I mange år var det god køkkenskik at lade persilleholdige retter ende direkte i skraldespanden efter middagen, men du skal ikke lytte til det gamle husmoderråd. Det gælder nemlig ikke længere! Genopvarmet persillesovs og spinat er ikke farligere at spise end andre madrester som eksempelvis kødsovs eller en gryderet.
Kan man varme persillesovs op dagen efter?
Du kan sagtens varme persillesovsen op på andendagen og spise den uden at blive syg af det. Det er nemlig en myte, at man ikke må genopvarme persille og spinat, lyder det fra flere eksperter, som DR2's Detektor har talt med.
Hvorfor må man ikke varme persille op?
Persille kan nemlig være forurenet med jord og jordbakterier, som kan danne hårdføre sporer. Bakterier bliver dræbt ved høj varme, men sporerne kan overleve en kogning – og hvis din persillesovs ikke bliver kølet hurtigt ned, kan sporerne danne giftstoffer, som giver dig opkast og diarré.
Kan man varme persille op igen?
Det er en skrøne, at mad med persille og spinat pga. jordbakterier ikke må genopvarmes, men generelt gælder det, at krydderurter skal skylles grundigt, at retten nedkøles hurtigt efter tilberedning, og at den ved genopvarmning kommer over mindst 75 grader.
Hvad må man ikke varme op igen?
Det er en myte, at du kun må genopvarme maden én gang. Du må gerne genopvarme gryderetten, suppen eller saucen mere end én gang. Det vigtigste er, at du sørger for at opvarme retten til minimum 75 grader, så eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier bliver dræbt.
Hjemmelavet persillesovs
Kan man gemme mad med persille?
Du kan gemme retter til næste dag, eller fryse dem, hvis persille eller andre krydderurter har været tilsat fra starten, og er kogt, stegt eller bagt med under tilberedningen. De jordbakterier der måtte være på den rå krydderurt bliver dræbt under tilberedningen.
Hvorfor må man ikke varme ris op igen?
Her gælder lidt det samme som med kartofler. Hvis du gerne vil genopvarme risene og spise dem som rester, skal de køles hurtigt ned og ikke stå fremme ved stuetemperatur. Igen er det standhaftige bakterier, der er på spil. Ris kan indeholde bakteriesporer, som kan give madforgiftning.
Hvordan varmer jeg persillesovs?
Husker du at varme sovsen op over 75 grader ved både tilberedning og hvis du genopvarmer den, er der ikke risiko ved at spise genopvarmet persillesovs, lyder det fra Astrid Fredsted: »Der gælder de samme regler for persille som for al anden mad: Du skal sørge for at køle maden hurtigt nok ned, hvis du vil gemme den.
Er det sundt at spise persille?
Persille indeholder for eksempel beta-karoten, der er rigtig godt for din hud, dine øjne og dine slimhinder. Dens indhold af B-vitaminer er godt for nervesystemet, lever og kredsløbet. Persillens indhold af E- og C-vitamin gavner immunforsvaret og dens store indhold af K-vitamin er vigtig for knogler og blod.
Hvordan varmer man lasagne op?
Har du en halv lasagne stående i køleskabet, som du ønsker at genopvarme, skal den faktisk have den samme tid og varme, som da du lavede den første gang. Det vil sige, at den sandsynligvis skal have 30 minutter ved 200 grader i en almindelig ovn og 180 grader i en varmluftsovn.
Kan man varme mad op 2 gange?
Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden en gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange. Det som kan påvirkes er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens. Du skal bare være opmærksom på, at nedkøle maden korrekt og genopvarme den til minimum 75 grader.
Kan man spise kold persille dagen efter?
Mad med persille kan sagtens levnes og spises dagen efter, så længe man efterlever visse tommelfingerregler. Du skal altid skylle persillen grundigt inden tilberedning, så der ikke gemmer sig jord på bladene.
Hvordan varmer man kogte kartofler op igen?
