geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Hvilke ord skal skrives med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er jorden med stort?
(6) Himmellegemer mv.
skrives med stort: Mars, Jupiter, Polarstjernen, Store Bjørn, Karlsvognen, Tvillingerne, Vandmanden, Krebsen, Berenikes Hovedhår, Andromedatågen. Der skrives valgfrit Jorden eller jorden, Solen eller solen, Månen eller månen, Mælkevejen eller mælkevejen.
Er Jylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er danmarksmester med stort?
I Retskrivningsordbogen angives kun muligheden med lille begyndelsesbogstav, se fx artiklen Danmark, hvor der bagefter står "i sms. danmarks-, fx danmarkshistorie, danmarkskort, danmarksmester".
The REAL Reason Europe Took Over the World
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks.
Er Sjælland med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Hvad hed Jylland før?
Den kaldes også den Cimbriske Halvø, Jylland-Holsten eller Jylland-Slesvig-Holsten. Efter tysk, national opfattelse – i hvert fald før genforeningen i 1920 – begyndte Jylland først nord for Kongeåen. Slesvig/Sønderjylland og især Holsten blev ikke regnet med til Jylland.
Er Jylland en ø?
Jylland er en halvø. I Sønderjylland hænger Danmark nemlig sammen med Tyskland. Danmarks næststørste by, Århus, ligger i Østjylland og landets fjerde største by Ålborg ligger i Nordjylland.
Er far med stort eller lille?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort.
Er Gud med stort?
En gud er med lille. Er det navnet på en gud gælder, at det staves med stort: (http://sproget.dk/raad-og-regler/retskrivningsregler/retskrivningsregler/a7-11-14/a7-12-store-og-sma-bogstaver-i-proprier): Gud, Vorherre (el.
Er folkeskolen med stort?
Folkekirken, folkeskolen: med lille: folkekirken, folkeskolen. Folketinget: med stort. Forkortelser: Første ord skrives med stort efter punktum: Cand. mag.
Er påske med stort P?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er doktor med stort?
Akademiske titler
Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er Midtjylland med stort?
geografiske områder
Navne på fx have, stater, landskaber, skove, vandløb, bjerge, bestemte træer og sten, byer, kvarterer, gader pladser mv. skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Er fru med stort?
Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er Mors en del af Jylland?
Den Jyske Halvø (23.873 km2) udgør landet syd for Limfjorden; Den Nørrejyske Ø (4686 km2) omfatter Thy, Hanherred og Vendsyssel. De tilliggende øer – som medregnes til Jylland – udgør tilsammen ca. 1200 km2 med Mors og Als som langt de største.
Hvor i Danmark er der 52 km til havet?
Det laveste punkt i Danmark er den inddæmmede Lammefjord, hvis jordoverflade når helt ned til 7,5 meter under havniveau. De mange øer i Danmark gør, at landet har en lang kystlinje, 8.750 km. Næsten alle områder i Danmark ligger nær kysten, og intet sted i landet er der mere end 52 km fra havet.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Er Jylland en halvø?
Jylland er halvøen, der udgør den vestlige del af Danmark og den eneste del af Danmark, der er landfast med det europæiske kontinent. Den danske del af Jylland omfatter 29.777 km² og udgør dermed mere end 2/3 af det samlede danske areal. Fra Skagen i nord til grænsen ved Padborg i syd er der 337 kilometer.
Hvad hedder næsen på Jylland?
En lille dråbe guld fra Jyllands næse
Helgenæs ligger i bunden af Djursland – et stykke fra hovedvejene og lige uden for Nationalpark Mols Bjerge. Kigger man på et Danmarkskort, ligner halvøen lidt en snotklat, som løber ud af “næsen” af Jylland.
Er jer med stort J?
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Er fredag med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Hvad er Proprier på dansk?
Et egennavn, eller proprium, er et ord for et unikt væsen eller en unik ting i modsætning til appellativer, der er fælles betegnelse for flere ens ting. Eksempler på proprier er personnavnet Mathias og stednavnet Glyngøre.