Bemyndigelse kan kun meddeles til ansatte i kommunens administration og til medlemmer af kommunalbestyrelsen i kommunen. Dvs. de eneste der kan vie folk er kommunalbestyrelsen eller giftefogeder ansat i kommunens administration.
Kan en privat person vie?
Du kan vie venner og familie, men kan også blive kontaktet af borgere, der ønsker, at du skal foretage deres vielse. Det er op til dig, om du vil imødekomme deres ønske. Du skal selv aftale tid og sted med parret. Husk der altid skal være minimum to vidner til stede ved vielsen.
Hvad kræver det at vie folk?
Når I vil giftes, skal I søge om det. Det gør I ved at udfylde en ægteskabserklæring fra den kommune, som I begge eller den ene af jer bor i. I skal bruge selvbetjeningen og søge digitalt. Hvis I ikke har mulighed for at betjene jer selv på nettet, kan I få hjælp i kommunens borgerservice.
Hvem kan vie borgerligt?
Den borgerlige vielse foretages af borgmesteren eller en giftefoged i kommunen. Udover giftefogeden skal der være to vidner til stede under vielsen, som kan skrive under på, at alt er foregået lige efter bogen. Har I ikke selv to personer med, der kan vidne, vil der i stedet være to embedsmænd fra kommunen.
Kan man blive gift i kirke uden gæster?
En forsøgsordning i folkekirken betyder, at hvis I som brudepar har en særlig tilknytning til et sted og jeres præst kan godkende det, kan vielsen foregå uden for kirken. Det kan eksempelvis være hjemme i haven hos jer selv.
Præster nægter at vie homoseksuelle par
Kan en præst vie udenfor kirken?
Vielse uden for kirkens rum
Eller vil I gerne vies i jeres have eller hjem? Det er muligt for brudepar at blive kirkeligt viet uden for kirkens rum, når særlige betingelser er opfyldt. Hvis I som brudepar har en særlig tilknytning til et sted og jeres præst kan godkende det, kan vielsen foregå uden for kirken.
Kan man blive gift i en kirke uden at være døbt?
ved at bo/have boet i sognet, eller en af jer er døbt eller konfirmeret i kirken. Har I ikke tilknytning til kirken, er det præstens afgørelse om vielsen kan foregå der. For at kunne blive viet, skal I have en prøvelsesattest.
Hvad koster det at blive borgerligt viet?
Når I vil søge om at blive viet, skal I sende en ansøgning - ægteskabserklæring - til Familieretshuset og betale et gebyr på kr. 1.800 kr. Hvis betingelserne er opfyldt, udsteder vi en prøvelsesattest eller ægteskabsattest afhængig af, om I ønsker, at vielsen bliver foretaget i Danmark eller i udlandet.
Kan man blive viet på stranden?
En borgerlig vielse foregår ofte på rådhuset, men den kan også foregå på stranden, i baghaven eller et tredje sted. Borgerlige vielser foretages som regel af borgmesteren eller en anden embedsmand, som borgmesteren har bemyndiget til at foretage vielsen.
Hvor lang tid tager en borgerlig vielse?
Borgerlig vielse er det typiske alternativ til det traditionelle kirkebryllup og kan tage blot 15 minutter – det ændrer dog ikke på det faktum, at I stadig bliver ægtefolk med dertilhørende juridiske konsekvenser. Læs mere om borgerlig vielse her – og husk ægtepagten også er vigtig, hvis I bliver gift på rådhuset!
Kan man gifte sig online?
Uanset om I ønsker at blive gift i kirke eller på rådhuset, skal I udfylde en ægteskabserklæring fra den kommune, som I begge eller en af jer bor i. I kan finde og udfylde ægteskabserklæringen online på her.
Hvordan får man licens til at vie folk?
Et anerkendt trossamfund kan ansøge om at få lov til at vie folk. Religiøse forkyndere fra anerkendte trossamfund kan få lov til at vie par (vielsesbemyndigelse). Hvis et trossamfund har få medlemmer og få vielser om året, skal I ansøge om tilladelse for hver vielse.
