Sprognævnet anbefaler at man undlader at sætte komma foran ledsætninger, dvs. at man som hovedregel undlader at sætte komma foran at, der, som og hv-ord (hvem, hvad, hvilken, hvornår, hvorfor osv.) samt underordningskonjunktioner som når, da og hvis.
Hvornår skal man sætte komma foran som?
For igen gælder det, at der skal være komma foran som, hvis du sætter startkomma – og hvis som indleder en ny sætning. Og ellers ikke! Eksempel: ”Jeg har det, som om jeg skal besvime over det fordømte komma.”
Hvad er de nye kommaregler?
Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Hvad er uden startkomma?
En tekst uden startkomma vil sige, at du ikke sætter komma foran ledsætninger. På dansk er der et' kommasystem med to muligheder. Den ene mulighed er at undlade komma foran alle ledsætninger, hvilket kaldes uden startkomma. Den anden mulighed er netop at sætte komma foran ledsætninger, hvilket kaldes med startkomma.
Hvad er startkomma eksempel?
Startkomma adskiller sætninger, der hører sammen
"Hvis man ikke sætter startkomma, hænger en sætning bedre sammen rent meningsmæssigt. For eksempel sætningen: Kender du ham som går der. Et startkomma her vil bryde genstandsleddet op. Man hører det også når man siger sætningen højt.
Komma foran "at" - medmindre...
Hvilke ord skal man altid sætte komma foran?
- Sæt altid komma foran "at", medmindre der følger et udsagnsord efter. ...
- Sæt altid komma foran "men". ...
- Sæt komma foran "som" og "der", når de kan erstatte hinanden, medmindre "som" eller "der" står efter et hv-ord. ...
- Sæt komma i en opremsning.
Hvor skal jeg sætte komma?
- Der sættes komma i opremsninger. ...
- Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser) ...
- Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger. ...
- Der kan sættes komma foran ledsætninger. ...
- Der sættes komma efter ledsætninger.
Hvordan finder man startkomma?
Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Hvad er forskellen på startkomma og Slutkomma?
Startkomma sætter man der hvor ledsætningen starter, og slutkommaet sætter man der hvor ledsætningen slutter.
Hvad er det modsatte af startkomma?
Man sætter startkomma foran ledsætninger. Slutkomma: Der skal altid et komma efter en ledsætning, hvis ikke et andet tegn afslutter sætningen. I øvrigt skal der altid komma mellem helsætninger. Komma foran men: Det er altid tilladt at sætte komma foran men.
Er der komma før at?
Vi sætter altid komma foran for at, når for at indleder en ledsætning, f. eks. Man skal have stemmeret, for at man kan blive valgt til Folketinget.
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Er der komma før om?
Der skal være komma foran om, hvis ordet starter en ledsætning. Om er et af de ord, der typisk indleder en ledsætning, og når det er tilfældet, skal der derfor komma foran om.
Er der altid komma før som?
Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er. En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord. Nemmere bliver det ikke.
Er hvis et HV ord?
Der er ofte komma før “HV-ord”: Hvis, hvad, hvem, hvorfor, hvornår. Eksempel: Jeg har et hus, hvor jeg bor med min kone. Der er ofte komma før disse småord: Fordi, da, så, når, mens.
Kan man godt starte en sætning med og?
Kan man starte en sætning med ”og”? Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det. Det kan være en fin regel som begynder i det danske sprog – enten som udlænding eller ungt menneske – at undlade brugen af ”og” i starten af en sætning.
Hvad er mest normalt med eller uden startkomma?
(1) Hovedregel: fast slutkomma, valgfrit startkomma
Der skal normalt altid sættes slutkomma efter en ledsætning (se dog punkt 2. b og punkt 6 nedenfor), hvorimod det som hovedregel er valgfrit om man også vil sætte startkomma foran ledsætningen (se dog § 47.5 og punkt 3 nedenfor).
Er der komma foran end?
Vi sætter altid komma foran end, når det indleder en ledsætning, f. eks. Vi har større tillid til bankernes vilje, end regeringen åbenbart har.
Kan man putte komma før og?
BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned.
Hvornår skal man bruge som og der?
- Som. “Som” er som sagt altid rigtigt. ...
- Der. “Der” kan kun bruges, når det fungerer som subjekt i en ledsætning. ...
- Ingen af delene. Du kan helt undlade at bruge et stedord, hvis stedordet ikke optræder som subjekt.
Er kommaet sat rigtigt?
Nyt komma blev afskaffet i 2004. Siden da har vi kun brugt grammatisk komma, dog er det nu valgfrit, om man vil sætte komma foran ledsætninger, dvs. startkomma. Helsætning, ledsætning, opremsning, komma før men, startkomma ...
Hvordan sætter man komma i en tekst?
Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"
Er der komma foran fordi?
Foran som om, fordi, som og end
Sæt komma foran ledsætninger med som om og fordi og foran som og end når der er tale om sammenligninger: Han gik bare sin vej, som om der ikke var sket noget. Han købte den, fordi prisen var rigtig.
Er der komma foran eller?
Sæt ikke komma foran 'eller', hvis der kun er én sætning
Hvis der kun er én sætning og altså kun ét udsagnsled og ét grundled, skal der ikke sættes komma: Jeg kan hverken tirsdag eller onsdag. eller tage på en lang rejse. mandag, tirsdag eller onsdag.
Er der komma efter eller?
5.1 Sideordnede sætninger
Helsætninger skal adskilles med komma (§3.1) - der er så at sige tale om en opremsning af flere udsagn. Hvis der er et bindeord mellem sætningerne (og, eller, men, for, så), står kommaet før dette.