Kan man sige nej til behandling?

Du bør tale med din læge og dine pårørende om dine ønsker til fravalg af behandling i den sidste tid. Du har altid ret til at sige nej til behandling. Det gælder også, hvis du er uhelbredeligt syg, og lægen kun kan tilbyde livsforlængende behandling, f. eks.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Kan man afvise behandling?

Du har ret til at afvise lægebehandling, uden at det bør få betydning for din ret til fx sygedagpenge, ressourceforløbsydelse, fleksjob og førtidspension.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på detfagligehus.dk

Kan kommunen tvinge mig til at tage medicin?

En borger skal bidrage til egen helbredelse. Borgeren skal dog ikke tvinges til at deltage i lægebehandling, herunder at lade sig operere eller modtage medicinsk behandling, som borgeren ikke ønsker.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvis man siger nej til kemoterapi?

Hvis patienten siger nej til behandling, gælder beslutningen kun den konkrete behandling, der siges nej til. Selvom patienten ikke har fravalgt behandling, kan lægen godt beslutte ikke at genoplive, hvis patienten skulle få hjertestop. En patient har altid ret til at sige nej til behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvor kan man skrive at man ikke vil genoplives?

På sundhed.dk vil forsøg på genoplivning kunne fravælges med MitID eller et papirdokument fra 2024. Når underskriften er registreret, kan det ses af ambulancereddere, læger og sundheds- og plejepersonale. Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er glad for, at flere får retten til at bestemme over eget liv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fagligsenior.dk

Amandas ulovlige behandling gik helt galt



Kan man selv bestemme om man vil genoplives?

Du skal tale med din læge

Hvis du overvejer at sige nej til livsforlængende behandling, eller hvis du ikke ønsker at blive genoplivet efter hjertestop, skal du tale med din læge. Lægen kan fortælle om de behandlingsmuligheder, der er i din situation og om konsekvenserne, hvis du vælger ikke at få behandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvem kan bestemme om man skal genoplives?

…. men man kan ikke kræve en bestemt behandling – fx heller ikke genoplivningsforsøg ved hjertestop. I sidste ende er det altid lægen, der bestemmer om en patient kan få en bestemt behandling. For den inhabile borger uden behandlingstestamente er det altid lægen, der bestemmer behandlingsniveauet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sst.dk

Hvad sker der hvis man ikke behandler kræft?

En kræftsvulst kan ødelægge et livsvigtigt organ i kroppen, fx leveren, hjernen eller lungen. Kræft kan også beskadige hele kroppen, ved fx at beskadige immunforsvaret. Derfor er kræft en livstruende sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Hvor lang tid kan man leve med livsforlængende kemo?

De fleste patienter får kun forlænget deres liv med måneder, i sjældne tilfælde et til to år. Og så er der enkelte patienter, som mirakuløst lever længe på behandlingen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dagensmedicin.dk

Hvornår er kemo værst?

Risikoen for at få infektioner er størst 1-2 uger efter kemoterapi. I den periode er man mere modtagelig for at blive smittet med bakterier, svampe og virus. Perioden med størst infektionsrisiko vil normalt vare 4-6 dage.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvordan får man Kronikerbevilling?

Tilskud til kronikere

Hvis du har store udgifter til medicin, kan du være berettiget til kronikertilskud. Et kronikertilskud betyder, at du får 100 % tilskud til den del af dine samlede årlige udgifter til tilskudsberettiget medicin, der i tilskudspriser overstiger 20.091 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apotekettrianglen.dk

Kan man sige nej til et ressourceforløb?

Hvis borgeren stadig ikke ønsker at deltage i et nyt ressourceforløb, skal kommunen afgøre, hvad der så skal ske. Det vil være en egentlig afgørelse med retsvirkninger, der binder borgeren, og derfor skal kommunen vejlede om muligheden for at klage.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ast.dk

Er det en UTH Hvis borger ikke vil tage sin medicin?

Husk at rapportere hændelsen som en UTH. Skriv også i borgerens journal, at der har været en UTH. Hvis beboeren ikke vil tage sin medicin, skal du følge beskrivelsen i in- struksen for medicinhåndtering samt orien- tere din nærmeste leder. Dokumenter altid, at du har givet beboeren medicinen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Kan en praktiserende læge nægte behandling?