Hvad koster det at blive gift i en kirke?
Som udgangspunkt koster det ikke noget at blive gift i en kirke, dog kræver visse kirker betaling for specielle sange, blomster og lys.
Kan en kaptajn vie folk?
Kaptajnen på et skib kan ikke vie folk i langt de fleste tilfælde - der er kun et fåtal af lande (fx. Bermuda) der tillader kaptajnvielse, men igen er det siden nødvendigt at få ægteskabet formelt registreret derhjemme.
Hvad koster en giftefoged?
Hvad koster det at booke en giftefoged? Det koster fra 3.800 kroner at booke en giftefoged (2023-pris).
Kan man blive gift hjemme?
Hvis I ønsker at blive gift hjemme i haven eller et andet sted udenfor rådhuset (som hovedregel skal det være indenfor kommunegrænsen), skal I selv lave aftale med et byrådsmedlem der foretager vielser udenfor rådhuset. Hvis I gerne vil giftes i fx. en park, har I selv ansvaret for at få tilladelse til det.
Hvad koster en præst?
Det koster som udgangspunkt ikke noget at blive viet af en præst, men forhør jer alligevel om det. Visse kirker kræver for eksempel betaling for specielle sange, blomster og lys. Og måske også transport. Når I bliver viet af en præst, får I det samme ritual som i kirken.
Kan man blive viet i udlandet?
Betingelser for kunne blive viet i udlandet
Andre lande kræver kun, at I kan dokumentere jeres civilstand med en civilstandsattest. Hvis det land, I ønsker at blive viet i, kræver en attest på, at I ville kunne indgå ægteskab efter de danske regler i ægteskabsloven, skal I søge om at få en ægteskabsattest.
Hvor lang tid tager det at blive gift?
I kan tidligst sende ægteskabserklæringen fire måneder før jeres ønskede vielsesdato. I skal begge have MitID for at udfylde ægteskabserklæringen digitalt. I får normalt svar på ægteskabserklæringen inden for to uger via Digital Post.
Kan man blive gift i Danmark hvis man bor i udlandet?
Hvis du gifter dig med en udlænding
Hvis den ene af jer er udlænding, skal I muligvis udfylde og aflevere en erklæring om kendskab til reglerne om ægtefællesammenføring i udlændingeloven. Det gælder, hvis én af jer: ikke har dansk indfødsret. ikke har statsborgerskab i et nordisk land.
Hvilke fordele er der ved at blive gift?
I et ægteskab sværger I ikke blot troskab, men også, at I vil forsørge og hjælpe hinanden. Dette kaldes gensidig forsørgelsespligt og medfører, at I har mulighed for at overføre en ubegrænset mængde midler – herunder penge – til hinanden uden, at I bliver beskattet.
Hvor kan man se borgerlige vielser?
Borgerlige vielser i København
Rigsarkivet København har filmkopier af protokollerne. Protokollerne kan ses online på Københavns Stadsarkivs hjemmeside. På Arkivalieronline finder du borgerlige ægteskaber 1923-1961 fra: Frederiksberg, Gentofte og København. Fra København er der desuden et navneregister.
Hvad koster det at blive begravet hvis man ikke er medlem af folkekirken?
Til sammenligning koster det omkring 4.700 kroner at blive begravet i en urne på en gravplads i Danmark, og 16.678 for en kisteplads, hvis man ikke er medlem.
Kan man blive begravet i en kirke hvis man ikke er medlem af folkekirken?
Er afdøde ikke medlem af folkekirken, kan man som udgangspunkt ikke blive begravet eller bisat fra en kirke. Man kan så heller ikke få en præst til at bistå ceremonien. Er afdøde ikke medlem af folkekirken, kan man dog stadig blive begravet eller bisat, dette foregår så typisk fra et kapel.
Kan man blive begravet uden kirke?
Begravelse eller bisættelse
De fleste vælger bisættelse, men det er også muligt at blive begravet, hvis man ikke er medlem af folkekirken. Så vil der bare ikke være en præst med ved nedsænkningen af kisten.