Sprogø er i dag ubeboet, men der er begrænset adgang til øen for turister på guidede ture, som bliver arrangeret af Korsør Turistbureau og Nyborg Turistbureau.
Er det muligt at besøge Sprogø?
Oplev Sprogø - En helt speciel oplevelse med guide.
Destination Sjælland arrangerer flere gange om året guidede ture (på dansk) til Sprogø, som rummer en meget spændende historie. Turen varer 3 timer, heraf 1½ times tur til fods på Gammel Sprogø og 1 times rundtur i bus på Ny Sprogø.
Kan man se pigehjemmet på Sprogø?
Pigehjemmet på Sprogø er fra 1923-1961, og var en anstalt for "Moralsk defekte" kvinder. Der er ikke adgang til pigehjemmet den dag i dag.
Kan man køre af på Sprogø?
Har du nogensinde været på vej over Storebæltsbroen og følt dig fristet til at tage et stop på øen i midten? Det er der rigtig mange, der har. Hvert år kan Nyborg Kommune tilbyde 25 busture til Sprogø. Man må nemlig ikke selv køre ned på øen, så derfor foregår visitter igennem guidede ture.
Kan man komme over og se Sprogø?
Sprogø og alle de spændende oplevelser, der venter dig her, er normalt ikke tilgængelige for offentligheden. Dog arrangerer VisitNyborg guidede busture til Sprogø flere gange om året.
Fynsk viking fryser aldrig: Allan går i shorts og bare tæer i minusgrader og snevejr
Hvor mange kvinder blev steriliseret på Sprogø?
Hvor mange blev steriliseret på Sprogø? Af de 160 kvinder, som overlæge Wildenskovs optegnelser dækker, blev de 86 steriliseret.
Er der nogen der bor på Sprogø?
I dag bor der ingen mennesker på Sprogø.
Hvad skete der med pigerne på Sprogø?
I årene mellem 1923 til 1961 blev omkring 500 kvinder anbragt på kvindeanstalten på Sprogø. Fælles for dem var, at de var stemplet som kriminelle, opsætsige, moralsk åndsvage eller seksuelt løsslupne. For mange var en tvangssterilisering det eneste valg, hvis de ville væk fra øen og ud i friheden igen.
Hvorfor blev kvinder sendt til Sprogø?
Pigehjemmet på Sprogø blev oprettet som en del af De Kellerske Anstalter. Målet med anstalterne var at isolere uønskede individer fra samfundet og dertil undgå, at de fik børn. For en del af de kvinder, der blev anbragt på Sprogø, var der tale om, at de var ”moralsk defekte” – løsagtige og uregerlige.
Hvornår stoppede man med at sende piger til Sprogø?
De kradsemærker findes stadigvæk, og dem kan man se i filmen her, som er optaget i maj på Sprogø, hvor professor Birgit Kirkebæk fortæller om pigehjemmet på Sprogø. Hjemmet blev grundlagt i 1923 og lukkede først i 1961. I alt ca. 500 piger var i tidens løb anbragt der, og i gennemsnit var de anbragt i 7 år.
Er der nogen der er flygtet fra Sprogø?
Siden hun var 17 år havde Lillian Nielsen levet et omtumlet liv under åndssvageforsorgen. Hun var blevet steriliseret som 23-årig, sendt i familiepleje, var flygtet, sendt til kvindehjemmet på Sprogø, var flygtet igen osv.
Er Journal 64 ægte?
Stort biografhit foregår på Sprogøs kvindehjem: - Virkeligheden var ikke så barsk. Jussi Adler-Olsens bestseller og den nye film Journal 64 foregår på kvindehjemmet på Sprogø.
Hvorfor lukkede anstalten på Sprogø?
Pigehjemmet skulle afskrække
Baggrunden for oprettelsen af de to ø-anstalter var angsten for, at der blev flere og flere degenererede personer. I forhold til dette skulle samfundets svar være, at de sunde skulle opmuntres til at få flere børn og de usunde tvinges til at få færre. De usunde skulle derfor isoleres.
