En patient kan på hvilket som helst tidspunkt standse en behandling eller nægte yderligere behandling, herunder afvise transfusion af blod eller blodprodukter. Behandling mod patientens vilje kan kun finde sted i tilfælde, hvor der findes særlige regler om tvangsmæssig behandling, jf.
Kan en praktiserende læge nægte behandling?
En læge kan stå i den situation, at behandling vides at kunne helbrede eller betydeligt bedre en helbredstilstand samtidig med, at patienten af forskellige grunde nægter at lade sig behandle. Man kan derved komme til at lægge et kraftigt pres på patienten.
Hvornår er man en patient?
En patient (latin patiens, lidende) er et menneske eller et dyr, der er under behandling eller i gang med udredning. Betegnelsen bruges i forskellig sammenhæng: en patient behandles på et hospital eller dyrehospital eller i privat praksis af en læge, tandlæge, dyrlæge, psykolog eller andre.
Hvad siger sundhedsloven om patientinddragelse?
Ifølge sundhedsloven (4) har patienter ret til at blive medinddraget, og det fremgår, at ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens samtykke, og at patienten skal sikres ret til information om helbredstilstand og behandlingsmuligheder, herunder risiko for komplikationer og bivirkninger.
Hvad er mine rettigheder som patient?
Sundhedsloven beskytter din retssikkerhed, når du bliver behandlet, undersøgt eller plejet i det danske sundhedsvæsen. Dine rettigheder som patient dækker blandt andet informeret samtykke, tavshedspligt, aktindsigt i din journal og retten til at fravælge behandling.
Hvad du behøver at vide for at håndtere afslag på behandling | Samtykke
Kan man sige nej til behandling?
Du bør tale med din læge og dine pårørende om dine ønsker til fravalg af behandling i den sidste tid. Du har altid ret til at sige nej til behandling. Det gælder også, hvis du er uhelbredeligt syg, og lægen kun kan tilbyde livsforlængende behandling, f. eks.
Kan min læge smide mig ud?
”En læge kan ved henvendelse til regionen frasige sig en patient, som ikke følger lægens anvisninger eller som har udvist en sådan uacceptabel adfærd, at tillidsforholdet mellem læge og patient må anses for brudt, eller hvor det af anden grund er urimeligt, at lægen skal fortsætte samarbejdet".
Hvad må en læge ikke?
En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke. Tavshedspligten omfatter for eksempel oplysninger om diagnoser, undersøgelser, indlæggelser, behandling, psykiske eller sociale problemer. Alle oplysninger er fortrolige.
Hvornår må læge bryde tavshedspligt?
Hvornår må jeg bryde min tavshedspligt for at afværge fare for andre? I konkrete situationer kan der dog blive tale om, at du som læge må bryde din tavshedspligt, hvis det er nødvendigt for at afværge umiddelbar, betydelig fare for andre personers liv eller for at sikre meget væsentlige samfundsinteresser.
Hvornår har lægen tavshedspligt?
Hvis du er over 18 år. Læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner har tavshedspligt. Her kan vi holde mund! Det betyder, at læger, sygeplejersker og andre sundhedspersoner kun må give oplysninger om dit helbred, din behandling og andre personlige forhold videre, hvis du giver lov (samtykke).
Kan man vælge en anden læge?
Du har altid mulighed for at skifte læge, og du kan frit vælge en læge eller klinik, der har åbent for tilgang af nye patienter. I Find behandler på sundhed.dk kan du se, om en læge har åbent eller lukket for tilgang.
Kan man skifte læge hvis man er utilfreds?
Hvis du som patient ikke er tilfreds med din praktiserende læge, har du mulighed for mod et honorar at skifte til en anden praktiserende læge med virkning inden for 14 dage - eller overgå til gruppe 2 medlemskab af Sygesikringen.
Kan man skifte læge fra dag til dag?
Du har altid mulighed for at skifte læge, når det passer dig, og du kan frit vælge en læge eller klinik, der har åbent for tilgang af nye patienter. Hvis du ønsker en læge, som har lukket for nye patienter, skal du opfylde nogle kriterier for at kunne blive tilmeldt hos denne læge alligevel.
Hvor mange penge får man hvis man er læge?
Lønnen for en praktiserende læge med egen praksis i Danmark varierer meget afhængigt af hvor mange patienter lægen har ansvar for, samt hvilke ydelser der tilbydes af lægen. Men en alment praktiserende læge med speciale i almen medicin tjener mellem 53.582 kr. pr. måned og 61.709 kr.
Kan man tvinges til behandling?
Tema: Mod patientens vilje (men for hendes bedste)
Fra nytår bliver det i Danmark lovligt at tvangsbehandle varigt inhabile som f. eks. demente og hjerneskadede for somatisk sygdom. Kun læger og tandlæger kan træffe beslutning om tvang i den somatiske behandling.
Hvis man siger nej til kemoterapi?
Hvis patienten siger nej til behandling, gælder beslutningen kun den konkrete behandling, der siges nej til. Selvom patienten ikke har fravalgt behandling, kan lægen godt beslutte ikke at genoplive, hvis patienten skulle få hjertestop. En patient har altid ret til at sige nej til behandling.
Kan kommunen tvinge mig til at tage medicin?
En borger skal bidrage til egen helbredelse. Borgeren skal dog ikke tvinges til at deltage i lægebehandling, herunder at lade sig operere eller modtage medicinsk behandling, som borgeren ikke ønsker.
Hvilken måned er det gratis at skifte læge?
Pris for at skifte læge
Hvis du vælger ny læge, samtidig med at du melder flytning. Hvis din læge stopper sin praksis. Når du fylder 15 år. Det er gratis at skifte læge i den måned du fylder 15 år og i måneden efter.
Er det gratis at skifte læge?
Hvis du ønsker at skifte læge skal du gøre det på borger.dk. Det er gratis at skifte læge i forbindelse med flytning.
Hvad sker der med min journal når jeg skifter læge?
Hvis du skifter læge, fordi din tidligere læge har lukket eller overdraget sin praksis, bliver din journal overført til Sundhedsstyrelsen ved embedslægeinstitutionen i regionen til fortsat opbevaring, hvis du har valgt, at din journal ikke skal overdrages til din nye læge.
Hvor meget koster en privat læge?
Priserne for et besøg af Privatlægen ligger mellem kr. 1.800 og kr. 3.200 afhængig af postnummer.
Hvad koster det at være i gruppe 2?
foregår det på samme måde, hvis man er i gruppe 2. Som medlem af sygesikringsgruppe 2 skal man regne med at skulle betale ca. 300 kr., hvis man skal til egen/praktiserende læge/vagtlæge. Er man i sygesikringsgruppe 2 er det fortsat helt gratis på hospitaler, hospitalsambulatorier og skadestuer.
Hvor gammel skal man være for at skifte læge?
Du kan skifte læge, når du har lyst, så længe du er over 15 år gammel. Børn under 15 år, der har samme læge som forældrene, skal ikke betale for lægeskiftet.
Kan man forlange en second opinion?
Som udgangspunkt har du ikke ret til en second opinion
Hvis du oplever, at dit undersøgelsesforløb eller behandling er kørt ind i en blindgyde, kan du tale med din læge om muligheden for at blive henvist til et andet sted for at blive undersøgt eller behandlet påny. En anden mulighed er at kontakte en patientvejleder.
Hvad sker der hvis man bryder tavshedspligt?
Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.