Hovedprincippet i nyt komma var, at der som udgangspunkt ikke skulle sættes komma foran ledsætninger (startkomma), men kun efter (slutkomma). Nyt komma blev introduceret med 2. udgave af Retskrivningsordbogen fra 1996 og anbefalet af Dansk Sprognævn. Efter politisk pres blev nyt komma formelt afskaffet i 2004.
Hvordan ser det nye komma ud?
Ikke foran bisætning
Det nye komma er i virkeligheden det system som bruges i norsk. Det sættes efter grammatiske regler (kryds og bolle), men adskiller sig fra vores grammatiske komma ved at der som hovedregel sættes komma efter, men ikke foran en bisætning. Resten er stort set som det altid har været.
Hvilke kommaregler er der?
- Der sættes komma i opremsninger. ...
- Der sættes komma ved selvstændige sætningsdele (forklarende og præciserende tilføjelser) ...
- Der sættes komma mellem helsætninger og mellem sideordnede ledsætninger. ...
- Der kan sættes komma foran ledsætninger. ...
- Der sættes komma efter ledsætninger.
Hvilke ord skal man altid sætte komma foran?
- Sæt altid komma foran "at", medmindre der følger et udsagnsord efter. ...
- Sæt altid komma foran "men". ...
- Sæt komma foran "som" og "der", når de kan erstatte hinanden, medmindre "som" eller "der" står efter et hv-ord. ...
- Sæt komma i en opremsning.
Hvornår blev nyt komma indført?
Nyt komma. I 1996 blev enhedskommaet så lanceret under navnet nyt komma; det var jo netop ikke blevet det planlagte enhedssystem. Grammatisk komma skiftede ved samme lejlighed navn til traditionelt komma, fordi også det nye komma byggede på en grammatisk analyse af sætningen.
Sådan sætter du komma - 3 vigtige regler
Hvad er forskellen på med eller uden startkomma?
Startkomma er den type komma man sætter fordi der begynder en ledsætning. Kun i kommatering med startkomma sætter man konsekvent alle startkommaer. I kommatering uden startkomma sætter man derimod kun startkomma foran selvstændige ledsætninger.
Hvem har opfundet komma?
Det moderne komma blev først benyttet af typografen Aldus Manutius (født i 1450 i Sermoneta ved Rom, død i februar 1515 i Venedig), og kaldes iblandt "halvcirkulært komma".
Er der altid komma før HV ord?
Der sættes altid komma foran hv-ord, f. eks. Ingen ved, hvad udfaldet af afstemningen bliver.
Er komma før eller efter at?
Reglen er, at man altid skal sætte komma foran ordet 'at', medmindre der følger et udsagnsord efter ordet.
Er der komma før samt?
Der skal være komma foran samt, når det indleder en ledsætning. De talte om det gode vejr, samt at de gerne ville på ferie. Det vil sige, at der et sæt grundled+udsagnsled på hver side af kommaet: De talte om det gode vejr(hovedsætning), samt at de gerne ville på ferie(ledsætning).
Hvornår skal der ikke komma foran og?
To eksempler med og uden komma foran og:
”Jens og Ole (grundled) gik (udsagnsled) en tur, og Ole (grundled) blev (udsagnsled) temmelig træt.” Derfor skal der ikke være komma foran det første og. Men til gengæld skal der være komma foran det andet og, fordi det netop indleder en ny sætning.
Kan man sætte komma efter og?
BEMÆRK: Hvis to helsætninger bindes sammen af en sideordningskonjunktion, fx og eller men, sættes kommaet altid foran og aldrig efter denne: Tordenen buldrede og, regnen styrtede ned. (Korrekt: Tordenen buldrede, og regnen styrtede ned).
Er der komma efter så?
5.1 Sideordnede sætninger
Helsætninger skal adskilles med komma (§3.1) - der er så at sige tale om en opremsning af flere udsagn. Hvis der er et bindeord mellem sætningerne (og, eller, men, for, så), står kommaet før dette.
Er der komma før om?
Vi sætter altid komma foran som om, når det indleder en ledsætning. Kombinationen af som og om indleder sammenligningssætninger, f.
Hvordan sætter man komma i en tekst?
Du skal sætte komma mellem helsætninger: "Han kom, og han gik." Du skal sætte komma mellem sideordnede ledsætninger: "At du er sur, og at du også er gal i skralden, forstår jeg godt." Du skal sætte komma i opremsninger. Men bemærk, at du ikke skal sætte komma foran og: "Jeg vil have tekst, tekst og mere tekst!"
Hvornår sætter man kryds og bolle?
Man sætter kryds under grundleddet i sin sætning. Grundleddet er den eller det, der handler/gør noget i sætningen. Man sætter bolle under udsagnsleddet i sin sætning. Udsagnsleddet er det, der bliver gjort i sætningen, fx "liste", "hoppe", "synge" og "løfte."
Er der komma efter tak?
Der skal være to kommaer i sætningen. Et efter Tak og et foran mens. Mange glemmer at sætte kommaet efter Tak, som er en bydemåde. Sætninger med bydemåde betragtes som helsætninger med “indbygget” grundled – underfor- stået Jeg takker, og derfor skal der altså være et komma, for bagefter kommer der en ledsætning.
Kan man sige det er fordi at?
En typisk svupser i talesprog, men på skrift går den altså ikke. “Fordi” og “at” er nemlig begge konjunktioner, og i ledsætninger er kun én konjunktion nødvendig. Forkert: “Han er stille fordi, at han er træt”. Korrekt: “Han er stille, fordi han er træt”.
Kan man godt starte en sætning med og?
Ja, det kan man sagtens. Hvis det giver mening at starte en sætning med ”og”, skal du bare gøre det.
Hvorfor er det vigtigt at sætte komma?
Hvis der ikke fandtes kommaer, ville man kunne misforstå mange betydninger i en tekst. Kommaet markerer, at man skal holde en kort pause under oplæsningen. På den måde kan man høre opdelingen af sætningerne, og man kan høre, hvad sætningerne betyder i forhold til hinanden.
Hvorfor komma er vigtigt?
Kommaets funktion er at vise hvad der skal adskilles, og hvad der hører sammen i meningshelheder, så vi lettere kan forstå indholdet. Komma hjælper os altså med at forstå indholdet i sætninger.
Er der komma foran end?
Vi sætter altid komma foran end, når det indleder en ledsætning, f. eks. Vi har større tillid til bankernes vilje, end regeringen åbenbart har.
Er der altid komma foran men?
"Hvis et men indleder en helsætning, skal der altid sættes komma foran, fx: Du kommer for sent, men det gør ikke noget."
Hvordan ved man om der skal være startkomma?
Startkomma er komma foran en ledsætning. Det er som hovedregel valgfrit, om man vil sætte startkomma eller ej, men ifølge Retskrivningsordbogen skal man følge samme praksis inden for samme tekst. Således skal elever ved folkeskolens afgangsprøve i retskrivning angive, om de anvender startkomma eller ej.
Er der komma efter hej?
Du skal derfor ikke indsætte komma - eller punktum, for den sags skyld - efter den indledende hilsen, uanset om du bruger 'hej', 'kære' eller ''allo 'allo'. Linjeskiftet efter den indledende hilsen gør det ud for et tegn. Start derfor det efterfølgende afsnit med stort begyndelsesbogstav.