bekendtgørelser, anses som retskilder. Hertil kan næv-nes retspraksis, administrativ praksis, retssædvaner og retsgrundsætningersamt forholdets natur (retstraditioner). Vejledninger indebærer ikke en fast-sættelse af retstilstanden, men alene en beskrivelse af denne.
Er lovbekendtgørelse retskilde?
Når en lov er vedtaget af Folketinget, er den den primære retskilde, og den har forrang foran andre retskilder. En lovbekendtgørelse er derimod en sekundær retskilde, der refererer til de eksisterende love og bestemmelser, og som kan bruges til at finde frem til de gældende regler på et bestemt område.
Hvad er en retskilde?
Retskilder er de faktorer, som danner grundlaget for at opnå viden om, hvad der er gældende ret. Lovgivningen er den primære retskilde, som altid skal tages i betragtning ved fastlæggelse af retsstillingen.
Hvad er en retskilde og hvilke typer findes der?
Retskilde er en fællesbetegnelse for lov eller eller en dom eller et princip eller en sædvane eller andet, som danner grundlag for at fastlægge gældende ret; og dermed gældende retsregler, som er bindende for bl. a. domstoles afgørelser. Dansk ret findes i mange andre typer retskilder end blot love.
Hvad er Danmarks øverste retskilde?
Grundloven er øverst blandt de formelle retsforskrifter. Centrale elementer i Grundloven er reglerne om de øverste statsorganer, dvs. kongehus, regering, folketing og domstole.
What is a decree?
Hvad er forskellen på en lov og en bekendtgørelse?
Love vedtages af Folketinget og indeholder formålsbeskrivelse og de helt grundlæggende bestemmelser inden for området. En lovbekendtgørelse er en sammenskrivning af den gældende lov og samtlige ændringslove, der er kommet til sidenhen.
Hvad er forskellen på en bekendtgørelse og et cirkulære?
Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte.
Er domme en retskilde?
Den type domme er vigtige retskilder, og medvirkende til at beskrive retstilstanden. Domme afsagt af Højesteret vægter hø- jere og har en større præjudikatsværdi end domme afsagt af Landsretten, ligesom domme afsagt af Landsretten, har en større præjudikatsværdi, end domme afsagt af Byretten.
Er en vejledning en retskilde?
En vejledning er en ikke juridisk bindende regulering og kan således ikke i sig selv være regulerende. Den kan udstedes uden hjemmel, fordi den ikke i sig selv er retligt bindende. Dens indhold skal ligge inden for lovens grænser.
Er retspraksis en retskilde?
Retspraksis er en retskilde, der består af domstolenes tidligere domme (eller afgørelser) i sager, hvilket i nogle tilfælde har betydning for afgørelsen af lignende sager. Dommene danner således præcedens og bliver udtryk for gældende ret.
Er en højesteretsdom en retskilde?
Ingen forvaltningsafgørelser eller domme afsagt af by- og landsretterne er en retskilde for Højesteret. Derimod er højesteretsdomme en retskilde for alle, herunder Højesteret selv.
Er forarbejder en retskilde?
En lovs forarbejder (også kaldet lovens motiver) udgør en væsentlig retskilde ved fortolkning af loven.
Er Lovbemærkninger en retskilde?
Det skal præciseres, at lovforarbejder ikke udgør en retskilde, men derimod blot anvendes til subjektiv fortolkning. Det er værd at huske, at der er en tradition for at anvende subjektiv fortolkning i dansk ret; især forvaltningsmyndighed anvender subjektiv fortolkning.
Hvad er en bekendtgørelse lov?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvad er en lovbekendtgørelse?
En lovbekendtgørelse er en administrativ sammenskrivning af en oprindelig hovedlov og de efterfølgende ændringslove. Mange af de lovforslag, som Folketinget vedtager, er ændringer af eksisterende love.
Er cirkulære en retskilde?
Cirkulærer indeholder ofte, hvordan love og/eller bekendtgørelser forstås samt anvendes i praksis. Cirkulærer fungerer som en det af det danske retskildesystem. Retskildesystemet er: Grundloven og EU-lovgivningen.
Hvad er retsfaktum og retsfølge?
Retsfaktum er det, der skal til, for at retsfølgen kan eller skal indtræde. Retsføl- gen er det, som afgørelsen kan eller skal gå ud på. Eksempel: I pensionsloven kan man se, hvor gammel man skal være for at få pension. Her er alderskravet retsfaktum, mens retten til at få pen- sion er retsfølge.
Hvad er uskrevne retskilder?
Uskrevne retskilder findes ikke nedskrevet i paragrafform som de skrevne, men de fremgår af andre former for skrevne tekster, f. eks. domme og tidligere afgørelser (praksis), den juridiske litteratur og lovforarbejder.
Er retningslinjer bindende?
Retningslinjer er bindende for både ledelsen og medarbejderne, og begge parter er forpligtet til at efterleve dem. Procedureretningslinjer og skal-retningslinjer kan ikke opsiges, men de kan ændres ved enighed i MED-udvalget.
Kan en retsgrundsætning være en retskilde?
Retsgrundsætninger udgør retskilder, som især anvendes i forvaltningsret, obligationsret og medieret. I både formueret og forvaltningsret (især for offentlig myndighedsudøvelse) forekommer mange retsregler som retsgrundsætninger.
Hvad er forskellen på en dom og en afgørelse?
En kendelse afslutter som regel ikke den enkelte retssag i modsætning til en dom; dog træffes en række afgørelser om afvisning i den civile retspleje også ved kendelse, og alle afgørelser i fogedretterne træffes ved beslutning eller kendelse.
Er forholdets natur en retskilde?
Forholdets natur er en retskilde; omend en meget omstridt og kritiseret retskilde og den lavest rangerende retskilde. Ikke alle jurister anvender termen, og modstandere af at anvende begrebet finder, at forholdets natur har et uklart indhold.
Er en bekendtgørelse bindende?
En bekendtgørelse gennemfører eller udfylder en lovs regler. En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder.
Kan man ændre en bekendtgørelse?
Er der behov for at ændre de regler, der fremgår af en bekendtgørelse, må der tages stilling til, om ændringen skal gennemføres ved udstedelse af en helt ny bekendtgørelse eller ved en bekendtgø- relse om ændring af den eksisterende bekendtgørelse.
Hvad anvendes en bekendtgørelse ofte til?
Regler, der uddyber eller præciserer reglerne i en lov. Bekendtgørelser udstedes administrativt af et ministerium. En bekendtgørelse har samme virkning over for borgerne som en lov, selv om den ikke er vedtaget af Folketinget.