Fuldspartling af vægge kan være en stor mundfuld at gå i gang med selv. Men med Dyrup Rullespartel, som påføres med en malerulle, er det meget nemmere at få pæne, glatte vægge uden professionel hjælp. Læs videre her, og opdag hvor nemt det er at spartle dine vægge helt selv.
Er det svært at fuldspartle vægge?
Det kan virke som en tidskrævende opgave at fuldspartle en væg, da både spartlearbejde, tørretid og slibearbejde tager tid. Men indsatsen betaler sig, og du får en overflade, der er langt nemmere at arbejde med, uanset om væggen efterfølgende skal beklædes med filt eller males med det samme.
Hvad koster det at spartle en væg?
Der er forskel på hvor krævende det er at spartle din væg, afhængigt af om den er af gasbeton, træ eller gips. Vil du gerne have påsat filt, væv, tapet eller maling efter spartlen, vil dette også påvirke prisen. Fuldspartling koster i gennemsnit 165 kr pr. kvadratmeter.
Hvad spartler man væg med?
Hvordan spartler jeg en væg? Der er to veje at gå, hvis du vil spartle din væg. Rullespartel eller den klassiske fremgangsmåde. Rullespartel er nem for amatører, den er oplagt til at fuldspartle en væg, og den kan du læse mere om her.
Kan man spartle uden på filt?
Som udgangspunkt anbefaler vi altid at fjerne gammel tapet, inden du spartler. Men du kan godt opnå et fint resultat ved at spartle ovenpå vægbeklædning som fx væv, filt og savsmuldstapet. Se vores video og tjek selv, om du kan spartle ovenpå din vægbeklædning.
Spartling af væg. Se hvordan du selv fuldspartler dine vægge her
Er det nødvendigt med filt?
Når der anvendes filt som vægbeklædning, er det som sagt nemmere at male mere jævnt, så du undgår revner og buler i malingen. Filt giver dog meget mere end flotte, jævne vægge: Vægbeklædningen har i et vist omfang også en beskyttende effekt, så væggen holder sig stærkere i længere tid.
Hvorfor skal der filt på vægge?
Brug af filt eller væv har derfor især et beskyttende formål. Overfladen bliver desuden mere jævn og modtagelig over for maling, og derfor har opsætningen også et visuelt og effektivt formål. Det er dog ikke helt lige meget, om du vælger væv eller filt på væg.
Hvor mange gange skal man spartle en væg?
Det er vigtigt, at du spartler gipspladerne grundigt, så underlaget er helt glat og jævnt. Start med at trykke spartlen ind, så revnerne mellem pladerne bliver fyldt ud. Du skal spartle samlingerne mellem pladerne 3 gange, og skruehullerne skal spartles 2 gange.
Kan man spartle direkte på mursten?
Gips, puds, mursten - alle kan tage imod sandspartel, og du står tilbage med et flot resultat, hvis du spartler dine vægge. Du kan også spartle dit vådrum med sandspartel. Men her skal du vælge en særlig vådrumsvariant, der kan tåle det våde klima på dit badeværelse.
Hvor glat skal væggen være til filt?
Væggene og loftet, som der skal glasfilt op på, skal være helt glat og jævnt spartlet. Der må ikke være små buler, og evt. skruehuller i gipsplader, skal være spartlet helt glat, med gipspladen. Glasfilt skjuler IKKE små ujævnheder og buler på væggen, så loft og vægge skal være helt fint spartlet.
Hvad koster en maler i timen 2023?
Du kan forvente at en maler koster mellem 300 og 450 kr. i timen ekskl. moms, hvis du vælger at få afregnet din maleropgave pr. time.
Hvor langt rækker spartelmasse?
Det kræver lidt øvelse, men er der tale om et tyndt lag, er det ret nemt at lære, og resultatet bliver fint. Spartelmassen skal lægges på i 1-2 mm, så forbruget er 1-2 liter pr. m² væg. Når spartelmassen er tør, sliber du hele overfladen let og støvsuger den, inden du fortsætter.
Hvad koster det at få en maler til at spartle?
