Forandrede overfladeceller i en celleprøve fra livmoderhalsen kan f. eks. ses ved infektion med klamydia eller svamp, men også ved infektion med HPV (human papillomavirus).
Hvad kan give celleforandringer?
I nogle tilfælde bliver virus i cellerne i slimhinden og bliver til en kronisk infektion. Dette vil med tiden kunne give celleforandringer på livmoderhalsen. Der går oftest mange år, fra man får en HPV-infektion, til man udvikler celleforandringer. Man får ikke celleforandringer uden først at have en infektion med HPV.
Kan svamp være tegn på kræft?
De tidligste symptomer på kræft i de ydre kønsorganer er:
eks. helt banale svampeinfektioner. Du skal især være opmærksom, hvis generne varer ved efter eventuel behandling på mistanke om svamp. Hvis generne fortsætter, skal du kontakte din læge og bede om at få foretaget en gynækologisk undersøgelse.
Hvorfor får man celleforandringer i livmoderen?
Hvorfor opstår celleforandringer? Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en infektion med HPV (Human Papilloma Virus). Infektionen giver ingen symptomer.
Kan klamydia give celleforandringer?
Forandringer i overfladecellerne kan også ses ved infektion,(f. eks. klamydia eller svamp) eller skedekatar. Ved tegn på infektion vil din egen læge behandle en eventuel infektion og tage en kontrolcelleprøve efter nogle måneder.
Hvordan denne sygdom ændrer formen på dine celler - Amber M. Yates
Kan man få HPV uden seksuel kontakt?
Man kan godt blive smittet med HPV uden at have haft samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Kondom yder desværre ikke tilstrækkelig beskyttelse mod HPV-smitte.
Kan man se klamydia ved celleskrab?
Undersøgelsen bør laves midt i mellem 2 menstruationer. Ved samme undersøgelse kan du blive testet for kønssygdomme for eksempel chlamydia og gonoré.
Er det normalt at have celleforandringer?
Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.
Hvor lang tid går der fra celleforandring til kræft?
Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).
Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Hvilke sygdomme og skader kan svamp give?
Overordnet set bliver svampe, der kan fremkalde infektioner hos mennesker, opdelt i to grupper. Dermatofytter, der kan give infektioner i hud, hår og negle. Det kan fx være fodsvamp, neglesvamp, ringorm og svampeinfektion i hovedbunden.
Hvorfor bliver jeg ved med at få svamp?
Svampeinfektion i skeden (candida vaginitis) skyldes svampen Candida albicans. Mange kvinder bærer helt naturligt på denne svamp. Men hvis bakteriefloraen i skeden ændrer sig, og svampen pludselig får de rette betingelser for at vokse, kan den give svampeinfektion i skeden.
Kan livmoderhalskræft mærkes?
Symptomer på livmoderhalskræft
Celleforandringer i sig selv giver ingen symptomer, men får de lov til at udvikle sig til kræft, kommer der symptomer i form af: Blodigt udflåd fra skeden, der kan være kraftigt og ildelugtende.
Hvor ofte skal man tjekkes for celleforandringer?
Alle kvinder i 23- 49 år inviteres til screening for livmoderhalskræft hvert tredje år, og kvinder i alderen 50 - 64 år hvert femte år. Det betyder at du vil modtage din første invitation til screening når du er mellem 23 og 26 år.
Hvor hurtigt kommer celleforandringer?
Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Alle grader af celleforandringer kan behandles.
Kan en gynækolog se celleforandringer?
Lægen undersøger dig ved en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen ser og mærker lægen nøje på livmoderhalsen . Hvis lægen finder forandringer, sår eller en knude på livmoderhalsen, der giver mistanke om celleforandringer eller kræft, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
Kan lette celleforandringer være kræft?
Hvis du får konstateret celleforandringer i livmoderhalsen, betyder det ikke, at du har kræft. Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er ikke kræft. Ordet celleforandringer bruges både om atypiske celler og om forstadier til livmoderhalskræft.
Er svære celleforandringer kræft?
Celleforandringer er ikke det samme som kræft, og det er langt fra alle celleforandringer, der fører til kræft senere hen. Udviklingen fra cellefor- andringer til livmoderhalskræft kan ske i løbet af en periode på 10-15 år – men i sjældne tilfælde går der blot et par år.
Er man sygemeldt efter keglesnit?
Der er ingen egentlig sygemelding. For at give såret ro til at hele bør du dog undlade tunge løft og anden fysisk anstrengelse i en uge efter indgrebet.
Kan en gynækolog Se kræft?
Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Hvor mange kvinder har celleforandringer?
Cirka 15.000 kvinder får hvert år konstateret celleforandringer. Heraf bliver cirka 6000 kvinder opereret for forstadier til livmoderhalskræft ved et keglesnit, og cirka 375 af disse kvinder får konstateret livmoderhalskræft.
Hvad er tegn på livmoderhalskræft?
De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.
Kan man have klamydia og svamp på samme tid?
I sjældne tilfælde kan du opleve, at klamydia giver udslæt på kønsdelene i form af svampe-, vorte- eller blomkålslignende gevækster.
Kan jeg smitte min kæreste med HPV?
Man bliver nemt smittet, når man har sex med en person, der har virus. HPV smitter ikke kun ved samleje, men også ved hud mod hud kontakt omkring kønsorganerne. Man er derfor ikke fuldstændigt beskyttet, selv om man bruger kondom. Men det nedsætter smitterisikoen væsentligt.
Hvordan starter livmoderhalskræft?
Man ved, at rygning øger risikoen for at udvikle celleforandringer. Det tager ofte mange år, fra man bliver smittet med en af de HPV-typer, der kan give forstadier, til man rent faktisk udvikler forstadier og i nogle tilfælde senere livmoderhalskræft.