Okse- og kalvekød er blandt de kødtyper, der belaster klimaet mest. Men der er stor forskel på, hvor meget kødet egentlig belaster, afhængig af race, opdrætsforhold, transport m.m. I Danmark har vi en langt mindre klimabelastende produktion, og mere end 80% af det hakkede oksekød stammer fra danske malkekvæg.
Er kød klimavenligt?
Spis mindre kød
Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring. Begge dele er stærkere drivhusgasser end CO2. Spis derfor hellere fisk, kylling eller svinekød i stedet for oksekød.
Hvor meget CO2 udleder kødproduktionen i Danmark?
Sammenlagt sender danskernes forbrug af oksekød otte millioner ton CO2 ud i atmosfæren om året. Det svarer til 40 procent af de godt 20 millioner ton CO2, som Danmark i alt skal spare i 2030 for at leve op til vores klimamål om at reducere 70 procent af landets udledninger.
Hvilket kød er værst for miljøet?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv.
Hvorfor er kød ikke bæredygtigt?
Kødproduktion er spild af energi
Energiforbruget, i form af brændstof og lignende, til produktion af protein fra kød er mere end 11 gange højere end til produktion af protein fra korn. Energiforbruget til produktion af oksekød er 40 gange højere end energiindholdet i kødet. For lammekød er der tale om 57 gange.
Kylling er et klimavenligt kødvalg
Hvor meget belaster oksekød klimaet?
Ny klimadatabase gør oksekød til endnu større skurk: En mørbrad udleder lige så meget CO2 som en køretur til Paris. En ny stor database viser, hvor meget CO2 500 forskellige fødevarer udleder. Et kilo oksemørbrad udleder 152 kilo CO2. Det svarer til en køretur til Paris.
Hvilket kød forurener mindst?
Det skal ses i lyset af, at hverken svinekød eller kyllingekød er at finde i top 10. Svinekød ligger på 4,6 kg CO2 per kg spiseligt kød, mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.
Hvad forurener mest i Danmark?
Udover transport og energiforsyning er de fem brancher i den danske økonomi, som udleder mest CO2: glas- og betonindustri, råstofindvinding, renovation, affaldsbehandling mv., landbrug og gartneri samt bygge og anlæg. Disse fem brancher står tilsammen for 59 pct.
Hvor meget skader kød klimaet?
En stor del af udledningerne kommer fra kødproduktionen. Kød er en meget klimabelastende fødevare, fordi dyrene udleder drivhusgassen metan og fodres med afgrøder, som bliver importeret fra udlandet og kræver meget plads at dyrke. Det fører til, at regnskov og andre naturområder bliver fjernet.
Hvilket dyr er mest klimavenligt?
Derfor er hamstere og kanariefugle og den slags nok også de mest klimavenlige kæledyr, man kan få. Med dyr, der spiser frø og den slags, giver det ikke rigtig mening at lave en større beregning på deres klimaaftryk.
Hvilken industri udleder mest CO2 i Danmark?
Virksomhedernes udledning af drivhusgasser
Der har været størst fald i udledningen fra branchen forsyningsvirksomhed, som omfatter fx kraftværker og vindmøller. Landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, der udleder mest i Danmark.
Hvilket firma udleder mest CO2 i Danmark?
I 2021 udledte Aalborg Portland 2,2 millioner ton CO2 om året. De mange ton gør cementfabrikken til den virksomhed i Danmark, der udleder langt, langt mest CO2. Men det skal være anderledes i 2030. Aalborg Portland har netop meldt ud, at virksomheden vil mindske sin CO2-udledning med 73 procent.
Hvorfor udleder Danmark så meget CO2?
En dansker udleder i gennemsnit 17 tusind kg altså 17 ton CO2 hvert år. Det kommer blandt andet fra vores mad, transport og ting og sager, vi køber. Men hele 5 ton CO2 skyldes fælles udledninger fra for eksempel drift af danske sygehuse, skoler, infrastruktur og andre ting, vi alle sammen benytter i samfundet.
Er svinekød klimavenligt?
Vælg lyst kød frem for mørkt kød
Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød. Man bruger nemlig mindre foder pr. kilo kød, og drøvtyggere som køer prutter og bøvser metan. Metan er en klimagas, som er 25 gange så kraftig som CO2.
Er oksekød bæredygtigt?
Okse- og kalvekød er blandt de kødtyper, der belaster klimaet mest. Men der er stor forskel på, hvor meget kødet egentlig belaster, afhængig af race, opdrætsforhold, transport m.m. I Danmark har vi en langt mindre klimabelastende produktion, og mere end 80% af det hakkede oksekød stammer fra danske malkekvæg.
Hvilke typer kød udleder mest CO2?
Så meget CO2 udleder kød
De største syndere er oksekød og lam, derefter kommer fisk, enkelte skaldyr og i den anden ende er kylling og svinekød.
Hvilket dyr forurener mest?
Oksekød er klart den fødevare, der udleder flest drivhusgasser og har det største klimaaftryk. Oksekød i forskellige afskygninger dominerer listen helt til plads 13. Dernæst kommer lammekølle med 27,43 CO2e/kg og lammekød i andre udskæringer følger derefter.
Hvad er den største klimasynder?
Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder. Ifølge IPCC er disse industrier ansvarlige for omkring 75% af de globale drivhusgasemissioner.
Hvad forurener mest køer eller biler?
Så svaret på spørgsmålet er ja: Køer udleder drivhusgasser og påvirker dermed klimaet. I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren.
Hvilke firmaer forurener mest?
- Coal India.
- PJSC Gazprom.
- Exxon Mobil Corporation.
- Cummins Inc.
- Thyssenkrupp AG.
- Rosneft OAO.
- Royal Dutch Shell.
- China Petroleum & Chemical Corporation.
Hvor meget forurener en dansker?
Hver dansker udleder i gennemsnit 13 ton CO2 om året. Det er meget langt fra gennemsnittet for verdensborgeren, der ligger på seks ton.
Er kylling klimavenligt?
Kylling og andet fjerkræ er blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk. Ifølge Den store klimadatabase fra Concito har kyllingekød i gennemsnit 85 procent lavere CO2e-aftryk end oksekød.
Hvor meget forurener en bøf?
Det er næppe overraskende, at rødt kød er dårligt for klimaet. En burger med 180 g hakkebøf samt bacon og ost belaster således med over 6 kg CO2e, hvilket er mere end 15 gange så meget som en burger med plantebøf, hvor aftrykket er 0,4 kg CO2e.