Personrelaterede institutionsnavne skrives med stort.
Er titler med stort eller småt?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Hvornår skal man skrive med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er Folketinget med stort?
Folketingets skrives med stort begyndelsesbogstav (da der er tale om navnet på det danske parlament), formand skrives med lille begyndelsesbogstav (da der er tale om en titel).
Er statsminister med stort?
Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f. eks. statsminister Thorvald Stauning.
Borgmester mener, at vi i fremtiden vil have et stort behov for AI. Hvad er dine tanker om dette?
Er regeringen med stort?
Med lille skrives betegnelser som staten, regeringen, kirken, folkekirken, folkeskolen, skattevæs(e)net og sygehusvæs(e)net. Også betegnelser som forsvaret, flyvevåb(e)net, søværnet og hjemmeværnet skrives med lille når de fungerer som almene overbegreber.
Er farmor med stort?
Helt overordnet set skal alle egennavne - det vil sige navne på personer, steder, bygninger, bøger m.v., normalt skrives med stort begyndelsesbogstav.
Er pinse med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn). Også trinitatis er med småt.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon.
Er franske med stort?
Substantiver (navneord), der betegner personer tilhørende en bestemt nationalitet skrives altid med stort begyndelsesbogstav på fransk. For eks.: un Danois - en dansker, le Français - franskmanden, les Suédois - svenskerne.
Er Jomfru Maria med stort?
Gud, Vorherre (el. Vor Herre), Herren, Faderen, Frelseren, Skaberen,Sønnen, Menneskesønnen, Helligånden, Jomfru Maria, Den Hellige Jomfru, Madonna, Moder Jord, Sankt Peter, Allah, Buddha, Djævelen,Satan, Fanden, Apollon, Venus, Freja, Odin, Fenrisulven, Midgårdsormen.
Er love med stort?
Lovforslag, beslutningsforslag, redegørelser til Folketinget fra ministre, love, bekendtgørelser, direktiver, traktater, konventioner m.m. skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. redegørelse om indsatsen mod terrorisme.
Er Jylland med stort?
Navne i pluralis: skal skrives med stort: Valdemarerne, de tre Lener, Kennedyerne. Geografiske områder: København, Jylland, England, Skagerrak, Sahara, Furesøen.
Er overlæge med stort?
Er overlæge med stort? Skrives med lille, fx cand.
Er kongehuset med stort K?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks. Hans Hellighed/Deres Hellighed.
Er advokat med stort?
Titler, stillingsbetegnelser og akademiske grader
De fleste titler og stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav på dansk: ”Man bør altid skrive stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav”, forklarede professor Balthazar.
Er øst med stort?
Øst, vest – hjemme bedst
Nord, syd, øst og vest skrives alle med lille begyndelsesbogstav, medmindre de indgår som led i et egennavn (proprium), fx Syddanmark, Vestfyn, Sydøstasien, Østberlin, Nordsjælland Den slags sammensætninger skal altid skrives i ét ord og altså med stort...
Hvilke ord skal skrives med stort?
Sammensætninger med egennavne som i sig selv er et egennavn, skriver man med stort begyndelsesbogstav. · Forbudssverige. Sammensætninger med egennavne som ikke i sig selv er et navn, kan man valgfrit skrive med lille eller stort begyndelsesbogstav.
Er Danish med stort?
Man skal altid skrive det med stort bogstav, fordi på engelsk skriver man adjektiver der har noget med et land/nationalitet at gøre med stort. Fx the British, the Danish osv.. Ja, uanset om hvilke nationalitet vi snakker om, så skal det altid være med stort begyndelses bogstav.
Er Skærtorsdag med stort?
Højtidsdage som skærtorsdag, langfredag og palmesøndag staves alle med småt.
Er sygdomme med stort?
Betegnelser for sygdomme skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. tyfus.
Er Mors Dag med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn).
Er en bedstemor?
Oldefar og oldemor betegner i dag bedsteforældres far og mor, men blev i middelalderen anvendt som fællesbetegnelse for hhv. farfar og morfar (svarende til bedstefar på nudansk) og farmor/mormor (svarende til bedstemor på nudansk).
Er kommunen med stort?
Kommuner og regioner skrives med stort.