Man har knogleskørhed, hvis røntgen af rygsøjlen påvise sammenfald af ryghvirvler eller hvis røntgen viser man har brækket lårbensknoglen.
Hvordan tjekker man om man har knogleskørhed?
Knogletæthedsmåling måler tætheden af knoglemineraler, især kalk i skelettet. Man anvender en røntgenskannings undersøgelse som kaldes DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry). Dette er den undersøgelse, som sikrest kan fastslå, om der er knogleskørhed eller ej.
Hvordan finder man ud af om man har osteoporose?
- Sygdommen rammer oftest fra 50 års alderen.
- Knoglevævet nedbrydes og knoglerne bliver porøse.
- Kvinder rammes over dobbelt så hyppigt som mænd.
- Diagnosen kan stilles på baggrund af DXA-scanning; røntgen, blod- og urinprøve kan indgå i undersøgelserne.
Kan man måle knogleskørhed?
Knogletæthed er et mål for graden af knogleskørhed. En knogletæthedsmåling måler tætheden af knoglemineraler i skelettet. Til at måle dette anvender man en røntgenskanning, som kaldes DXA-skanning (Dual-energy X-ray Absorptiometry).
Hvordan testes for knogleskørhed?
Knoglescanning er en særlig røntgenundersøgelse, hvor man får målt kalkindholdet i sine knogler for at få vurderet deres styrke. Man bliver sædvanligvis målt i ryggen ved lænden og hofteregionen (lårbenshalsen). Men man kan også blive målt på underarme og på hele skelettet.
Billeddannelse af osteoporose
Kan man mærke hvis man har knogleskørhed?
Knogleskørhed er en tilstand, som udvikler sig over mange år, uden at man har symptomer. Man mærker således ikke, at man mister knoglemasse. Symptomerne ses først, når man får et knoglebrud.
Kan man få ondt i ryggen af knogleskørhed?
Smerter og sammenfald i ryggen
Rygsmerter er almindelige og kan have mange årsager. Hvis man har osteoporose, kan nyopståede, pludselige og stærke smerter dog være et tegn på et sammenfald af én eller flere ryghvirvler.
Hvad virker bedst mod knogleskørhed?
Forebyggende behandling med kalcium og D-vitamin
Kalcium og D-vitatmin er den grundlæggende behandling, når det gælder forebyggelse og behandling af knogleskørhed. Man anbefaler et dagligt indtag på 1000-1200 mg kalcium og 20-40 mikrogram D-vitamin. Kalcium er sammen med fosfat hovedbyggestenene for knoglevævet.
Hvad kan man selv gøre mod knogleskørhed?
Den vigtigste forebyggelse mod knogleskørhed og følgerne af knogleskørhed er det, man selv kan gøre. Det er vigtigt at være fysisk aktiv, spise sund kost, stoppe med at ryge og forebygge fald. Det er dog ofte nødvendigt at behandle knogleskørhed med medicin.
Hvor starter knogleskørhed?
Knogleskørhed kan skyldes, at man i ungdommen har opbygget for lidt knoglevæv, eller at man senere i livet har haft et for stort knogletab eller en kombination af begge dele. Flere faktorer har betydning for knogleopbygning og knogletab. Den mængde knogle, man opbygger som ung, afhænger til dels af arvelige forhold.
Hvornår skal man scannes for knogleskørhed?
Ved knogleskørhed får man som regel foretaget en kontrolscanning efter 2-3 års behandling.
Hvad må man ikke med osteoporose?
Rygestop og begrænset alkoholindtag. Rygning og indtag af større mængder alkohol er forbundet med en øget risiko for at få en forværring af osteoporose eller få et knoglebrud. Derfor kan du selv gøre noget for at forbedre din knoglesundhed ved at begrænse eller stoppe rygning, og ved at begrænse dit alkoholindtag.
Hvornår har man svær knogleskørhed?
”Knogleskørhed i svær grad er defineret som en kombination af en T-score, der er lig med eller har et større minus end minus 3 samt brud – også kaldet sammenfald – på rygsøjlen.
Hvordan føles det at have ondt i knoglerne?
Smerter i knoglerne kan komme til udtryk ved: At det er svært at sove. At det er vanskeligt at bevæge sig. At man har en øm hævelse af knoglen.
Kan sammenfald i ryggen ses på røntgen?
Røntgen bekræfter diagnosen. Det er dog ikke altid nødvendigt med røntgenundersøgelse, hvis sygehistorien er så oplagt, og du eventuelt har haft lignende brud før. Røntgenfundet forandrer ikke ved, hvordan sammenfaldsbruddet skal behandles.
Kan man stoppe knogleskørhed?
Patienter med alle grader af knogleskørhed kan få medicin, som hæmmer knoglenedbrydningen. Patienter med svær knogleskørhed, kan få medicin, som øger dannelsen af nyt knoglevæv.
Er styrketræning godt for knogleskørhed?
Forskning viser, at motion og styrketræning har en positiv effekt for folk med knogleskørhed ved at styrke knogler og muskler og dermed mindske risikoen for knoglebrud.
Hvor meget D-vitamin skal man have når man har knogleskørhed?
De vil således have større knoglemasse at tære på senere i livet. Sundhedsstyrelsen anbefaler personer over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder at tage dagligt D-vitamintilskud på 20 mikrogram året rundt. Hvordan ved man, om man er i øget risiko for knogleskørhed?
Hvem får knogleskørhed?
Alle får knogleskørhed, blot de bliver gamle nok. Brud på lårbenshalsen hos 70-90-årige er almindeligt. Nogle mennesker har højere risiko end andre for at få knogleskørhed. Det gælder blandt andet personer, som er slanke og har spinkel knoglebygning, sjældent er fysisk aktive eller ryger.
Hvad skal man spise for at få stærke knogler?
- Mælkeprodukter.
- Grove grøntsager som kål, broccoli og spinat.
- Brune og hvide bønner.
- Tørret figen.
- Gryn, fx havregryn.
- Persille.
- Rejer og små, fede fisk, du spiser med ben, fx sild.
Hvornår skal man have medicin for osteoporose?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle, som er ældre end 70 år, dagligt tager tilskud af kalk og D-vitamin. Yngre, som er i risiko for eller som har fået konstateret knogleskørhed, bør også tage tilskud. Som udgangspunkt bør du tage et dagligt tilskud med 800 milligram (mg) calcium og 20-40 mikrogram (μg) D-vitamin.
Hvordan føles et sammenfald i ryggen?
En sammenfaldet ryghvirvel gør oftest ondt i ryggen, men smerterne kan også stråle ud til andre steder i kroppen, fx brystkassen eller det ene ben. Smerterne kommer oftest, når du bevæger dig, fx når du står ud af sengen. Det kan også gøre ondt, når du sidder, fordi hvirvler- ne belastes mere, end når du står og går.
Hvad er symptomer på sammenfald i ryggen?
Ved et sammenfald falder ryghvirvlen sammen, men brækker ikke over. Ryghvirvlen er derfor i langt de fleste tilfælde stadig stabil. Der kan være smerter, fordi sammenfaldet medfører små ændringer og revner i hvirvlen. Især i starten vil smerterne blive værre, når ryggen bevæges.
Hvor meget må man løfte ved knogleskørhed?
Der findes i dag ingen forsk- ningsbaseret viden om, hvor meget man risikofrit kan løfte, når man har fået konstateret knogleskørhed. I Danmark har det været praksis at sætte en begrænsning på maksimalt 5 kg til mennesker, der har haft sammenfald i ryggen.