Afgørelserne kan prøves ved en domstol En kommune kan lægge sag an mod en anden kommune, hvis ikke den er enig i vores afgørelse. Vi er ikke part i sådan en retssag. Kommunerne er forpligtede til at oplyse Ankestyrelsen om sagsanlæg og domme.
Hvordan lægger man sag an mod kommunen?
Hvis modparten er et selskab, forening eller kommune, så skal sagen anlægges i retskredsen, hvor hovedkontoret er. Som forbruger kan du anlægge sag i den retskreds, hvor du selv tilhører. Dette gælder imidlertid kun, hvis købet ikke er foretaget på sælgers forretningssted (fx internetkøb).
Hvor skal jeg anlægge sag?
Almindelige civile retssager skal som hovedregel anlægges ved den sagsøgtes hjemting, dvs. retten på det sted, hvor den sagen er anlagt imod, har sin bopæl. Ved bopæl forstås det sted, hvor den sagsøgte har sit varige hjem.
Hvem kan anlægge en retssag mod det offentlige?
Alle civile sager skal anlægges på minretssag.dk. Retssager, du selv kan anlægge mod borgere, myndigheder eller virksomheder, kaldes civile sager. Det kan fx være sager om anerkendelse af rettigheder eller om et beløb, som du mener, en anden part skal betale til dig.
Hvad koster det at få en sag i retten?
En stævning koster som udgangspunkt mellem 500 og 1.500 at indgive. Det afhænger af sagstypen og kravet mod sagsøgte. Hvis sagsøgers krav er under 100.000 (eller ikke-økonomisk), koster stævningen som udgangspunkt 750 kroner. Hvis den er under 50.000, koster den som udgangspunkt 500 kroner.
Suing a City, Township or School District - What you need to know before you sue
Hvor lang tid tager en sag i retten?
Civile sager
Forældreansvarssager: telefonmøde indenfor 6 uger, retsmøde indenfor 1-4 måneder. Familieretstvister behandlet på skriftligt grundlag: 2 måneder. Retsmægling: indenfor 4 uger.
Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?
Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.
Hvordan hæver man en sag?
Hævet sag er inden for retsplejen en sagsøgers eller i en appelsag appellantens opgivelse af sin sag. En civil retssag kan hæves, indtil sagsøgeren har nedlagt sin påstand under hovedforhandlingen; herefter kræver sagens ophævelse modpartens samtykke, og er sagen optaget til dom, kræves tillige rettens samtykke.
Hvordan anker man en sag?
Du kan anke dommen ved at sende et brev til anklagemyndigheden eller til den byret, som har behandlet din sag. Du kan ikke anke ved at sende et brev til landsretten. Din forsvarer og byretten kan vejlede dig om, hvordan du anker. Fristen for anke er 14 dage, fra dommen er afsagt.
Hvem skal betale en retssag?
Taber du en retssag, har du normalt pligt til at betale de udgifter, som modparten har haft som følge af retssagen. Den tabende part skal derfor betale både sine egen og modpartens omkostninger.
Kan man se hvilke sager der er i retten?
På en retsliste kan du læse, hvilken type retsmøde der er tale om (fx hovedforhandling eller domsafsigelse), hvornår retsmødet foregår og i hvilken retssal. Du kan også læse, hvad og hvem sagen drejer sig om, og hvem der er juridisk(e) dommer( e).
Hvornår kan retten afvise en sag?
Retten kan afvise sagen, hvis angivelsen af sagsøgtes navn og adresse, jf. § 348, stk. 2, nr. 1, er unøjagtig, således at forkyndelse ikke kan foretages på grundlag af sagsøgerens oplysninger.
Hvad sker der hvis man anker en dom?
Hvis du anker dommen, bliver den i første omgang ikke endelig og ikke fuldbyrdet. Dvs. at du ikke umiddelbart skal betale en idømt bøde eller påbegynde afsoning. Du bliver dog heller ikke løsladt, hvis du er varetægtsfængslet.
Kan jeg se min sag hos kommunen?
For borgeren er Min Sag tilgængelig via borger.dk og kommunens hjemmeside - og såfremt kommunen tilvælger 3. partsmodulet, anvendes kommunens hjemmeside også til 3. parter, og her kontrolleres for samtykke. I begge tilfælde logges der på med NemID, hvilket resulterer i en individuel sikret adgang.
Hvem klager man til over kommunen?
Klage over din kommune
Er du utilfreds med den måde, din sag bliver eller er blevet behandlet på i kommunen, kan du i første omgang henvende dig til det kontor eller den afdeling i kommunen, som du er utilfreds med. Du kan også kontakte en eventuel borgerrådgiver i kommunen.
Kan man klage over kommunen?
Og hvis du er utilfreds med en afgørelse i jeres sag på kommunen, har du mulighed for at klage over kommunen og dens afgørelse. Når du klager, skal kommunen revurdere afgørelsen, og hvis de fastholder den, bliver den sendt videre til Ankestyrelsen, som behandler den og træffer en endelig afgørelse.
Hvad koster det at klage?
Det koster 400 kr. (2023) at klage, og du får pengene tilbage, hvis du får medhold i klagen, eller hvis klagen bliver afvist.
Hvad koster en ankesag?
At klage over en dom hedder at anke. Hvis du anker byrettens dom til en landsret (hvilket nogle gange kræver tilladelse fra Procesbevillingsnævnet), skal du betale retsafgift på 1.000 kr. for sager med en økonomisk værdi på højst 100.000 kr. Retsafgiften er 2.000 kr.
Hvilke kendelser kan kæres?
Kære en beslutning eller kendelse
Som udgangspunkt kan du kære en kendelse eller beslutning, som byretten træffer, til landsretten. Du kan kære beslutninger om sagsomkostninger. Men vær opmærksom på, at hvis sagens omkostninger er fastsat til højst 20.000 kr., kan sagen kun kæres med Procesbevillingsnævnets tilladelse.
Hvad koster det at anlægge en civil sag?
Hvis sagens værdi er under kr. 100.000, er retsafgiften kr. 750, og der skal ikke betales en berammelsesafgift forud for hovedforhandlingen af sagen. 100.001 – 250.000 kr.
Hvad koster det at anlægge en småsag?
Hvad koster det at anlægge en småsag? Når du anlægger en småsag, skal du som udgangspunkt betale en retsafgift på 750 kr.
Hvad kan man sagsøge for?
En borger, virksomhed eller myndighed kan blive sagsøgt af en anden borger, virksomhed eller myndighed. Det kan dreje sig om, at den ene part ønsker den anden part dømt til enten at betale et beløb eller udføre en handling. Det kan også være en sag om anerkendelse af rettigheder.
Er sigtelser offentlige?
Under et grundlovsforhør er der i retten – udover dig og din forsvarer – en dommer og en anklager. Læs mere om dommeren og anklageren. I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige.
Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?
Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.
Kan man forsvare sig selv i retten?
Man må have ret til at forsvare sig selv uden en påtvunget beskikket forsvarer, der jo som oftes slet ikke er personlig engageret i vedkommende sag.