Efter eller efter at Eller skal det være med at: Hun ankom til festen efter at jeg var taget hjem? Det er før i tiden blevet regnet for ukorrekt at udelade at når efter står før en ledsætning. Begrundelsen var at en ledsætning skulle indeholde at når den var styret af en præposition, i dette tilfælde efter.
Kan man sige og at?
Og eller at? Det kan være rigtig svært at høre, hvornår man skal bruge ”og” eller ”at”. Som en huskeregel kan man i stedet udskifte og/at med de engelske and/to. Hvis sætningen på engelsk lyder rigtig med to, skal man bruge at, og lyder den rigtig med and, skal man bruge og.
Er det korrekt at sige fordi at?
En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.
Hvornår siger man og og at?
Dette sammenfald i udtalen gør, at ordene “at” og “og” også tit blandes sammen, når man skriver. Reglerne kan kort sammenfattes sådan: Når et ”å” står foran en navnemåde (infinitiv), fx ringe, gå, skrives det “at”. Ellers skrives det “og”.
Hvornår AT?
Du skal som hovedregel bruge “at”, hvis udsagnsordet lige bagefter ordet, du er i tvivl om, står i navnemåde og ellers bruger du “og”. Navnemåde: at spise, at løbe, at ringe, at elske, at udsætte.
Hvad siger du efter: "HEJ! HVORDAN GÅR DU?" — Samtale på engelsk
Hvad tid skal vi sige?
Hvad tid har en mere snæver betydning end hvornår. Hvad tid bruges om specifikke tidspunkter. Det er for eksempel fuldstændig mundret at sige Hvad tid kører bussen? Hvornår kan man bruge både om specifikke tidspunkter og større, mere uafgrænsede tidsrum.
Hvad er navnene form?
Navneform er en af udsagnsordenes bøjningsformer, nemlig at fiske, at lytte, at balancere. Navneformen kender du straks på, at du kan sætte at foran. Andre betegnelser er navnemåde, 'at form' samt den latinske betegnelse infinitiv. Navneformen er udsagnsordets grundform.
Kan man godt skrive for at?
I det indsendte eksempel betyder at det samme som for at og står foran infinitiv, og så skrives det normalt at. For mange kan denne skrivemåde dog godt virke temmelig stiv og formel, og derfor vælger de i uformelle sammenhænge at skrive og: "Gider du godt gå op og købe to øl?".
Kan man sige bedte om?
Ja, ifølge Retskrivningsordbogen hedder det 'bad'. Men mange, især unge mennesker, siger 'bedte', og det er et udtryk for en naturlig forandring i sproget.
Hvornår hedder det mig eller jeg?
Du skal bruge “jeg”, når det er grundled (subjekt) i sætningen. Fx “Henrik og jeg går på kursus sammen”. Du skal bruge “mig”, når det er noget andet end grundleddet. Fx “Opgaven var som skabt til Peter og mig”.
Er igår i et ord?
Den nemme huskeregel for idag i ét eller to ord
Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.
Hvilke ord kan man ikke starte en sætning med?
Man kan starte sætninger med lige præcis det ord, man nu vil. Så længe sætningen giver mening og passer ind i konteksten. Skrive- og retskrivningsregler kan være gode.
Hvorfor siger man på og i?
Island og Grønland er som selvstændige nationer meget unge, og nogle ønsker måske derfor at betone deres selvstændighed. Argumentet kan være, at man siger ”på Anholt”, men ”i Storbritannien”. En ø som en del af et rige udløser altså ”på”, mens en ø som selvstændig nation kalder på ”i”.
Kan man starte med og efter punktum?
Sæt punktum efter alle helsætninger, der ikke starter med og eller men. Det er dog ikke forkert at starte en sætning med enten men eller og. Det er det ikke.
Er det korrekt at sige det ligner at?
Mange opfatter det nemlig som en fejl. Traditionelt har man aldrig kunnet sige "det ligner, at", men formuleringen er opstået ved sammenblanding af udtryk som: nogen/noget ligner noget/nogen, fx. huset ligner et palads.
Hvad er det sværeste ord at udtale på dansk?
Og det ord, der i særlig grad driller os danskere, er: "af sted". Sammensatte ord driller"Af sted" topper listen over søgninger, oven i købet to gange - i ét og i to ord. Og det er netop problemet med "af sted" - og "ifølge", "indenfor" og "ud over", der også ligger i top-ti over søgninger på sproget.dk.
Kan man sige det virker til?
Tidligere kunne man sige: 'Hun virker irriteret' eller 'han virker træt'. Eller 'Det virker, som om hun er sur' og 'hun virker, som om hun er sur'. Ikke noget med 'til' nogen steder. Men ser man i Den Danske Ordbog i dag, er der søreme føjet et lille 'det virker til at' ind bag de andre konstruktioner.
Hvad hedder Team i flertal?
Dansk Sprognævn valgte i 1996 at optage ordet 'team' i retskrivningsordbogen, men ikke med den ubestemte flertalsform 'teams', de anbefalede kun de to former 'flere team' og 'flere teamer'.
Er tillykke et eller to ord?
Begge dele er korrekte. Før i tiden skrev man altid “til lykke” i to ord, men efterhånden er det blevet mere almindeligt at skrive “tillykke” i ét ord, og begge måder er derfor rigtige stavemåder.
Hvad kan man skrive i stedet for at?
Personlige stedord er en nem måde at gøre din tekst vedkommende. Det kan for eksempel være han, hun, du, jeg, mig og jer. Mest oplagt er selvfølgelig at skrive du i stedet for man. Ligesom jeg har gjort i denne tekst.
Hvad er et godt drengenavn?
De mest populære drengenavne til nyfødte drenge
William er det mest populære drengenavn på nuværende tidspunkt, mens Oscar er det næst mest populære drengenavn. Navne som Alfred, Victor, Elias, Alexander, Magnus, Storm, Otto og Valdemar er også med på listen herunder.
Kan man købe navnet von?
Et nydannet mellem- eller efternavn skal kunne udtales på dansk. Det betyder, at et navn der består af ét bogstav eller udelukkende af konsonanter, normalt ikke vil blive godkendt. Forholdsord kan ikke tages som en del af et nydannet mellem- eller efternavn (fx ”von”, ”de”, ”al”).
Hvad er det mest almindelige efternavn?
Nielsen, Jensen og Hansen har ligget i top-3 i de seneste 30 år. På trods af et fald i andelen af personer med efternavne, der ender på SEN, så er efternavnene Nielsen, Jensen og Hansen de mest almindelige i befolkningen i Danmark.