En læge kan stå i den situation, at behandling vides at kunne helbrede eller betydeligt bedre en helbredstilstand samtidig med, at patienten af forskellige grunde nægter at lade sig behandle. Man kan derved komme til at lægge et kraftigt pres på patienten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Hvad er mine rettigheder som patient?

Dine rettigheder som patient
  • Aktindsigt i patientjournal.
  • Informeret samtykke.
  • Selvbestemmelse over biologisk materiale.
  • Tavshedspligt.
  • En god afslutning på livet.
  • Alternativ behandling.
  • Digitale sundhedstilbud.
  • Kirurgi i udlandet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Kan kommunen bare raskmelde mig?

Du kan raskmelde dig helt eller delvist. Uanset om du raskmelder dig, stopper udbetalingen af sygedagpenge den dag, du efter kommunens vurdering ikke har ret til sygedagpenge mere. Du kan melde dig rask flere steder, fx på Mit Sygefravær, hvor du også udfyldte oplysningsskemaet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Hvor lang tid kan man have kræft uden at opdage det?

Som regel tager det lang tid, det vil sige mange år, før en ondartet svulst bliver stor nok til at give symptomer. Når en kræftsvulst har spredt sig, er den ofte uhelbredelig. Svulsten kan nå at brede sig før der er symptomer på kræften. Behandling kan imidlertid forlænge livet og forbedre livskvaliteten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvad er værst kemo eller stråler?

Ved kombineret strålebehandling og kemoterapi er der større risiko for bivirkninger. Bivirkningerne er de samme som ved strålebehandling og kemoterapi enkeltvis, men kemoterapien vil forstærke bivirkningerne ved strålebehandlingen. Kemoterapiens bivirkninger afhænger af, hvilke stoffer man bliver behandlet med.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man overleve kræft i stadie 4?

Overlevelse hos personer med metastatisk knoglesygdom kan være meget kort (uger), men mange lever i flere år med knoglemetastaser. Patienter med lungekræft og knoglemetastaser lever ofte meget kort tid, mens prognosen er bedre for kræftsygdomme som myelomatose, lymfom, prostatakræft og brystkræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan kræft gå væk af sig selv?

De kan forsvinde af sig selv eller blive siddende, der hvor de er opstået. Men de kan også blive så store, at de giver gener i hverdagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvornår er man terminal med kræft?

Terminal fase (dage til uger)

I denne fase er det lægernes vurdering, at du som patient er uafvendeligt døende. Terminalerklæringen betyder samtidig, at der sættes yderligere stort fokus på at tilbyde al den hjælp, du behøver, både praktiske og i forhold til lindring af dine symptomer samt støtte til dine pårørende.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionh.dk

Kan man få penge hvis man har kræft?

Du kan nemlig have mulighed for at få forskellige beløb udbetalt. Når du bliver kritisk syg, kan du f. eks. have mulighed for at få udbetalt et engangsbeløb, der ofte er på omkring 1-200.000 kr. Mister du din arbejdsevne permanent eller midlertidigt, kan du også have mulighed for udbetalinger fra din forsikring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nordsjaellandshospital.dk

Kan pårørende sige nej til genoplivning?

Et sådant fravalg skal respekteres, hvis det er sket over for lægen i den aktuelle sygdomssituation, hvor hjertestop må anses som en forudsigelig situation i sygdomsforløbet. Nærmeste pårørende m. fl. kan ikke fravælge genoplivning på vegne af en varigt inhabil patient.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad er livsforlængende behandling?

Livsforlængende behandling er behandling, hvor der ikke er udsigt til helbredelse, bedring eller lindring, men alene en vis livsforlængelse, fx respiratorbehandling, parenteral ernæring, sondeernæring og væsketilførsel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvornår må man undlade genoplivning?

Fravalg af genoplivning

Det forventes, at Sundhedsloven ændres i december 2024, således at man, hvis man er over 60 år, har mulighed for at frabede sig forsøg på at blive genoplivet af ambulancereddere, læger, pleje- og øvrigt sundhedspersonale via MitID på sundhed.dk eller med et papirdokument.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på genoplivning.dk