De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
Kan man spise frisk timian?
Hvordan bruges frisk timian? Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Kan man bruge stilken på basilikum?
Især basilikum Genovese har tendens til at lave lange skud, men kan holde den mere busket og tæt bare ved at spise af den. De sprøde stilke skal man bare spise med, de smager lige så dejligt som bladene.
Hvordan piller man timian?
Timian i salater og dressinger, der piller jeg bladene af. Det gøres lettest, ikke altid let, ved at holde i toppen af kvisten og så køre to fingre op langs stilken nedefra. I varme retter gør jeg nogle gange det samme. Men oftest og næsten altid i simreretter putter jeg stilkene hele i.
Hvordan plukker man frisk timian?
- Frys. Det er tit både besværligt og tidskrævende at nippe de små timianblade af de friske grene. ...
- Rulle og nulre. Tag posen ud af fryseren og skiftevis nulr og rul posen mellem dine hænder. ...
- Ryste, ryste.
Sådan adskiller du timianblade fra stængel - HURTIG!
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Timian (Thymus)
Også blomsterne fra timian kan spises. Fine lyserøde/lyslilla blomster – de smager af timian og lidt af citron – alt efter hvilken variant du bruger. Brug blomsterne som dekoration, og sammen med bladene i dressinger og i kryddersmør.
Hvordan skærer man timian?
Som hovedregel er det godt at beskære timian i foråret, når nattefrosten er overstået. Alt, du skal gøre, er at gribe en saks og klippe ned, så der stadig sidder grønne blade tilbage. Hvis du beskærer den for meget, risikerer du, at den ikke kan komme sig.
Hvad er timian godt for?
Timian kan give øget energi, og er rig på C-vitamin, kalium og jern. Det har været brugt som lægeplante i årtusinder og har en meget kraftig antiseptisk effekt. Forskning viser også at den har et stort indhold af thymol som har en bakterie- og svampehæmmende effekt.
Er timian te sundt?
Timian er fantastisk til at stimulere immunsystemet; hjælper med at bekæmpe øre-, næse-, -hals og vejrtrækningsproblemer og bekæmpe influenza. Den har enestående antibakterielle, antivirale og antiseptiske egenskaber.
Hvornår kan man høste timian?
Som krydderi kan timian høstes hele året, og bundtes til tørring. Krydderurten kan du få glæde af til mange former for madlavning. Timian er blandt andet godt til fisk, fjerkræ eller supper. Du kan også bruge timian i urtethe og kryddersnaps.
Kan man spise stilken på rosmarin?
Du kan sagtens plukke bladene fra stilken, imens du laver mad, men skær bladene lige inden servering. De spæde stilke kan også sagtens bruges.
Kan man spise stilken på oregano?
Du kan både bruge bladene og blomsterne til madlavningen, og du kan bruge det hele friskt – eller du kan tørre det og anvende det i te eller gemme det på krydderihylden.
Kan man bruge stilken på persille?
Skyl altid bredbladet persille inden brug. Bladene og de tynde stilke kan bruges i madlavningen, de grove stilke bruges som suppeurt. Opbevares i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabet. På køl kan bredbladet persille holde sig i 5-6 dage.
Kan timian blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid.
Hvordan fryser man timian?
Timian kan fryses ned i lufttætte bokse eller fryseposer. Klip de små skudspidser af, før du fryser dem. Timian kan tørres, når hele stilke klippes af planten og hænges til tørre med stængelerne op et solrigt, tørt og ventileret sted. I potte holder den sig bedst køligt i vindueskarmen.
Kan man fryse timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Er timian godt for hoste?
Timian har en antibakteriel effekt og er også effektiv mod ondt i halsen og hoste. Hæld kogende vand over urtebladene i en kop og si dem fra efter 20 minutter. Du kan også bruge en fransk presse, et tefilter eller lignende. Du kan desuden altid tilsætte frisk ingefær, da det har en udrensende effekt på kroppen.
Er timian slimløsende?
Timian - Naturlig Antimikrobiel Beskyttelse
Her er timian specielt kendt for sin slimløsende effekt der gør det nemmere at ophoste sejt slim.
Hvilken te er bedst mod forkølelse?
Vellugtende kamille - en klassiker mod forkølelse.
Hvilket land kommer timian fra?
Timian, Thymus, er en stedsegrøn staude, som stammer fra sydeuropæiske lande. Krydderurten dyrkes som flerårig plante, og den bliver op til 30 cm høj. Timian er generelt kendt for sin aromatiske og krydrede smag, men både duft og smag kan variere fra sort til sort.
Er timian en grøntsag?
Timian er en populær krydderurt, der bruges til at give smag og aroma til en bred vifte af retter, herunder kød, fisk, supper og salater. Men ikke alene er timian en lækker krydderurt, den er også en smuk plante, der tiltrækker mange bier, har en skøn karakteristisk duft og kan dyrkes i haven som en dekorativ staude.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Hvordan opbevarer man timian?
Afskåret timian opbevares på køl i en lufttæt beholder eller i et glas med vand i køleskabsdøren og har mest smag og aroma de første par dage. Har du mange timiankviste, så hæng dem til tørre og opbevar dem derefter mørkt og tørt. Så kan du altid drysse timian i vinterens gryderetter og supper.
Hvordan ser frisk timian ud?
Almindelig timian
Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Hvad smager timian af?
Timian. Timian har en sødlig, jordagtig og let krydret smag, der går godt til kød og marinader. Den passer godt sammen med: Basilikum, purløg, oregano, persille, rosemarin, salvie og estragon.