Der er olie og gas i den danske del af Nordsøen, og Danmark har indvundet begge dele siden 1972. Produktionen er vigtig for den danske økonomi og skaber arbejdspladser både på land og på havet.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Hvor stor er Danmarks produktion af olie og gas? I 2022 lå den danske produktion på 23,5 mio. tønder olie og 1.313 mio. m3 gas, men efter at have været støt faldende gennem mange år, stiger både olie- og gasproduktion lige nu kraftigt igen.
Hvornår får vi igen gas fra Nordsøen?
DUC-partnerne investerer tilsammen cirka 27 milliarder kroner i at genopbygge Tyra-feltet. Den 21. marts 2024, er den genopbyggede Tyra-hub, der forbinder de omkringliggende felter i Nordsøen, begyndt at genopbygge trykket i rørledningen, der forbinder Tyra-feltet med Nybro.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet?
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet? Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Hvor længe har vi gas i Danmark?
Med et bredt flertal i Folketinget er det nu vedtaget, at det er slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger i 2035. Samtidig skal al gas i Danmark være grønt i 2030.
NORDSØEN | Trailer
Hvor meget gas er der tilbage i Nordsøen?
Modelberegninger fra det grønne nationalregnskab viser at den samlede værdi af nordsøolien er faldet kraftigt og kan estimeres til mellem 0 og 104 mia.
Hvornår stopper naturgas i Danmark?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Hvornår begynder Danmark at producere gas igen?
Efter den omfattende renovering er Danmarks største naturgasfelt klar til produktion igen i starten af næste år. Og allerede i 2. kvartal ventes produktionen at være på fuldt niveau, oplyser det norske energiselskab BlueNord, der er partner i Dansk Undergrunds Consortium.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Først om fire måneder er Tyra-feltet dog tilbage på fuld kraft, og først da vil Danmark igen være selvforsynende med naturgas og dermed igen uafhængig af gas fra Rusland.
Hvem ejer Tyra-feltet i Nordsøen?
TotalEnergies driver Tyra-feltet på vegne af Dansk Undergrunds Consortium, som det franske selskab ejer 43,2 procent af efter at have købt Mærsk Olie & Gas tilbage i 2016. De øvrige ejere er BlueNord, som har 36,8 procent af aktierne, og Nordsøfonden – som ejes af den danske stat – med 20 procents ejerskab.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
Norge tegnede sig for næsten 30 % af al gasimport. Yderligere leverandører omfatter nordafrikanske lande, Det Forenede Kongerige og Qatar. Trædiagram, der viser markedsandele og -værdier (i mia. kubikmeter) for forskellige gasleverandører til EU i 2023.
Er Tyra-feltet dansk?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden.
Hvem ejer gas i Nordsøen?
Hvem ejer nordsøolien? Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
Hvornår er Tyra Feltet klar igen?
2024 er startet i højt tempo, og vi har nu gennemført mere end 80% af forberedelserne til idriftsættelsen på Tyra Øst. Med tests af alle centrale anlæg er vi er nu meget tæt på at kunne levere den første gas," siger Michael Lindholm Pihl Larsen, TotalEnergies' tekniske projektleder på Tyra Genopbygningsprojektet.
Hvilket land får Danmark gas fra?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.
Er Danmark selvforsynende med olie?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Den danske produktion af olie og gas begyndte i 1972 fra Danfeltet. Siden er produktionen af olie og gas steget markant. Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997.
Hvor selvforsynende er Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvad sker der med Tyra feltet?
Tyra-feltets anlæg i Nordsøen er midlertidigt lukket for at blive genopbygget. I perioden mellem september 2019 og vintersæsonen 2023/2024 vil der ikke komme gas fra Tyra-gasfeltet og kun små mængder fra Sydarne-gasfeltet.
Hvor mange boreplatforme er der i Danmark?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter.
Kan Danmark blive selvforsynende med naturgas?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvor mange har gas i Danmark?
I alt er ca. 363.000 kunder tilsluttet gasnettet i Danmark, hvoraf de ca. 325.000 er private villakunder, som primært anvender gas til opvarmning, og resten fordeler sig på opvarmning af større bygninger.
Hvornår bliver oliefyr forbudt?
Fra 1. juli 2016 må du ikke installere oliefyr i dit hus, hvis du kan få fjernvarme eller naturgas i stedet. Regeringen har som mål, at oliefyret er udfaset som opvarmningsform i år 2030.
Hvor meget koster et nyt gasfyr?
Gasfyret koster i omegnen af 40.000 kr. og prisen er inklusiv nedtagning og bortskaffelse af det gamle fyr, alle rør og aftræk. Du får installeret et gasfyr af høj kvalitet – og du kan selvfølgelig altid kontakte OK for rådgivning og sparring.
Hvor længe kan man købe gasfyr?
– At vende ryggen til opvarmning med olie og gas er noget af det bedste, vi kan gøre for den grønne omstilling. Alligevel kan danskerne i dag installere et sort gasfyr, der kan holde længe efter 2045, hvor det er regeringens ambition, at Danmark skal være klimaneutral.