Kan man sætte komma efter og?

BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned. (Korrekt: Tordenen buldrede, og regnen styrtede ned).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Kan man sætte komma foran og?

Der skal komma foran og, hvis der kommer en sætning efter. Det vil sige, at hvis der efter OG kommer et verbum og subjekt, skal der komma. Fx: Oftest blev jeg fortvivlet, når bussen allerede var kørt, og JEG SATTE mig derfor ned og røg en smøg. Der skal derimod ikke komma, hvis der ikke kommer en sætning efter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på a1kommunikation.dk

Hvilke ord skal man sætte komma efter?

Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge". Vi overnatter ofte i telt på vores ferier, især om sommeren.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvornår må man ikke sætte komma?

Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvad er med og uden startkomma?

En tekst uden startkomma vil sige, at du ikke sætter komma foran ledsætninger. På dansk er der et' kommasystem med to muligheder. Den ene mulighed er at undlade komma foran alle ledsætninger, hvilket kaldes uden startkomma.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Sådan sætter du komma - 3 vigtige regler



Hvor skal jeg sætte komma?

Sæt komma omkring selvstændige sætningsdele, forklarende og præciserende tilføjelser, appositioner (dvs. en bestemt type forklarende tilføjelser) og parentetiske ledsætninger (bisætninger). Forklarende og præciserende tilføjelser: Jeg elsker at være på ferie, især skiferie.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dsn.dk

Hvordan sætter man komma med kryds og bolle?

Kryds og bolle

Kryds (x) sættes ved substantiver (grundled), og bolle (o) sættes ved finitte verber (udsagnsord som du kan sætte 'jeg' foran, for eksempel løber). To par af kryds og bolle (eller flere) skal opdeles med komma: Jeg (x) gik (o) en tur, fordi jeg (x) havde (o) lyst.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studenterbroed.dk

Kan man godt starte en sætning med og?

Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på scribus.dk

Hvad er de nye kommaregler?

Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvornår skal man sætte startkomma?

Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Er kommaet sat rigtigt?

Nyt komma blev afskaffet i 2004. Siden da har vi kun brugt grammatisk komma, dog er det nu valgfrit, om man vil sætte komma foran ledsætninger, dvs. startkomma. Helsætning, ledsætning, opremsning, komma før men, startkomma ...

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på gotutor.dk

Er der altid komma før HV ord?

Der sættes altid komma foran hv-ord, f. eks. Ingen ved, hvad udfaldet af afstemningen bliver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Er der komma før samt?

Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan ChatGPT rette kommaer?

ChatGPT er generelt meget god til at rette en teksts formelle fejl, dvs. stavefejl, slåfejl, tegnsætningsfejl og kongruensfejl. Men den kan også godt foretage forkerte rettelser, dvs. rettelser, som ikke er i overensstemmelse med dansk retskrivning, eller overse fejl.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lingoblog.dk

Hvornår sætter man kryds og bolle?

Man sætter kryds under grundleddet i sin sætning. Grundleddet er den eller det, der handler/gør noget i sætningen. Man sætter bolle under udsagnsleddet i sin sætning. Udsagnsleddet er det, der bliver gjort i sætningen, fx "liste", "hoppe", "synge" og "løfte."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aroskurser.dk

Hvornår skal der komma om et navn?

Brug den huskeregel, når du henviser til navne, bøger osv. i dine tekster, så husker du at sætte komma, når du skal - og du ved, hvornår du ikke skal sætte komma rundt om et navn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på youtube.com

Er der komma før at?

Vi sætter altid komma foran for at, når for at indleder en ledsætning, f. eks. Man skal have stemmeret, for at man kan blive valgt til Folketinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sprogbasen.ft.dk

Er der komma før om?

Der skal være komma foran om, hvis ordet starter en ledsætning. Om er et af de ord, der typisk indleder en ledsætning, og når det er tilfældet, skal der derfor komma foran om.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk

Hvornår skal der ikke være komma foran men?

Havde der været tale om to helsætninger, skulle der have været komma. Se følgende fra sproget.dk: "Hvis et men indleder en helsætning, skal der altid sættes komma foran, fx: Du kommer for sent, men det gør ikke noget."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ordnet.dk

Kan man starte en ny sætning med og?

Og du må ikke indlede en sætning med 'og'

Og du må også indlede en sætning med 'men'. Det er en udbredt misforståelse, at vi ikke må indlede sætninger med 'og' og 'men'; for der er absolut intet grammatisk eller sprogligt forkert ved at gøre det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på wearebro.dk

Kan man sige mig og?

person står efter et forholdsord, hedder det "mig" og ikke "jeg". Dennis kan f. eks. fortælle: "De så alle sammen på Jesper og mig."

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på amino.dk

Kan man godt sætte punktum før og?

Punktum før og

Det er ikke en fejl at skrive “og” eller “men” efter punktum, men i udgangspunktet bør du ikke begynde en sætning med “og” eller “men”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Kan man sætte komma efter fordi?

Bindeord. Bindeord (konjunktioner), som for eksempel: men, eller, fordi, og, selv om, at, da og når, er typiske hoved- eller ledsætningsindledere. Det betyder, at hvis en af disse ord står mellem to neksus, så skal der sættes komma foran ordet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på mentordanmark.dk

Hvordan sætter man komma i en tekst?

Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tekstfokus.dk

Hvornår skal man sætte komma og punktum?

En helsætning er en sætning fra start til punktum, men nogle gange er to eller flere helsætninger forbundet på en måde, så det er nok at sætte komma imellem dem. I de tilfælde er der ofte et af følgende bindeord imellem sætningerne, nemlig: men, og, for, så.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studiekorrektur.dk