Fødevarestyrelsen advarer nu mod at spise fisk fra syv søer og åer, fordi der er fundet for høje mængder PFAS. Der er fundet for høje mængder PFAS i syv danske søer og åer. Det har fået Fødevarestyrelsen til at advare mod at spise fisk derfra. Det gælder for eksempel Svanesø i Skanderborg.
Hvilke søer er forurenet med PFAS?
De otte søer og åer, hvor indtag af fisk frarådes, er: Korsør Nor ved Slagelse, Mølleå i Nordsjælland, Furesøen ved Furesø Kommune, Egåen i Aarhus Kommune, Lille Vejleå i Greve, Herningsholm Å i Herning, Faxe Å i Faxe og Svanesø i Skanderborg.
Hvilke fisk lever i en sø?
Fisk som aborre, gedde, ål, skaller, karper, karusse, brasen, hork, sandart og suder er nogle af arterne du kan være heldig at fange. Men de mest almindelige er skalle, gedde og aborre.
Er der fisk i alle søer?
En meget stor andel af de ferskvandsfisk, der lever i Danmark, kan man træffe i vores søer. Her findes omkring 40 fiskearter, hvoraf 11 er meget almindelige og lever i op mod 80-90 % af alle større søer. De fleste arter findes naturligt i den danske natur, men nogle er indslæbte, fremmede arter fra udlandet.
Hvilke fisk er der mest PFAS i?
Det viser tal fra Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen testede i 2021, 13 forskellige fiskearter for en række PFASer, men det var kun PFOS der kunne spores– og altså heldigvis i koncentrationer langt under grænseværdierne. De testede arter var blandt andet torsk, rødspætte, kuller og ising.
6 Saltwater FISH you should NOT try to eat!
Hvilken fisk er sundest at spise?
Men nogle fisk er bedre end andre, og de fede fisk betragtes som de sundeste. Det er fordi fede fisk som laks, ørred og makrel, har et højere indhold af sundt fedt. Fede fisk indeholder nemlig et højt niveau af omega-3 fedtsyrer.
Er der PFAS i alle æg?
Fødevarestyrelsen understregede i januar, at det ikke var farligt at spise æggene, selvom de indeholder PFAS. Æg udgør nemlig kun en lille del af vores kost.
Hvilke fisk er der i Sunds sø?
ørred, gedde, skalle, aborre og ål og 13 fiskearter i Sunds Sø, hvor gedde, skalle, ål og aborre er de mest almindelige.
Hvilke fisk kan man fange fra stranden?
Makrel, Hornfisk, Fjæsing, Sej og Torsk fanges også jævnligt ved spinnefiskeri fra kysten. Læs mere specifikt under de enkelte fiskearter her på siden under menuen fisk og skaldyr. En metode hvor man fisker en naturlig agn oppe i vandet, under et flåd.
Er der ål i søer?
Ålen er naturligt udbredt i såvel ferskvand som langs kyster og i fjorde. Den forekommer i stort set alle danske søer og vandløb, men antallet af ål er faldet drastisk de sidste årtier. Ålen kan leve mange forskellige steder, men er afhængig af, at de små ål kan vandre fra kysten og op til søen eller åen.
Hvad spiser fisk i søer?
De bundlevende smådyr er også en vigtig fødekilde for mange fisk i søen. Nogle af de vigtigste byttedyr er børsteorme, insektlarver og krebsdyr (se Søernes smådyr og de følgende afsnit), der kan optræde i meget store mængder og dermed udgøre fødegrundlaget for mange fisk.
Hvad er en sund sø?
I en sund sø er der en balance mellem dyre-og plantelivet og de fysiske og kemiske forhold samt de gensidige påvirkninger mellem disse faktorer. Denne balance kan ændres, og således kan fx øget tilførsel af næring til søen helt ændre ved søens flora (planter) og fauna (dyreliv).
Hvor stor en sø må man lave uden tilladelse?
Hvis søen er lukket, dvs. uden tilløb og afløb, samt under 100m2, må man gerne sætte fisk ud. Her skal ikke søges om tilladelse efter naturbeskyttelsesloven og fiskeriloven.
Kan man koge PFAS ud af vandet?
Forsvinder PFAS i drikkevandet, hvis det koges? Nej, PFAS-stofferne forsvinder ikke ved at blive kogt. De destrueres kun ved meget høje temperaturer.
Hvor er der mest PFAS i Danmark?
Grunden ligger på Tingvej 18 i Herning, og dermed har kommunen mest PFAS-forurenede område i Danmark.
Er der meget PFAS i fisk?
Fødevarestyrelsens analyser af opdrættede fisk viser generelt ikke indhold af PFAS over grænseværdierne.
Hvilke fisk kan man fange i danske søer?
Søerne og Gudenåen byder på mange forskellige fiskeoplevelser for både store og små. Det kan du fange: Gudenåen og Sminge Sø byder hovedsageligt på aborre, gedder, brasen, skaller, ål og ørred. I Julsø, som er den største af Silkeborgsøerne, er der gode chancer for at fange gedder, sandart og aborrer.
Kan man fiske med regnorm i saltvand?
Fiskeri i saltvand
Agnen er som regel sandorm, børsteorm eller rejer, men også regnorm eller agnfisk, f. eks. sild eller lignende kan bruges.
Hvordan fanger man fisk fra båd?
Fisk gerne dine agn ca. 15-30 meter efter båden, så har du mest kontrol over dine agn. Hvis du bruger flere stænger, så fisk gerne i forskellige dybder, så er det nemmere at lokalisere fiskene. Fisk lige under overfladen, midt i vandsøjlen og helt nede ved bunden, indtil du finder den rette medicin til rovfisken.
Kan man fiske i Haraldsted Sø?
I Haraldsted Sø kan man hovedsageligt fange gedde, aborre, sandart, skaller, suder og brasen, men man kan også være heldig at fange ørred.
Er sø ferskvand?
En sø består af et stort rumfang ferskvand. Søen kan evt. i perioder have afløb til andre søer eller havet via et eller flere vandløb. Små stillestående søer uden tilløb eller afløb kaldes undertiden vandhuller.
Er der fisk i Madum sø?
Søen er en vigtig rasteplads for Hvinand, Troldand samt i mindre omfang Gråand. I træktiden gæstes søen af Fiskeørnen, der fouragerer på søens bestand af Gedde og Aborre. Som ynglelokalitet er søen ikke af stor betydning. Toppet Lappedykker og Blishøne er regelmæssigt ynglende.
Er der PFAS stoffer i bagepapir?
brandhæmmende, vand-, fedt- og smudsafvisende egenskaber. Derfor bruges PFAS eksempelvis i maling, elektronik, imprægnerings-, slip- og klæbemidler, tæpper, brandslukningsskum og kosmetik. Anvendelse af fluorstoffer blev forbudt fra 1. juli 2020 i pap, mad- og bagepapir i Danmark.
Er der PFAS stoffer i tandpasta?
Fluorid er et grundstof, som naturligt forekommer i vand og fødevarer, mens PFAS er en stor gruppe af menneskeskabte kemikalier. Fluor i tandpasta har ikke samme sundhedsskadelige effekter som PFAS, som er under mistanke for at være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende.
Hvordan kan man få PFAS ud af kroppen?
Det tager 2,5-5 år at udskille halvdelen af det PFOS (et stof i PFAS-gruppen), man har i kroppen. Der findes endnu ikke en behandling, der kan fremskynde den tid, det tager at udskille PFAS. I mange lande har man forsket i, hvordan PFAS påvirker helbredet. Sundhedsstyrelsen har samlet meget af denne viden i en rapport.