Ost er en klimasynder. Når man producerer et kilo klassisk gul ost, udleder man lige knap ti kilo CO2, og dermed har osten et højere CO2-aftryk end både svinekød og fjerkræ.
Er ost bæredygtigt?
Den faglige årsag er, at ost er en af de mest klima- og miljøbelastende madvarer, der findes. Uanset om man gør det op pr. kilo, pr. kalorie eller pr. gram protein, belaster ost klimaet – og på flere parametre også miljøet – mere end både æg, kylling og svinekød.
Hvor meget CO2 udleder ost?
En stor del af klimabelastningen kommer fra nedfrysningen og den lange transport. Ost udleder 0,96 kilo CO2 pr. 100 gram.
Hvad er mest klimavenligt?
Det er en god tommelfingerregel, at de fleste kød og mejeriprodukter hører til i den tungeste ende, mens frugt, grønt, nødder, kerner og bælgfrugter er den mest klimavenlige mad.
Hvad skal man spise for at være klimavenlig?
Spis mindre kød
Køer og andre drøvtyggere er særligt klimabelastende. De prutter og bøvser metan, og der opstår lattergas fra dyrenes afføring. Begge dele er stærkere drivhusgasser end CO2. Spis derfor hellere fisk, kylling eller svinekød i stedet for oksekød.
Indenfor murene - Kapitel 5: Osteriet
Hvad er ikke klimavenligt mad?
Vælg lyst kød frem for mørkt kød
Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød. Man bruger nemlig mindre foder pr. kilo kød, og drøvtyggere som køer prutter og bøvser metan. Metan er en klimagas, som er 25 gange så kraftig som CO2.
Er rejer klimavenlige?
Danske, ferske rejer sætter nemlig kun et minimalt klimaaftryk, og så er de både kaloriefattige og propfulde af næringsstoffer. Rejer kan spises i mange lækre varianter, men selvom Danmark er omgivet af vand, så fylder rejer – og fisk og skaldyr i det hele taget - kun meget lidt i de danske køkkener.
Hvilke fødevarer belaster miljøet mest?
Oksekød er klart den fødevare, der udleder flest drivhusgasser og har det største klimaaftryk.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
Skær ned på okse-, fåre- og lammekød, hvis du vil spise klimavenligt.
Er kål klimavenligt?
Den mest klimavenlige mad er kål
Særligt klimavenligt er kål som fødevare. Det gælder faktisk stort set alle typer af kål, både savoykål, grønkål, hvidkål, rødkål, etc. Foruden at være særlig klimavenlig er kål en del af en antiinflammatorisk kost, det styrker immunforsvar, fordøjelsen og afgiftning af kroppen.
Hvad forurener mest i Danmark?
Landbrug, skovbrug og fiskeri er den branche, der udleder mest i Danmark. Branchens andel af erhvervslivets samlede udslip er øget siden 1990, fordi udledningen er faldet væsentligt mere i andre brancher.
Er bananer godt for klimaet?
Ifølge den grønne tænketank CONCITOs rapport 'Klimavenlige madvarer' fra 2019 er bananers klimabelastning relativ lav med en CO2e-udledning på 0,5 pr. kilo. Det skyldes blandt andet, at bananer vokser på friland, at de har ikke brug for emballage, og så bliver de transporteret med skibe.
Er smør klimavenligt?
Smør udleder næsten lige så meget CO2 som oksekød. Putter du smør på dine rugbrødsmadder, er du ikke med til at hjælpe klimaet. Det gælder i mindre grad smørbare blandingsprodukter. Margarine og rapsolie er dog langt mere klimavenligt.
Er mælk klimavenlig?
Mælk indeholder protein, vitaminer og mineraler
Hvis man kun kigger på den klimamæssige påvirkning, så udleder mælk mere CO2e per liter end nogle plantebaserede drikkevarer, som for eksempel mandeldrik og juice, mens mælk udleder mindre CO2e end for eksempel sodavand, øl og vin.
Hvorfor er olie ikke bæredygtigt?
Fossile brændstoffer stammer fra døde dyr og planter. Når vi brænder dem af, udledes enorme mængder klimaskadelig CO2. Derfor skal de byttes ud med bæredygtig energikilder.
Er det danske landbrug bæredygtigt?
Dansk landbrug er bæredygtigt – og bæredygtigheds-initiativerne på de enkelte gårde er mangfoldige. Danmark er også blandt de mest miljøeffektive, når det handler om produktion af grisekød. Den brede forståelse af ordet ”Bæredygtighed” omfatter både en social, økonomisk og miljømæssig dimension.
Hvad er den største klimasynder?
Fossile brændstoffer – kul, olie og gas – er uden tvivl den største klimasynder. Ifølge IPCC er disse industrier ansvarlige for omkring 75% af de globale drivhusgasemissioner.
Er havregryn bæredygtigt?
Havre har et lavt klimaaftryk. Der findes flere forskellige analyser og beregninger af klimaaftryk af havregryn og drikkeprodukter, og selv om resultaterne varierer, ligger havre generelt lavt i klimabelastning. Havregryns klimabelastning er en smule lavere end både rugbrød, franskbrød og kartofler målt i CO2-e pr.
Hvilke dyr er værst for klimaet?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv.
Hvad forurener mest køer eller biler?
I Danmark er landbruget den næststørste udleder af drivhusgasser, overgået af transportsektoren. Klimaaftrykket fra mælkeproduktionen beskrives med betegnelsen CO2e-ækvivalenter (CO2e).
Hvad er den største kilde til CO2 forurening?
Den største del af vores udledninger kommer fra vores fødevarer, der samlet set udgør 20 procent af vores samlede udledninger. Kigger man dybere ned i tallene, er det især oksekøddet, der belaster klimaet. Af al den mad en gennemsnitlig dansker spiser, kommer 55 procent af CO2-udledningen fra oksekøddet.
Hvilke grøntsager forurener mest?
Grøntsager med størst klimaaftryk er i prioriteret rækkefølge: Jordbær, danske tomater og agurker, importeret frilandssalat, importerede tomater og agurker, importerede løg, importerede sojabønner, importerede appelsiner, importerede bananer, importerede hvidkål og rødkål, importerede kartofler, importerede gulerødder, ...
Hvilke grøntsager er mest klimavenlige?
Hvis man vil spise mere klimavenlige grøntsager, er det en god ide at vælge efter sæson ifølge flere forskere. Du står med to tomater. Den ene er dyrket i et stort drivhus, mens den anden er dyrket på en solbeskinnet mark i Sydeuropa.
Er laks godt for klimaet?
Et øget indtag af fisk vil øge klimaaftrykket fra kosten. Det er dog muligt at vælge fisk, der belaster klimaet mindre end andre. Sild og muslinger har et relativt lavt klimaaftryk, mens rejer og fladfisk ligger relativt højt. Klimaaftrykket for torsk og laks ligger derimellem.
Er Pasta klimavenligt?
Spis kartofler og pasta frem for ris
Pr. kg har kartofler et klimaaftryk på 0,2 kg CO2, pasta udleder 1,2 kg CO2 og ris hele 3,3 kg CO2. Kornprodukter som spelt og quinoa har generelt et klimaaftryk, der er lavere end for pasta.