv med stort i punkter som består af flere punktummer.
  5. Sæt – næsten - altid punktum efter det sidste punkt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på skrivkorrektdansk.dk

Er det punktum før eller efter anførselstegn?

« Punktum og komma der afslutter en replik uden spørgsmålstegn eller udråbstegn mv., kan valgfrit sættes foran eller efter anførselstegnet. Det er almindeligst at sætte punktum og komma foran anførselstegnet, og det er den placeringsmulighed der er brugt her i paragraffen og i Retskrivningsreglerne i øvrigt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Kan man starte en sætning med mens?

Mange tror, at det er en sprogfejl at starte sine sætninger med men, fordi ordet oftest optræder midt i en sætning og med lille begyndelsesbogstav. Men der er ingen grammatisk regel, der siger, at det er forkert at gøre, og hvis nogen forsøger at overbevise dig om andet, så bed dem om at tjekke fakta.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på freelancetekstforfatter.dk

Hvornår slutter en sætning?

Punktum mellem to helsætninger

Du skal sætte punktum, når du har to helsætninger. Det vil sige, at har du to sætninger, som sagtens kan stå hver for sig og give mening, skal du sætte punktum mellem dem. Det er ikke nok blot at sætte komma imellem dem, medmindre du forbinder dem med et bindeord som og, men, eller, for.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Er kolon et punktum?

Kolon tilhører gruppen af store sætningstegn ligesom punktum, spørgsmålstegn og udråbstegn, men i modsætning til disse viser kolon, at noget følger efter, og dermed er det ikke et sluttegn, som de andre tre tegn er.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Er ca med punktum?

(a) Forkortelser kun i skrift

Forkortelsespunktum viser at et ord i den skriftlige form er afkortet ved at bogstaver er udeladt: ca., f. eks. (men fx uden punktum), gnsntl., Chr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad betyder 2 punktummer?

Tøveprikker. Du kan bruge tøveprikker (dvs. to, tre eller flere punktummer i træk) for at antyde at noget er uafsluttet, eller at du fx tøver med noget. Hvis det der mangler, består af hele ord, bruger man mellemrum foran tøveprikkerne: Jeg ved ikke helt hvad jeg skal gøre …

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk