Tyra er Danmarks største naturgasfelt og har været et midtpunkt for behandling og eksport af mere end 90% af den naturgas, der produceres i den danske del af Nordsøen, før det skulle genopbygges. Dette var nødvendigt, fordi feltet naturligt var sunket ned i kridtreservoiret efter mange års produktion.
Hvem ejer Tyra-feltet?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Kan Tyra-feltet gøre Danmark selvforsynende?
Med genetableringen af eksportrørledningen er det største infrastrukturprojekt i den danske del af Nordsøen tæt på at være afsluttet. Når Tyra er i fuld drift, vil feltet levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket igen gør Danmark til nettoeksportør og selvforsynende med naturgas.
Hvem ejer gasfelterne i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Kan Danmark være selvforsynende med gas?
Prognose fra Energistyrelsen: Danmark bliver først selvforsynende med gas i 2024. Der kommer til at gå noget tid, før Danmark atter er selvforsynende med gas. Det viser en prognose, som Energistyrelsen har udarbejdet.
Det her er 100 procent den BEDSTE LAN-snack!
Hvornår producerer Tyra-feltet gas igen?
juni 2023 – TotalEnergies har med succes genetableret forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Det gør det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24, og markerer et vigtigt skridt, der bidrager til dansk og europæisk energiuafhængighed.
Kan Norge levere gas til Danmark?
Aftalen er et vigtigt element i forsyningssikkerheden til det danske energimarked. Fra 1. januar 2023 begynder der at flyde 100 pct. norsk naturgas fra Norge via Nordsøen til Danmark.
Hvor meget gas er der tilbage i Tyra-feltet?
Det ombyggede Tyra II forventes at levere sin første gas i vintersæsonen 2023/24. Når Tyra II er tilbage i drift, forventes feltet at levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året med 30 procent mindre CO2-udledning.
Hvor mange gasfelter har Danmark i Nordsøen?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Hvorfor er Danmark ikke selvforsynende med el?
Hvor kommer strømmen fra? Til trods for at Danmark selv er en stor producent af elektricitet, er vi ikke selvforsynende, når det kommer til at forsyne landet med strøm. En del af den strøm, der kommer ud af vores stikkontakter, kommer fra andre europæiske lande.
Er vi selvforsynende med strøm i Danmark?
Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2021 på 55 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 55 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Året 2012 er det seneste, hvor Danmark var selvforsynende med en selvforsyningsgrad på 101 pct.
Hvornår kommer der dansk gas?
80 % af naturgassen produceret i den danske Nordsø vil stamme fra Tyra. Produktion af naturgas fra Tyra skulle efter planen genoptages i medio 2023. Danmarks gaslagre er ca. 85% fyldte, hvilket opfylder EU-målsætningen om, at lagrene skal være 80% fyldte pr.
Hvor meget gas er der i Tyra-feltet?
Der er injiceret 36,514 mia. Nm3 gas. Produktionen har sænket havbunden med 5 meter, så der var fare for at platformen kunne skades i storm. I 2019-2023 lukkes feltet mens det ombygges.
Hvor kommer den danske gas fra?
Rusland står lige nu for 25% af EU's forbrug af gas. Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Hvem ejer total energi?
Eric Dèsirè Delattre sidder som den eneste i firmaets direktion som adm. direktør. Det er desuden TotalEnergies SE, som står noteret som ejer af firmaet.
Hvem ejer den danske olie?
Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
Hvor er der mest olie i verden?
Det viser en ny opgørelse fra U.S. Energy Information Administration (IEA), der placerer Venezuela som det land i verden med de største kendte oliereserver. Det sydamerikanske land kan glæde sig over små 300 mia.
Hvornår får vi ingen gas fra Nordsøen?
TotalEnergies har netop afsluttet projektet med at genetablere forbindelsen til rørledningen mellem Tyra-feltet og Danmark. Forbindelsen vil gøre det muligt at eksportere gas, når feltet genoptager sin produktion i vintersæsonen 2023/24, oplyser selskabet i en meddelelse.
Hvor meget gas har vi på lager i Danmark?
I tilknytning til transmissionsnettet er der to underjordiske naturgaslagre (Lille Torup og Stenlille), som har lagerkapacitet til flere måneders gasforbrug, afhængig af årstiden. Transmissionssystemet har en kapacitet på 8 mia. Nm3 gas per år.
Hvor meget gas er der tilbage i verden?
Verdens samlede kendte reserver af naturgas anslås til 172 billioner (1012) kubikmeter, hvoraf over en fjerdedel (47,7 billioner kubikmetre) alene findes i Rusland. Verdens samlede forbrug af naturgas ligger på 3 billioner m3.
Kan Norge forsyne Europa med gas?
EU og USA har samlet set også øget samarbejdet12 , så USA fortsat kan levere LNG til EU, og man øger også samarbejdet med Norge13 både på gas- og oliesiden. Det er dog ikke kun blandt de største gasleverandører, hvorfra EU forsøger at hente mere gas.
Hvad tjener Danmark på Baltic Pipe?
Derfor bygger vi Baltic Pipe
Polske og centraleuropæiske gasforbrugere er med til at betale for det danske gasnet, gennem tariffer på den gas, der bliver transporteret i rørledningen. Det giver en samlet samfundsøkonomisk gevinst for Danmark på 2 mia.
Hvem ejer det danske gasnet?
Netejer ejer det gasselskab, som foretager tilslutningen af opgraderingsanlægget til Det Danske Gassystem. Netejer kan være Evida eller Energinet.