Er der nogen, der kan forklare mig, hvornår burger man stort I og hvornår lille i? Er der en simpel huskeregel? Det er ganske nemt. Du skal bare huske, at den eneste gang, hvor I altid skal skrives med stort I, er når “I” skrives i stedet for nogle personer.
Hvornår skal der være stort i?
I skrives altid med stort når det bruges som tiltaleord. Og det gør De, Deres og Dem i høflig tiltale også: Så må I godt finde jeres madpakker frem (men jeres skal med lille j).
Hvornår skal I?
Når “i” bruges som tiltale (stedord eller pronomen), skal det altid skrives med stort: “Er det i øvrigt i morgen, I skal i biografen?” Læs evt. også “Er det mere høfligt at tale med store bogstaver?”
Hvad skal stå med stort i en overskrift?
Titler, stillingsbetegnelser og akademiske grader
De fleste titler og stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav på dansk: ”Man bør altid skrive stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav”, forklarede professor Balthazar.
Hvilke ord skal starte med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Skriv bogstavet I - ABC Writing for Kids - Alfabethåndskrift af 123ABCtv
Er love med stort?
Som hovedregel skrives love, bekendtgørelser, cirkulærer, direktiver mv. med lille, fx finansloven, bekendtgørelse af 22.3.1948 om retskrivningen, Justitsministeriets vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter, grundloven.
Er Jylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er Danmark med stort?
Svar: Det er rigtigt at der er forskel på hvordan store og små bogstaver i sammensætninger med egennavne beskrives i Retskrivningsordbogen og i fx Den Danske Ordbog på sproget.dk. I Retskrivningsordbogen angives kun muligheden med lille begyndelsesbogstav, se fx artiklen Danmark, hvor der bagefter står "i sms.
Er advokat med stort?
Er advokat med stort? Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er I med stort eller lille?
Husk at I skal med stort når man henvender sig til flere personer (jer og jeres skal ikke med stort).
Er i morgen i et eller to ord?
Svaret er entydigt: i dag - i morgen - i går: altid i to ord. Idag, imorgen og igår er ikke godkendte skrivemåder på dansk.
Hvornår bruger man i og på?
Grundreglen er at man bruger "på" når det drejer sig om en overflade, og "i" når det drejer sig om at noget befinder sig inde i et rum, omsluttet af vægge til alle sider. Ofte kan man vælge at lægge vægten på det ene eller det andet aspekt.
Er statsminister med stort?
Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f. eks. statsminister Thorvald Stauning.
Er fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er Jomfru Maria med stort?
Gud, Vorherre (el. Vor Herre), Herren, Faderen, Frelseren, Skaberen,Sønnen, Menneskesønnen, Helligånden, Jomfru Maria, Den Hellige Jomfru, Madonna, Moder Jord, Sankt Peter, Allah, Buddha, Djævelen,Satan, Fanden, Apollon, Venus, Freja, Odin, Fenrisulven, Midgårdsormen.
Er i dag i et ord?
Det er nemt at blive i tvivl, for mange skriver det i ét ord. Men i'et udgør en præpositionsforbindelse og skal stå for sig selv. Derfor skrives “i dag” i to ord. Det samme gælder fx “i morgen”, “i går”, “i sommer” og “i weekenden”.
Er Mors dag med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er Jorden med stort J?
Der skrives valgfrit Jorden eller jorden, Solen eller solen, Månen eller månen, Mælkevejen eller mælkevejen. Med lille skrives: ekliptika, vendekreds (i Krebsens vendekreds og Stenbukkens vendekreds), atmosfæren, stratosfæren.
Er Dronningen med stort D?
a. på kongehusets hjemmeside, at alle stillinger: dronningen, kronprinsen, prinsen osv. bliver skrevet med stort.
Er mor og far med stort?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er folkekirken med stort F?
Institutionen folkekirken skrives med lille – medmindre det er brugt som navn: Den Danske Folkekirke.
Er Danish med stort D?
Man skal altid skrive det med stort bogstav, fordi på engelsk skriver man adjektiver der har noget med et land/nationalitet at gøre med stort. Fx the British, the Danish osv.. Ja, uanset om hvilke nationalitet vi snakker om, så skal det altid være med stort begyndelses bogstav.
Er Biblen med stort?
Men der er frit slag, pånær når du vil bruge ordet som proprium, så skal det være med stort. Retskrivningsordbogen siger: bibel sb., bib(e)len, bibler (som proprium Bib(e)len).
Er franske med stort?
Substantiver (navneord), der betegner personer tilhørende en bestemt nationalitet skrives altid med stort begyndelsesbogstav på fransk. For eks.: un Danois - en dansker, le Français - franskmanden, les Suédois - svenskerne.