Prisen på at fuldspartle starter fra 100-130 DKK per kvm inkl. moms, aflønning af maler samt materialer. Er væggen nybygget og ikke malet, skal der også opsættes filt som vil øge kvadratmeterprisen. Nedenstående pristabel bygger på gennemsnit af priser, som Primabolig har indhentet fra udvalgte malerfirmaer.
Kan man spartle uden på tapet?
Vi anbefaler som udgangspunkt, at du fjerner gammel savsmuldstapet, væv eller filt, inden du går i gang med at spartle. Men er du under tidspres, kan du godt opnå et acceptabelt resultat ved at spartle ovenpå vægbeklædning.
Er Rullespartel godt?
Der er mange fordele ved at bruge rullespartel, og den største er nok, fra et gør-det-selv-synspunkt, at det er nemmere at arbejde med end den klassiske spartelmasse. Det er nemmere at påføre massen med malerrullen, det er nemmere at få massen til at hæfte på væggen, og det er nemmere at glatte bagefter.
Kan man selv lave Rullespartel?
Ja! Det er faktisk relativt enkelt at fuldspartle en væg med rullespartel, hvis man sørger for at have det rette udstyr. Følg guiden og se filmen, så du kan få et godt overblik over processen og være godt forberedt på at komme i gang.
Kan man selv pudse en væg?
Pudsning af vægge indendørs
Når du pudser en væg, trækker du et lag mørtel eller gipspuds hen over væggen, så du får en helt glat flade. Du kan fx rette en rå mur eller ujævnheder op med puds. Pudsning af væg er ikke svært at gøre selv, og gipspuds er nemt at arbejde med.
Kan man male direkte ovenpå spartel?
Du får en flot, jævn flade med sandspartling. Du kan godt male direkte på den spartlede flade, men væggen bliver klart flottest, hvis du sætter filt op og maler.
Kan man spartle uden på savsmuldstapet?
Når savsmuldstapetet er fjernet, vil der ofte være småhuller, der skal spartles. Det gør du med det samme, også selv om der stadig sidder små rester af tapetlim på væggen. For når hullerne er lappet og spartelmassen er tør, kan du slibe hele væggen, så både lim og overflødig spartelmasse bliver slebet væk.
Hvilket type sandpapir til spartel?
Hvilket sandpapir til spartlet overflade? På spartlede overflader anbefales kvalitetssandpapir fra korn 100 og op efter. Hvis overfladen skal forankringsgrundes, er korn 100 eller 120 tilstrækkeligt for at øge modtageligheden for væsken.
Hvor lang tid skal en spartlet væg tørre?
Lad spartelmassen tørre i 8-10 timer inden du går i gang med slibningen. Hele væggen slibes let med store rolige bevægelser med sandpapir (korn 120 - 180) og slibeklods.
Hvornår skal man bruge Armeringstape?
Armeringstape til samling af gipsplader
til samling af gipsplader, når du opsætter en gipsvæg, ligesom det også kan bruges til reparation af skader på vægge f. eks. revner i vægge af beton og gips. Armeringstapen lægges i den våde spartelmasse og der spartles tyndt ovenpå.
Hvad er bedst filt eller glasvæv?
Hvis du har behov for mere slidstærke overflader, kan du med fordel vælge glasvæv. Vævet har mere struktur og er en smule tykkere end filt. Dette gør, at vævet er mere resistent overfor skrammer og stød. Hos Malerlager har vi mange forskellige typer af væv og filt.
Er det svært at sætte filt op?
Ulemper er der også et par stykker af, og den største er nok, at det er temmelig besværligt og tidskrævende at sætte op, og mange malermestre nøjes i dag med at male ovenpå fuldspartlede vægge. Derudover er det svært at reparere væggen og fylde eksempelvis borehuller ud, så de falder i ét med væggen.
Hvad koster det at få sat filt op?
Gennemsnitlige kvadratmeterpris for opsætning af filt, glasvæv eller savsmuldstapet på væge og lofter i almindelige bolig er 160 DKK inkl. moms per m2 af overfladen. Dvs et hus på 100 kvm hvor alle værelser (entre, køkken, stue, soveværelse, badeværelse og 2 andre rum) skal filtes koster cirka 75.000 DKK.