I opgaver i Historie skal du ofte benytte den metode, der hedder at redegøre/at beskrive. Det kan være, du skal redegøre for en historisk periode, beskrive et historisk emne eller gøre rede for indholdet af en kilde. Metoden 'redegørelse' handler om at forstå indholdet af en tekst eller et emne og gengive det ...
Hvilke metoder bruger man i redegørelsen?
Det redegørende niveau (redegørelse)
Du skal kigge på teorier, bilag og andet materiale, som er relevant for din opgave og beskrive det. I det redegørende afsnit vil du aldrig skulle skrive ”jeg” for eksempel. Det handler om at få præsenteret den viden, som din opgave bygger på.
Hvad er den redegørelse?
Hvad er en redegørelse? En redegørelse er en loyal og præcis gengivelse af fx et tema, et emne, en teori, en problematik eller de synspunkter, der kommer til udtryk i en tekst.
Hvad er forskellen på en redegørelse og en analyse?
Når du redegører fortæller du blot hvad der faktisk står i teksten. Ved en analyse fortæller hvad der står mellem linjerne. I en redegørelse, går du bare ind og stiller spørgsmål som hvad. I en analyse går du ind og stiller spørgsmål som hvorfor og hvordan.
Hvad er en redegørelse i en opgave?
En god redegørelse er en struktureret fremstilling af det, der redegøres for, fx et emne, en tekst, en begivenhed eller en teori. Redegørelsen medtager de væsentlige og relevante dele af forlægget, så læseren kan danne sig indtryk af det. En redegørelse er præcis og kortfattet.
Induktiv og deduktiv tilgang
Hvorfor laver man en redegørelse?
Hvad er formålet med en redegørelse? Redegørelser skriver man for at give sin læser en forståelse af et emne eller synspunkter i en tekst. Redegørelsen er objektiv og gengiver loyalt, hvad andre har skrevet eller sagt. Du kan finde redegørelser på hjemmesider som Den Store Danske og Wikipedia.
Hvad er forskellen på en indledning og en redegørelse?
Indledningen skriver du for at give læseren en "forsmag" på, hvad der skal ske i din opgave eller den hovedtekst du har fået din lærer (hvis det fx er en redegørelse og diskussions opgave i dansk). Redegørelse: fremstille og forklare i detaljer hvordan noget er forløbet, el.
Hvor lang skal en redegørelse være?
Hvor lang skal den være? I de større skriftlige opgaver kan en redegørelse fylde flere sider. I hverdagens danskopgaver er den til gengæld kort. En tommelfingerregel er, at en redegørelse maksimalt må svare til 1/3 af længden på den samlede opgave.
Hvad er de 3 taksonomiske niveauer?
det redegørende (beskrivende) niveau. det analytiske (undersøgende) niveau. det vurderende (diskuterende) niveau.
Hvad er et redegørende spørgsmål?
På det redegørende niveau begynder dine spørgsmål ofte med hv-ord som hvad, hvem og hvornår. Mens du på det analytiske niveau kunne begynde med hvordan og endelig på det diskuterende/vurderende niveau kunne bruge hvorfor.
Hvordan starter man sin redegørelse?
Du skal ofte redegøre for en persons synspunkter i en tekst. Start med at gengive det væsentligste synspunkt i teksten, og sammenfat herefter vigtige pointer fra teksten. Som i resuméet må du ikke fortolke de synspunkter, du redegør for. Du kan også redegøre for noget teori om et emne, fx eventyr.
Hvor mange sider er en redegørelse?
Redegørelser ser forskellige ud, alt efter hvilke fag du skriver i. I samfundsfag, dansk, retorik, religion og sprogfagene vil en redegørelse bestå i, at du beskriver en teori, en litteraturhistorisk periode, en genre, et begreb eller lignende. I disse sammenhænge vil redegørelsen fylde 3-5 sider.
Hvad er en redegørelse i DHO?
At redegøre vil sige, at du i et neutralt sprog og på en overskuelig måde videreformidler faglig viden og information til din læser. Typisk placeres redegørelsen i den første del af opgaven lige efter indledningen.
