Du skal sætte komma mellem to helsætninger, der er forbundet med en af følgende konjunktioner: og, eller, for, men, så eller thi. Altså komma foran/komma før konjunktionen.
Hvilke ord skal man sætte komma efter?
Sæt altid komma ved tilføjelser til sætningen (især, ifølge, fx). Når du tilføjer et forklarende led til din sætning, skal der altid være komma foran tilføjelsen. Det er ofte efter ord som "især", "fx", "ifølge". Vi overnatter ofte i telt på vores ferier, især om sommeren.
Hvornår skal man ikke sætte komma?
Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Hvordan er kommareglerne?
Man får placeret en masse kommaer korrekt, og reglen gælder i næsten alle tilfælde. Der skal komma foran ordet 'som', hvis ordet kan udskiftes med 'der'. Det samme gælder den anden vej rundt. Der skal komma foran ordet 'der', hvis det kan udskiftes med 'som'.
Er der komma før eller efter og?
BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned. (Korrekt: Tordenen buldrede, og regnen styrtede ned).
Komma efter ledsætninger?
Er der komma efter hej?
Du skal derfor ikke indsætte komma - eller punktum, for den sags skyld - efter den indledende hilsen, uanset om du bruger 'hej', 'kære' eller ''allo 'allo'. Linjeskiftet efter den indledende hilsen gør det ud for et tegn. Start derfor det efterfølgende afsnit med stort begyndelsesbogstav.
Hvad er de nye kommaregler?
Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Hvordan sætter man komma i en tekst?
Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Er der altid komma før HV ord?
Der sættes altid komma foran hv-ord, f. eks. Ingen ved, hvad udfaldet af afstemningen bliver.
Er der komma før at?
Vi sætter altid komma foran for at, når for at indleder en ledsætning, f. eks. Man skal have stemmeret, for at man kan blive valgt til Folketinget.
Er der komma før om?
Der skal være komma foran om, hvis ordet starter en ledsætning. Om er et af de ord, der typisk indleder en ledsætning, og når det er tilfældet, skal der derfor komma foran om.
Er der komma før for?
Du skal sætte komma mellem to helsætninger, der er forbundet med en af følgende konjunktioner: og, eller, for, men, så eller thi. Altså komma foran/komma før konjunktionen.
Kan man godt starte en sætning med og?
Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.
Kan man sætte komma efter fordi?
Bindeord. Bindeord (konjunktioner), som for eksempel: men, eller, fordi, og, selv om, at, da og når, er typiske hoved- eller ledsætningsindledere. Det betyder, at hvis en af disse ord står mellem to neksus, så skal der sættes komma foran ordet.
Hvornår skal der komma om et navn?
Brug den huskeregel, når du henviser til navne, bøger osv. i dine tekster, så husker du at sætte komma, når du skal - og du ved, hvornår du ikke skal sætte komma rundt om et navn.
Er der komma efter altså?
Vi sætter ikke komma efter altså, da det indgår i helsætningen, f. eks. Jeg elsker møder, hvor man kan lave konklusioner, og jeg kan konkludere, at 95 pct. er mindre end 100 pct., for det har ordføreren bekræftet mig i.
Er der komma efter kære?
Hvad så med ”Kære John,”? Nej. Uanset hvordan du modellerer din starthilsen, skal der ikke komma efter den. Ikke noget komma.
Er der komma foran eller?
Sæt ikke komma foran 'eller', hvis der kun er én sætning
Hvis der kun er én sætning og altså kun ét udsagnsled og ét grundled, skal der ikke sættes komma: Jeg kan hverken tirsdag eller onsdag. eller tage på en lang rejse. mandag, tirsdag eller onsdag.
Er der altid komma foran som?
Sæt ikke komma foran som, når der kun er én sætning
Som nævnt skal der komma mellem sætninger, som hver indeholder et udsagnsled og et grundled.
Hvorfor komma er vigtigt?
Kommaet fremmer forståelsen
Det startede egentlig som en skråstreg ( / ) tilbage i 1200-tallet. Den (stregen) blev gradvist forkortet, så tegnet til sidst blev til det komma, vi kender og bruger i dag –> ( , ). Uanset, så er kommaet en vigtig del af det skrevne sprog.
Kan man sætte komma efter et spørgsmålstegn?
Hvem der kommer til kurset, ved vi ikke. Hvis du sætter det traditionelle komma, skal du altså sætte komma før og efter ledsætningerne, medmindre der står et andet større tegn som punktum, spørgsmålstegn eller udråbstegn.
Kan man sætte komma efter punktum?
Både komma, punktum og udråbstegn kan bruges. Man kan evt. sætte et valgfrit komma mellem sluthilsen og afsendernavn, men ikke, hvis man har brugt en forkortelse med punktum, fx. Mvh., Vh.
Er der komma foran end?
Vi sætter altid komma foran end, når det indleder en ledsætning, f. eks. Vi har større tillid til bankernes vilje, end regeringen åbenbart har.