En tredje årsag kan være, at man skrev det med stort før Retskrivningsreformen af 1948, også omtalt som Bekendtgørelse om ændringer i retskrivningen. Ændringen kom først med i Retskrivningsordbogen flere år senere. Men måneder skal altså staves med lille begyndelsesbogstav.
Er måneder skrevet med stort?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne.
Er januar med stort?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er februar med stort?
Ugedagene, månederne og helligdagene skal heller ikke være med stort: Det skrives ikke: Onsdag, Torsdag, Februar, December, Påskedag, eller Langfredag.
Hvornår skal man skrive med stort?
Brug stort begyndelsesbogstav i proprier (egennavne). Hvis et navn består af flere ord, skal der bruges stort bogstav i alle de betydningsfulde ord i navnet. ”Betydningsfulde ord” er adjektiver og substantiver. Stort bogstav i navne: Butikken hedder Brugsen.
Tvilling november 2021 Sats og vind STORT!
Er oktober med stort?
Ændringen kom først med i Retskrivningsordbogen flere år senere. Men måneder skal altså staves med lille begyndelsesbogstav. Ugedage skal også staves med småt.
Er ugedage med stort bogstav?
Månederne og ugedagene og betegnelser på religiøse og nationale højtider og festdage mv. skrives med lille: januar, mandag, påske, pinse, jul, nytår, juleaften, nytårsaften, store bededag, grundlovsdag, mortensaften, sankthansaften, valborg(s)aften, ramadan, yom kippur, mors dag.
Er Friday med stort?
I dansk skriver vi – i modsætning til i engelsk – navnene på ugens dage med lille begyndelsesbogstav, og vi skriver derfor black friday med små bogstaver. Den danske betegnelse sort fredag eller sorte fredag findes også, men er ikke nær så udbredt.
Er ugedage navneord?
Med lille skrives: nationaliteter, ugedagene, månedernes navne, højtiderne undtagen Kristi himmelfartsdag. Disse ord skrives med stort, og det er kendetegnende for sådanne ord, at de normalt ikke kan bøjes.
Er mor og far med stort?
Mor og far: Med lille er altid rigtigt, men brugt som proprium kan man vælge at skrive med stort. Punktopstilling: valgfrit, men det giver mest mening med stort – se under kolon. Sammensætninger: Sammensætninger med proprier kan selv være proprier og skrives da med stort: Storkøbenhavn, Sydlolland.
Er december med stort D?
I. Som hovedregel gælder, at alle ord - også navneord (substantiver) - skrives med lille begyndelsesbogstav, således også månedernes, ugedagenes og de kirkelige højtiders navne. II. Med stort begyndelsesbogstav skrives det ord, hvormed en tekst eller et nyt tekstafsnit begynder.
Er måneder med stort på engelsk?
Månedsnavne og ugedage staves med stort begyndelsesbogstav på engelsk (March, Tuesday), hvorimod årstider skrives med lille begyndelsesbogstav (summer, winter) med mindre det er en reference til en specifik sæson (Spring Semester).
Er love med stort?
Som hovedregel skrives love, bekendtgørelser, cirkulærer, direktiver mv. med lille, fx finansloven, bekendtgørelse af 22.3.1948 om retskrivningen, Justitsministeriets vejledning om sproget i love og andre retsforskrifter, grundloven.
Hvordan skriver man dato måned og år?
Den mest almindelige måde at skrive dato i Danmark og store dele af Europa er i rækkefølgen dag-måned-år. Dette kan gøres på flere måder, her vises nogle eksempler: 2. august 2016.
Hvordan skriver man årstal?
Ved perioder der rækker hen over århundredskiftet, vil det normalt være det mest hensigtsmæssige at skrive årstallene med fire cifre. Skriv altså hellere 1.10.1998-30.9.2001 end 1.10.98-30.9.01. Og skriv 1980-2030 og ikke 1980-30 (derimod er det naturligvis helt i orden at skrive både fx 2010-2023 og 2010-23).
Hvordan skriver man dato på amerikansk?
På engelsk skriver man nemlig måneden først og altså ikke, som på dansk, dagen først. Du kan dog også skrive dag + th + måned. Disse måder at angive dato på, ville altså eksempelvis se således ud: 02/19/98 = 19.
Hvordan staves august?
august substantiv, fælleskøn (opslaget er forkortet – læs hele artiklen på ordnet.dk) [ɑwˈgɔsd] fra latin (mensis) Augustus, efter kejser Augustus • årets ottende måned • ifølge den gregorianske kalender; har 31 dage – Forkortelse: aug.
Hvorfor hedder det mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag søndag?
Guderne er med dig hver dag!
De indgår nemlig i ugedagenes navne: Tirsdag betyder Tyrs dag, onsdag Odins dag, torsdag Thors dag og fredag er lig Odins kone Friggs dag, Frejs dag eller kærlighedsgudinden Frejas dag. Søndag og mandag er opkaldt efter solen og månen, mens lørdag betyder vaskedag.
Hvad kalder man mandag til fredag?
Dagene fra mandag til fredag (især tidligere også lørdag), men ikke helligdagene, kaldes samlet set for hverdage, mens det engelske weekend efterhånden er blevet den almindelige betegnelse for hviledagene lørdag og søndag.
Er du med stort?
Tiltalepronomenerne I og De skrives med stort begyndelsesbogstav. Det samme gælder bøjningsformerne af De: Dem og Deres. De øvrige tiltalepronomener og bøjningsformer af tiltalepronomener skrives med lille: du, dig, din, dit, dine, jer, jeres, eder, eders.
Er American med stort?
Navne på personer, lande, byer og organisationer
På både dansk og engelsk har vi en grundlæggende regel om, at proprier (egennavne) skrives med stort.
Hvad hedder de forskellige ordklasser på engelsk?
- Verbs (udsagnsord)
- Nouns (navneord)
- Articles (kendeord)
- Pronouns (stedord)
- Adjectives (tillægsord)
- Adverbs (biord)
- Prepositions (forholdsord)
- Conjunctions (bindeord)
Hvad er det mest brugte bogstav?
De mest almindelige og de mindst brugte bogstaver
De bogstaver, der bruges mest på dansk, er vokalen e og konsonanterne n, r og d. De sjældneste er alle konsonanter: q, w, x og z. Blandt de mest almindelige ord på dansk er og, i, det og at.
Hvad skal stå med stort i en overskrift?
Titler, stillingsbetegnelser og akademiske grader
De fleste titler og stillingsbetegnelser skrives med lille begyndelsesbogstav på dansk: ”Man bør altid skrive stillingsbetegnelser med lille begyndelsesbogstav”, forklarede professor Balthazar.
Hvordan skriver man store bogstaver?
Hvis du vil bruge en tastaturgenvej til at skifte mellem små bogstaver, STORE BOGSTAVER og Hvert Ord Med Stort Forbogstav, skal du markere teksten og derefter trykke på fn + Shift + F3, indtil den ønskede typografi er anvendt.