Er redegørelse en historisk metode?
Der findes flere forskellige metoder i Historie. De grundlæggende metoder, du skal benytte, er kildekritik, redegørelse, analyse af kilder samt diskussion.
Hvad skal en metode indeholde?
Metodeafsnittet indeholder dine begrundelser for samt overvejelser over valg af teori og empiri. Her svarer du på, hvorfor du har valgt netop den eller de metoder og den teori eller de teoretiske begreber, du har gjort.
Hvilke analyse metoder findes der?
- Biografisk metode.
- Feministisk metode.
- Ideologikritisk metode.
- Komparativ metode.
- Læserorienteret metode.
- Nykritisk metode.
- Postkolonial metode.
- Psykoanalytisk metode.
Hvad bruger man taksonomi til?
Taksonomier bruger man i utrolig mange forskellige sammenhænge og er en logisk måde at inddele fænomener eller objekter udfra særlige egenskaber. I biologiens verden ses det bl. a., hvor man inddeler levende organismer i forskellige "riger": dyr, planter, svampe, prokaryoter og protister.
Hvad er en taksonomisk opbygning?
Taksonomien er en hierarkisk struktur, hvor hvert trin er en forudsætning for det næste. Det betyder, at man ikke kan springe niveauer over; du kan fx ikke relatere uden at identificere. Generelt kan man sige, at jo højere et taksonomisk niveau du demonstrerer at kunne arbejde på, des højere karakter får du.
Hvad betyder ordet taksonomi?
Ordet taksonomi kommer af græsk taxis 'ordning' og -nomi. Termen stammer oprindelig fra biologien, hvor taksonomi er videnskaben om organismernes klassifikation, dvs. deres beskrivelse, navngivning og indplacering i klassifikationssystemet.
Hvor meget skal en redegørelse fylde?
Din SRP skal fylde 15-20 normalsider: ● En normalside tæller 2400 anslag, inklusive mellemrum, kommaer osv. Linjeafstand 1 ½, skriftstørrelse 12. Til normalsider hører ikke: ○ forside ○ indholdsfortegnelse ○ fodnoter ○ litteraturliste ○ figurer/tabeller ○ bilag. Der skal være fortløbende sidetal igennem hele opgaven.
Hvordan afslutter man en redegørelse?
Hvordan kommer jeg i gang med en afslutning? Når du skal skrive en afslutning, skal du forsøge at finde en overordnet pointe i din tekst. Du kan fx tage udgangspunkt i et bestemt synspunkt, som du har været inde omkring i teksten. Derudover er det vigtigt, at din afslutning hænger sammen med indledningen.
Hvad er en redegørelse i historie?
I historie er en redegørelse en objektiv fremstilling af en begivenhed, en periode eller lignende, som bygger på fagligt relevant stof. I dansk-historie-opgaven kan du fx blive bedt om at skulle redegøre for industrialiseringen eller Romerrigets forfald.
Hvor lang skal en redegørelse være i en DHO?
Det betyder, at du skal samle en viden om emnet sammen. En redegørelse er oftest knyttet til historiefaget, men den kan også indeholde baggrundsviden fra danskfaget. Typisk er en redegørelse i en DHO 1 til 1½ side, men spørg din lærer. Med analyse og fortolkning kommer danskfaget oftest for alvor i gang.
Er resumé og indledning det samme?
Det kan måske virke skørt, at du i både resumé og indledning samt metodeafsnit skal skrive om opgavens formål og din brug af metoder, men den store forskel ligger i, at du i resuméet skal skrive, hvad du er nået frem til i din konklusion. Det skriver du jo ikke i en indledning.
Hvor lang er en god indledning?
Tommelfingerreglen er, at jo mere faglig en tekst er, desto flere punkter skal indledningen forholde sig til. Indledningen placeres som regel lige efter indholdsfortegnelsen, og dens volumen afstemmes i forhold til opgavens samlede omfang. Typisk vil en indledning på ¾-1 side være passende til en opgave på 8-10 sider.