Vikingerne tilberedte deres mad over ildsteder inde i husene; nogle stormandsgårde havde et helt køkkenhus/kogehus for sig selv. Gryder af ler eller metal kunne hænges over ildstedet i et stativ og varmes op af ilden eller gløderne. Heri kunne laves suppe eller grød og koges kød. Læs om vikingernes gårde og bygninger.
Hvordan spiste vikingerne?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvordan bagte vikingerne brød?
En ting der er nævnt i de kilder vi har fra vikingetiden er et ugæret, fladt brød, der omtales som leve. Bagningen af leve kunne foregå på åbent ildsted, inde eller ude. Og de behøvede kun en ophedet ler- eller metalpande, fordi brødet vendes, så det bliver bagt på begge sider.
Hvilken type slik spiste vikingerne?
I vikingetiden havde man ikke slik, men i stedet kunne man få honning eller tygge kvanstængler, som smagte sødt. Vikingerne spiste af tallerkener, men ikke af porcelæn som i dag. Tallerkner såvel som skåle, knive og skeer var lavet i træ.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
What Viking Diets Were Really Like
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad spiste og drak vikingerne?
Vikingerne drak mælk fra både køer, geder og får. Vi ved ikke, om dyrene har givet mælk hele året. Men vikingerne sørgede i det mindste for at konservere noget af mælken ved at lave det til ost og smør. Smør kunne laves ved at piske fløden længe nok til, at den delte sig i smør og kærnemælk.
Hvad kaldte man vikingerne sig selv?
Ifølge Nationalmuseets historikere blev datidens vikinger ifølge europæiske kilder kaldt for normannere, men de nationale betegnelser daner, svear og nordmand forekommer også (se kilder). Danske historikere har siden 1873 opereret med begrebet 'vikingetid' til at beskrive den sidste del af jernalderen.
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Vikingerne dyrkede også grøntsager som kål, løg og hvidløg i deres køkkenhaver. Det var afgrøder, som kunne holde sig længe og høstedes senere end de fleste frugter, og som derfor var gode til vinterforrådet. Vi ved fra flere af sagaerne, at løg havde noget magisk over sig; fra sen jernalder er der bl.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvor stor var vikingerne?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor drog vikingerne hen?
Vikingeskibene førte vikingerne så langt som til Grønland og det amerikanske kontinent i vest og på vej til Kalifatet i Bagdad og Konstantinopel i det byzantinske rige i øst. I anden halvdel af 800-årene blev det mere og mere almindeligt, at vikingerne bosatte sig i de lande, de havde hærget.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.
Hvilke tal brugte vikingerne?
Men vikingerne havde ikke noget talsystem og har formentlig brugt småsten til at lægge sammen og trække fra – som bl. a. romerne havde gjort langt tidligere. Mængdeangivelsen blev skrevet ned med tegn, der mindede om romertal, hvor hvert tegn stod for et bestemt antal.
Hvornår stoppede vikingerne?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvad var kvindens rolle i vikingetiden?
Kvinder havde som opgave at passe børnene, tage sig af de ældre, tilberede og konservere mad, bl. a. mejeriprodukter, og anden forarbejdning af råprodukter. Tekstilproduktionen var også et kompliceret og tidskrævende arbejde, der inkluderede bearbejdning af uld, spinding og vævning.
Hvem er den mest kendte viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Hvilke sprog tales der i Vikings?
Hvordan lød vikingernes sprog? For 1.000 år siden talte vi stort set det samme sprog i hele Norden. Vikingerne selv kaldte det for 'dansk tunge'. Men i dag minder sproget mere om islandsk og færøsk end dansk.
Hvorfor sejlede vikingerne?
Med deres handelsskibe tilbagelagde de store afstande og fragtede varer mellem fx Norge og Island – en tur, der kunne klares på lidt over en uge i godt vejr. Langskibene sejlede derimod primært langs Europas kyster. Her var de på udkig efter byer at plyndre – eller på vej til krigshandlinger i især England.
Hvad har vi arvet fra vikingetiden?
Vikingerne efterlod spor i jorden efter sig. Disse spor kan arkæologerne i dag grave frem, og på den måde får vi viden om, hvordan livet var i vikingetiden. Også på vikingernes runesten kan vi lære lidt om tiden. Her har vikingerne skrevet korte tekster i runer, som var deres bogstaver.
Hvad er asatro i dag?
Hvad er Asatro i dag? Moderne blót - hyldest og ofring til guderne. Thor og Odin lever stadig i bedste velgående 1000 år efter vikingetiden. De moderne asatroende mødes under åben himmel, hvor de blóter – hylder og ofrer til guderne.
Hvor boede vikingerne i Danmark?
Næsten alle vikinger levede i langhuse – på nær indbyggerne i de få større byer som Ribe og Hedeby. Husene i byerne var mindre og mere kvadratiske. I Danmark levede vikingerne som oftest i landsbyer, der bestod af seks-syv gårde med hver sit langhus.
Hvordan så en rigtig viking ud?
»Ud fra billedkilder ved vi, at vikingerne havde velplejede skæg og hår. Mændene havde et langt pandehår og kort hår bag på hovedet,« fortæller Louise Kæmpe Henriksen og fortsætter: »Skægget kunne være kort eller langt, men det var altid velfriseret. Længere nede på halsen var huden barberet glat.
Hvordan levede børn i vikingetiden?
I vikingetiden var børnenes liv ikke adskilt fra de voksnes, som det er i dag. Allerede i en ung alder blev børnene sat til at arbejde. De var en del af familien og skulle hjælpe til med de daglige gøremål – det skal børn nu også i dag. Omfanget af arbejdet var dog større end i dag.