Den mest skånsomme opvarmningsmetode er kogning i konvektionsovn ved fuld damp. Herved opnås den bedste bevaring af næringsstoffer, navnlig af C-vitamin. Hvor lang tid, kartoflerne skal genopvarmes, varierer efter kartoflernes størrelse og forbehandling. Her er det vigtigt at følge leverandørens anvisninger.
Er persillesovs dansk?
Persillesovs er en opbagt hvid sovs med persille fra det danske køkken. Den bliver serveret sammen med kartofler til retter som stegt flæsk og fisk.
Kan man fryse mad med persille?
»Hvis bare persillen har været varmet op sammen med retten, og man altså fryser den hurtigt nok ned, så kan man fryse den lige så vel, som man kan fryse alle andre grøntsager«, siger Leif Skibsted til FoodCulture, der udgives af Landbrugsraadet.
Kan man varme mad to gange?
Falsk: Det er en myte, at man kun kan genopvarme maden én gang. Du kan godt genopvarme maden flere gange, hvis du gør det med omtanke. Det, som kan blive påvirket, er den kulinariske kvalitet – altså smag og konsistens, ligesom næringsværdien kan ændres.
Er persille godt for maven?
Planten indeholder desuden folsyre som er nødvendig til dannelsen af røde blodceller. Persille stimulerer appetitten ved at øge aktiviteten i maven og sekretionen af fordøjelsesvæsker.
Hvad gør persille ved kroppen?
Persille er en rendyrket antioxidantbombe med masser af C-vitamin og flavonoider, som først og fremmest styrker dit immunforsvar og derved mindsker udbrud af bumser. Desuden er persille særligt rigt på A-vitamin, betacaroten, jern, magnesium, kalium og folat, som er godt for huden og blodomløbet.
Er det sundt at spise ost hver dag?
Ost indeholder meget fedt
Ostene i toppen af Madpyramiden indeholder meget mættet fedt; også selvom du vælger en mager ost. Spar derfor på ost. En skive skæreost om dagen er passende.
Hvornår må børn få persille?
Hold inde med det grønne drys
Men spædbørn og småbørn under 3 år må ikke få friskhakkede krydderurter, såsom persille, purløg og dild, eller andet bladgrønt på deres varme mad. Heller ikke ovenpå suppe. Årsagen er, at der ofte på krydderurter og bladgrønt er jordbakterier, som er vanskelige at vaske væk.
Hvorfor er stegt flæsk med persillesovs dansk?
Forklaringen på, at flæsket alligevel var de flestes bud på en særligt dansk ret, skal ifølge Nyvang da også nærmere findes i dets symbolske betydning: Det repræsenterer på mange måder vores fælles forestilling om Danmark som et landbrugsland.
Kan man genopvarme opbagt sovs?
Skulle uheldet være ude og sovsen klumper, kan du hælde den igennem en si og varme den op igen. Et godt gammelt husråd mod sovseklumper lyder: Hæld kold mælk i den varme sovs og pisk den igennem. Her behøver du ikke at si sovsen.
Kan man spise kogte ris dagen efter?
Det bør ikke være et problem i almindelige husholdninger, kog gerne ris til flere dage, men køl dem hurtigt ned og opbevar de kogte ris i køleskabet, så kan de genopvarmes og anvendes dagen efter.
Hvorfor er ris ikke sundt?
Ris indeholder uorganisk arsen, som er kræftfremkaldende, hvis man får for meget. Forskning tyder på, at fostre, spædbørn og småbørn er særligt sårbare over for uorganisk arsen, fordi deres immunforsvar og hjerne stadig er under udvikling (Kilde: Fødevarestyrelsen).
Kan man spise kolde ris dagen efter?
Kogte ris bør derfor ikke gemmes i køleskabet mere end et par dage. Hvis du har kogte ris til overs, skal de i køleskabet med det samme. Hvis de har stået ude ved stuetemperatur i mere end 3 timer, bør du kassere dem. De kolde kogte ris kan opvarmes, fx i mikrobølgeovnen eller bruges som stegte ris.