Er Sprogø fredet?
Før Sprogø blev landfast i 1997 var det en 0,38 km² stor ø. Efter etableringen af broanlæggene er arealet ca. firdoblet. Sprogø fyr blev fredet i 1987, et år vedtagelsen af Storebæltsbroen i Folketinget.
Hvem ejer Sprogø?
I dag er det A/S Storebælt, der ejer Sprogø, men både øen og kvindehjemmet er fredet. Indvendigt er der dog ikke mange spor efter den gamle anstalt: Gymnastiksalen er blevet konferencelokale, pigeværelserne erstattet af kontorer, og der er bygget flere ferielejligheder i de gamle bygninger.
Er Sprogø kunstig?
fire gange, og det kunstigt skabte areal er omkranset af et stort stendige nord for jernbaneforbindelsen og et mindre areal mellem motorvejen og jernbanen. Øen fungerer i dag som forbindelsesled mellem Vestbroen og Østbroen. Der er begrænset adgang til Sprogø på guidede ture.
Hvor mange mænd blev steriliseret på Livø?
I perioden fra 1911 til 1961 blev i alt 700 mænd anbragt på De Kellerske Anstalter på Livø. Mange af disse mænd på Livø blev steriliseret eller kastreret, for at de kunne få mulighed for at forlade øen – hvis de sagde nej, måtte de blive. Senere foregik indgrebet under tvang.
Hvor mange kvinder var på Sprogø?
På øen var der anbragt 40 til 50 kvinder ad gangen. I alt har 500 kvinder været på øen i perioden 1923 til 1961. Hvis man blev udskrevet fra anstalten på Sprogø, skulle man i kontrolleret familiepleje.
Hvor mange piger flygtede fra Sprogø?
Sprogø 1923-1961
Fra 1923-1961 husede Sprogø en anstalt for 'moralsk defekte' kvinder. Her blev hundredevis af kvinder isoleret og placeret på ubestemt tid, og i alt har cirka 500 kvinder været anbragt på øen.
Hvorfor lukkede Livø?
Da staten overtog De Kellerske Anstalter i 1959, havde holdningen til udviklingshæmmede ændret sig, og man mente, at samfundet skulle give plads til disse, så anstalten på Livø blev derfor lukket i 1961. Gennem de 50 år, anstalten eksisterede, nåede 700 mænd at blive interneret på Livø.
Hvad hedder filmen om pigerne på Sprogø?
Der bliver ikke sparet på hverken hjerter eller stjerner, når anmelderne skal vurdere Malou Reymanns nye film "Ustyrlig". Filmen får premiere torsdag. Den handler om de Kellerske Anstalter på Sprogø, hvor man fra 1923 til 1961 placerede kvinder, der afveg fra samfundets sociale normer.
Hvor gamle var pigerne på Sprogø?
Wildenskov var manden bag ved den senere lov om Foranstaltninger vedrørende åndssvage, der blev ved- taget i 1934. Den første forstanderinde på Sprogø var Frida Nielsen en ugift sygeplejerske, og fra starten blev der anbragt 18 piger på øen – aldersfordeling for disse kvinder var 16 – 42 år.
Hvornår lukkede hjemmet på Sprogø?
Kvindehjemmet på Sprogø fungerede i knap 40 år, idet den sidste kvinde forlod anstalten 1. april 1961.
Hvorfor hedder det Sprogø?
Sprogø hed i gamle dage – Sproøe – Navnet stammer fra Ordet ”spro” der betyder spejde, og da Øen beherskede Overfarten mellem Korsør og Nyborg har den ganske naturligt faaet Navnet Sproøe.
Hvad bliver Sprogø brugt til idag?
Sprogø er i dag ubeboet, men der er begrænset adgang til øen for turister på guidede ture, som bliver arrangeret af Korsør Turistbureau og Nyborg Turistbureau.