Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper.
Kan man spise frisk timian?
De friske blade af timian kan drysses over dine måltider. Hele den lidt træede stængel kan også koges med i varme retter og siden fiskes op. Vær opmærksom på at smagen bliver stærkere ved opvarmning.
Er alle timian spiselige?
Krydderurterne skærper fordøjelsen. Men ikke bare bladene, men også blomsterne, som er fint lyserøde, kan bruges alene! Brug blomsterne som dekoration, og sammen med bladene i dressinger, i kryddersmør, i marinader, og til syltning. Også blomsterne fra timian kan spises.
Er frisk timian sundt?
Den friske timian indeholder både A-vitamin, C-vitamin, kalium, og jern samt æteriske olier, thymol og flavonoider. Udover at kunne bruges i madlavningen, er der også mange, der hævder, at den har en positiv effekt på vores helbred.
Hvordan bruger jeg frisk timian?
De små mørkegrønne blade sidder fast på en brun stilk. Du kan enten bruge hele pinden til at koge med i supper, eller du kan hive bladende af ved at lade fingrene glide langs stilken. Skyl timian, inden du bruger den. Du kan også bruge tørret timian.
9 KRAFTIGE sundhedsmæssige fordele ved timian
Hvordan tilbereder man frisk timian?
Da timian er en krydderurt, skal den ikke tilberedes. Timian kommer i både frisk og tør form, som begge kan bruges til fx marinering af kød, i gryderetter, ovenpå ovnbagte kartofler eller tilberedt lys fisk.
Kan man spise timian der er gået i blomst?
Det er bladene og blomsterne, der anvendes som krydderurt i maden. Traditionelt anvendes timian til gule ærter, pølser og supper. Den er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Kan man fryse frisk timian?
Opbevaring. Afskåren timian opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet. Timian kan også fryses. Skyl og hak den inden frysning.
Hvordan ser frisk timian ud?
Almindelig timian
Bladene er elipseformede, stærkt grønne og prikkede af kirtelhår. Timian får mørklilla, hvide eller rosa små læbeblomster, der sidder tæt sammen i klaser og bærer to slags blomster, hvoraf de tvekønnede blomster er større end de hunlige. Timian har en særlig behagelig duft, der tiltrækker bier.
Er timian slimløsende?
Timian æterisk olie har en god slimløsende effekt og har antiseptiske egenskaber og bruges derfor ofte som ingrediens i naturmedicin. Timianolie er velegnet til hudpleje – særligt til fedtet/uren hud.
Hvad er timian godt for?
Timian kan give øget energi, og er rig på C-vitamin, kalium og jern. Det har været brugt som lægeplante i årtusinder og har en meget kraftig antiseptisk effekt. Forskning viser også at den har et stort indhold af thymol som har en bakterie- og svampehæmmende effekt.
Hvornår høster man timian?
Frisk timian kan høstes løbende gennem sæsonen, men du kan også høste flere stilke ad gangen, binde dem sammen og hænge dem til tørring i et mørkt, tørt og varmt rum. Du kan sagtens købe tørret timian som krydderi i supermarkedet, men der er altså noget over at tørre sine helt egne krydderurter.
Hvornår høstes timian?
Som krydderi kan timian høstes hele året, og bundtes til tørring. Krydderurten kan du få glæde af til mange former for madlavning. Timian er blandt andet godt til fisk, fjerkræ eller supper. Du kan også bruge timian i urtethe og kryddersnaps.
Kan timian blive for gammelt?
Karry, paprika, timian, oregano osv. kan også holde sig langt længere end datomærkningen siger. - Krydderier bliver ikke for gamle, men mister smag over tid.
Hvordan fryser man timian?
Pluk krydderurten, skyl den, og frys den ned, som den er, i en frysepose – efter nogle timer på frost kan du knuse de frosne urter, så de ikke samler sig i en stor klump. Du kan også vælge at hakke krydderurterne, før du fryser dem ned.
Hvilket land kommer timian fra?
Timian (Thymus vulgaris) er en af de ældste krydderurter, der kendes til. Oprindeligt stammer den 30 centimeter høje plante fra Sydeuropa, men dyrkes overalt i verden – også herhjemme, hvor den i mange haver er fast bestanddel blandt krydderurterne.
Hvor mange slags timian findes der?
Timian-sorter – Citron-timian og flere
Der findes omtrent 350 arter af den velduftende krydderurt i Danmark, og den mest almindelige i Danmark, er den vi kalder havetimian.
Hvordan tørrer man timian?
Start med at rense krydderurterne i vand og tørre dem grundigt. Klip stilke af krydderurterne, og bred dem ud på ovnriste, en bageplade eller i ovnfaste fade (uden bagepapir). Tør dem ved 35-40 grader i mindst 8 timer. Når urterne er tørre, kan du let nulre bladende af stilkene.
Er timian flerårig?
Ja, timian er en flerårig krydderurt, som kan vokse og trives i flere år. Det er en hårdfør plante, der kan overvintre i milde klimaer og genopstå om foråret. Med den rette pleje og vedligeholdelse kan en timianplante holde i mange år og give masser af smagfulde blade til madlavning.
Er tørret timian sundt?
Timian er godt for meget – og måske mere end du lige går og regner med. Som lægeplante bruges den blandt andet til at styrke vores immunsystem, ligesom den styrker vores fordøjelse, så vi ikke føler os oppustede efter et måltid mad. Den er også god for dig, som har problemer med astma, bronkitis eller tør hoste.
Kan timian tåle frost?
Timian er en solelskende plante, og den skal derfor helst placeres i fuld sol. Til gengæld kræver den ingen vanding eller gødning, og den er ekstremt hårdfør – faktisk regnes timian mellem de mest hårdføre krydderurter. Den kan stå en vinter i hård frost uden beskyttelse, og alligevel skyder den på ny til foråret.
Hvor meget tørret timian i forhold til frisk?
Har du ikke den frisk krydderurt, fx frisk timian - så brug den tørrede, men meget mindre. En tommelfingerregel er, at står der 1 dl frisk hakket krydderurt, så brug 1 spsk tørret.
Hvornår er timian i sæson?
salvie, timian og kokleare – beholder bladene om vinteren, og her kan man hente friske blade året rundt.
Kan man spise alle slags roser?
Roser: Man kan som udgangspunkt godt spise alle slags roser, dog ikke de sprøjtede fra butikker.
Hvad smager timian af?
Timian. Timian har en sødlig, jordagtig og let krydret smag, der går godt til kød og marinader. Den passer godt sammen med: Basilikum, purløg, oregano, persille, rosemarin, salvie og estragon.