Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort.
Hvilke ord skal skrives med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er solen med stort S?
(6) Himmellegemer mv.
skrives med stort: Mars, Jupiter, Polarstjernen, Store Bjørn, Karlsvognen, Tvillingerne, Vandmanden, Krebsen, Berenikes Hovedhår, Andromedatågen. Der skrives valgfrit Jorden eller jorden, Solen eller solen, Månen eller månen, Mælkevejen eller mælkevejen.
Er statsminister med stort?
Vi skriver almindelige titler, grader og stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav, f. eks. statsminister Thorvald Stauning.
Hvornår skal der være stort i?
Husk at I skal med stort når man henvender sig til flere personer (jer og jeres skal ikke med stort). Læs mere under typiske problemer med store eller små bogstaver.
Radon er et stort og overset problem i Danmark - med Chris Macdonald (Kort version)
Er Nordjylland med stort?
geografiske områder
skrives med stort begyndelsesbogstav i det første ord og i alle mere betydningsfulde ord (dvs. andre ord end konjunktioner, præpositioner, artikler og enkelte andre småord).
Er konge med stort?
Officielle kongelige, fyrstelige og gejstlige titler skrives med stort begyndelsesbogstav både i omtale og i tiltale, men med lille begyndelsesbogstav, når de blot er en slags stillingsbetegnelse, f. eks.
Er Folketinget med stort?
Skrivemåden for navne på institutioner, organisationer, virksomheder, foreninger, systemer, registre m.m. følger så vidt muligt deres egen skrivemåde. Dette indebærer normalt store begyndelsesbogstaver i alle betydningsbærende ord, f.
Er direktør med stort?
En titel eller titulatur er 'den eller de titler en person har eller tiltales med' (Den Danske Ordbog). Som hovedregel skriver man med lille begyndelsesbogstav, fx direktør Petersen.
Er doktor med stort?
Akademiske titler
Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er Gud med stort?
En gud er med lille. Er det navnet på en gud gælder, at det staves med stort: (http://sproget.dk/raad-og-regler/retskrivningsregler/retskrivningsregler/a7-11-14/a7-12-store-og-sma-bogstaver-i-proprier): Gud, Vorherre (el.
Er Sjælland med stort?
Navne på geografiske områder skrives med stort begyndelsesbogstav, f. eks. men: I bermudatrekanten mellem staten, kommunerne og regionerne kan visse opgaver godt forsvinde.
Er sygdomme med stort?
Betegnelser for sygdomme skrives med lille begyndelsesbogstav, f. eks. tyfus.
Er Jylland med stort?
Regel 2: Geografiske steder og bygninger skal have stort begyndelsesbogstav: Nørrebro. Danmark. Jylland.
Er advokat med stort?
Er advokat med stort? Skrives med lille, fx cand. mag, dr. phil, professor.
Er ækvator med stort?
Med lille skrives: ækvator, den sydlige polarkreds, den nordlige polarkreds. Navne på religiøse og mytologiske steder skrives ligeledes med stort: Paradis, Paradisets Have, Himmerig(e), Helvede, Valhal, Bifrost.
Er hr og fru med stort?
Et proprium (egennavn) er det individuelle navn, der betegner noget, oftest et sted- eller personnavn. Navne på personer: fornavne, mellemnavne, efternavne, øgenavne, kælenavne, tilnavne skal skrives med stort: Else, Fru Hansen, Kirsten Giftekniv, Valdemar Atterdag, Tykke Berta.
Er borgmester med stort?
Personrelaterede institutionsnavne skrives med stort.
Er Vesten med stort?
Når du taler om vesten, skal der stort begyndelsesbogstav, i modsætning til vest.
Er verdenshjørner med stort?
Nord, syd, øst og vest skrives alle med lille begyndelsesbogstav, medmindre de indgår som led i et egennavn (proprium), fx Syddanmark, Vestfyn, Sydøstasien, Østberlin, Nordsjælland Den slags sammensætninger skal altid skrives i ét ord og altså med stort...
Er mandag med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er kælenavne med stort?
Kaldenavne skrives med stort begyndelsesbogstav, dog ikke når de er forkortet så meget, at de ikke uden videre kan genkendes, f. eks.
Er påske med stort P?
Stort set alle mærkedage, såsom påskedag, pinsedag og juledag, skrives med lille begyndelsesbogstav, medmindre de er første ord i fx en sætning.
Er Kristi himmelfartsdag med stort?
Helligdage. Helligdagene skrives med småt: pinsedag, nytårsmorgen, store bededag. En undtagelse er Kristi himmelfartsdag (da Kristi er et egennavn).
Er Europa med stort?
Som hovedregel skrives betegnelser vedrørende EU, som har karakter af egennavne, med stort begyndelsesbogstav, også korte kaldenavne. Bemærk, at dette i visse tilfælde medfører, at de normale regler om små og store bogstaver fraviges. Betegnelser, som har karakter af fællesnavne, skrives med lille begyndelsesbogstav.